Haberler

Solar Tr2016 Konferansı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Oğuz Can, Türkiye'nin güneş enerjisi sektöründe yeni olsa da ilgi çeken bir pazar olduğunu ve bölgesinde önemli bir oyuncu olmak istediğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Oğuz Can, Türkiye'nin güneş enerjisi sektöründe yeni olsa da ilgi çeken bir pazar olduğunu ve bölgesinde önemli bir oyuncu olmak istediğini belirtti.

İstanbul'da düzenlenen Solar TR2016 Konferansı'nda konuşan Can, küresel elektrik üretiminde güneş enerjisinin payının yüzde 2 olduğunu, Türkiye'de ise 2016 sonu itibariyle bu oranın yüzde 1'e ulaşacağını söyledi.

Dünya elektrik üretiminde güneş enerjisinin payının 2030'a kadar yüzde 13'e ulaşabileceğini aktaran Can, "Bu da gelecek 14 yıl içinde güneş enerjisi yatırımlarının iki kat artarak devam etmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Türkiye, bu alanda henüz 'baby step' (emekleme) adımlarını atmış, ama bu arada yıl sonu itibarıyla 800 megavatın üzerine ulaşacak olması dolayısıyla ilgi çeken önemli bir pazar. Türkiye bölgesinde önemli bir oyuncu olmak istiyor." ifadesini kullandı.

Can, Türkiye'de ekim sonu itibarıyla güneşte kurulu gücün 745 megavata yükseldiğini ve gelecek yıl hedefinin de 2 bin megavat olduğunu dile getirdi.

"Güneşte kapasite 2,5 katına çıkacak"

Konferansta video mesajı yayımlanan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol da güneş enerjisinde maliyetlerin son 5 yılda yüzde 80 azaldığını belirterek, yenilenebilir enerji kaynaklarında bu eğilimin süreceğini bildirdi.

Güneş enerjisinde gelecek dönemde maliyetlerin yeniden azalacağı beklentisinin giderek arttığına işaret eden Birol, "Gelecek 5 yılda maliyetler yüzde 25 daha azalacak. Bu da güneş enerjisini daha rekabetçi kılacak." ifadesini kullandı.

Birol, IEA'nın ara dönem yenilenebilir raporuna göre, güneşte kapasitenin beş yıl içinde en az 2,5 katına çıkacağını belirtti.

Dünya genelinde elektrik üretiminde güneş enerjisinin payının artacağını bildiren Birol, "Güneş enerjisinin su ısıtma sistemlerine katkısı çok önemli. Güneşle çalışan su ısıtıcılarının miktarı, dünya çapında güneşle elektrik üreten panellerden iki kat fazla. Çin, ABD, Almanya ve Türkiye güneşle su ısıtılmasında önde gelen ülkeler." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Fatih Birol İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

TESLA'DA MİLYON DEĞERİNDE İNDİRİM! Tesla Model Y ne kadar? Tesla'nın en ucuzu Türkiye'de satışta... İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Sarıyer'de taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title