Haberler

Söke'de Zorlama ve Sipariş Kitap Satışına Tepki

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere kitapları ücretsiz dağıtılmasına rağmen, öğretmenlerin kırtasiye ve yayın evi ismi vererek kitap siparişi velileri zora sokuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere kitapları ücretsiz dağıtılmasına rağmen, öğretmenlerin kırtasiye ve yayın evi ismi vererek kitap siparişi velileri zora sokuyor. Bazı öğretmenlerin ders kitaplarını yeterli bulmayıp, öğrencileri yardımcı kitap almaya zorlamaları hatta ellerine verilen kağıtlarla belirli kırtasiyelere yönlendirilmeleri büyük tepki topluyor. Özellikle dar gelirli veliler, sipariş edilen bu kitapları almakta zorlanırken; Söke'de bu kitap satışını yapan üç kırtasiyenin dışında kalan kırtasiyeler de ayrımcılıktan yakınıyor. Konuyla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bilgisinin olup olmadığı veya bir yaptırımda bulunup bulunmadığı sorgulanıyor.

"VELİLER ZOR DURUMDA KALIYOR"

Okullarda bu yardımcı materyallerin sınıf içerisinde kullanıldığı, materyallerden ödev verildiği ve dolayısıyla velilerin de çocuklarını eğitimi için bunları almaya mecbur bırakıldıkları belirtildi. Bu yardımcı kitaplara para vermek zorunda kalan veliler, "Devlet kitabı bedava veriyor ama öğretmenler kitapların yetersiz olduğunu söyleyerek bize kitap aldırıyor. O zaman bedava kitap dağıtmanın kimseye faydası olmuyor ve bizler de maddi olarak sıkıntıya giriyoruz" diyerek duruma isyan etti. Veliler; "Burada bir terslik var, ya Mili Eğitim Bakanlığı'nın dağıttığı kitaplar çok zayıf ya da bazı kırtasiyelere - kitapçılara veya birilerine ekstradan para kazandırmanın bir yolu da bu mu?. Ortada oluşan bir rant mı var? Bu ranttan birileri nasıl nemalanıyor. Öğrenmek istiyoruz" diyor.

"MEB ZORLAMA KONUSUNDA UYARMIŞTI"

Bu yönde geçtiğimiz yıl çok sayıda şikayet gelmesi üzerine Bakanlık da okul yönetimlerini ve öğretmenleri uyarmıştı. Bu bağlamda öğretmen ve öğrencilere dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı ders araçlarının öğrencilere aldırılmaması yönünde geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde talimat veren MEB, yardımcı kitapların kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması gerektiğini ifade etmişti. Bakanlık, velilere maddi sıkıntı verecek uygulamalardan kaçınılması gerektiği konusunda okul yönetimlerini uyarmıştı.

"ÖĞRENCİLERİN ELİNE KAĞIT VERİP, YÖNLENDİRİYORLAR"

Eğitim yılının başlamasının üzerinden daha kısa bir süre geçmesine ve geçen yıl uyarılmalarına rağmen Söke'de bazı okullarda uygulama değişmedi. Bazı öğretmenler öğrencilerin ellerine verdikleri kağıda belirli yayın evlerine ait kitapların isimlerini, hatta hangi kırtasiyeden alması gerektiğini ve fiyatını yazarak 'sipariş' veriyor. Öğrenci ve velileri 10 ile 65 lira arasında fiyatları değişen kitapları, Söke'de bulunan belirli kırtasiyelerden almaya zorlanıyor. Öte yandan özellikle Söke'deki anaokullarında öğrenim gören öğrencilere 65 TL fiyatlı tek bir kitap isteyen öğretmenlerin belirli kırtasiyelerle iş birliği içinde oldukları ve öğrencilerden 130-200 TL civarında para topladıkları iddia ediliyor.

"SÖKE'DE 6 KIRTASİYE KAYMAKAMLIĞA ŞİKAYET ETTİ"

Konuya ilişkin açıklamada bulunan, Söke'deki 6 kırtasiye ile hazırladıkları ortak dilekçeyi İlçe Kaymakamlığı'na sunduklarını ifade eden Hüdai Yücesoy; "bu tür olumsuzlukların Söke eğitim camiasında yaşanıyor olması bizlere üzüntü vermektedir. Öğretmenlerimizin hepsi olmasa da bir kesimin bu işlere bulaşması bizleri üzmektedir. Gönül isterdi ki, bu türlü pis kokular eğitim sektöründe olmasaydı. Ben yetkilerin ve halkın duyarlılığıyla sorunların aşılacağına inanıyorum. Yetkilileri göreve davet ediyorum" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Milli Eğitim Müdürlüğü Söke Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title