Haberler

Söke'de Katı Atık Yönetiminde Yeni Dönem Başlıyor

Katı atık yönetiminde dünyanın en kapsamlı Entegre Yönetim Sistemleri'nden biri Söke'ye kurulacak.

Katı atık yönetiminde dünyanın en kapsamlı Entegre Yönetim Sistemleri'nden biri Söke'ye kurulacak.

Söke Belediyesi Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin projelerini geliştirmek üzere Hexagon Katı Atık'ın iştiraki olarak Aralık 2010'da kurulan Kuşadası Entegre Katı Atık Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş., entegre katı atık tesislerinin yapımı, işletimi ve yönetimi için Söke Belediyesi ile 29 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzaladı.

İmza Töreni Kuşadası Golf & SPA, Shaia Hotels'de gerçekleşti. Törene; Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, Aydın İl tarım Müdürü Salih Köksal, Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altıngün, Çevre Belde

Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi üyeleri, Belediye Meclisi üyeleri, Ziraat Odası, SÖGİAD, Mahalle ve Köy Muhtarlarının yanı sıra Söke CHP ve

Söke Ak Parti Yöneticileri katıldı.

Söke Belediyesi'nin katı atık yönetimini imzalanan sözleşme ile üstlenen Kuşadası Entegre A.Ş., 29 yıl boyunca bölgenin atıklarını değere çevirmeyi, katı ve tıbbi atıkların düzenli ve kontrollü bir şekilde toplanmasını, hijyenik ve sağlıklı koşullarla tesise getirilmesini, depolanmasını ve geri dönüştürülmesini sağlamayı hedefliyor.

Törende konuşan Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, katı atık entegre sistemi sözleşmesinin imza aşamasında yaşanılan süreci ve gelişmeleri anlatarak projenin hayata geçmesinde katkısı olan Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Ak Parti İl genel meclis Üyesi Kenan Özcan ve katkısı olan herkese teşekkür etti. Gerçekleşecek katı atık yönetim sistemi projesinin örnek projelerden biri olduğuna dikkat çeken Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi ; kurulacak katı atık entegre tesisi KUŞATAK'ın ömrünü uzatacağı gibi, katı atıklardan elde edilecek biyogaz, elektrik ve gübrenin ekonomik katkılar sağlayacağını söyledi. Başkan Özekmekçi ayrıca tesislerde katı atıklardan üretilecek compost gübrenin bölge tarımına önemli verim artışı sağlayacağını belirtti.

Törende konuşan Hexagon Şirketi yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum projelerini paylaşırken Söke deki tesisin 30 ay içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini söylerken geri dönüşüm için sahada eğitim çalışması başlatacaklarını söyledi. Jan Nahum kurulacak tesis ile ilgili teknik bilgiler paylaşırken; katı atık yönetiminde Türkiye'nin katı atık sistemine uygun teknolojiyi yarattıklarının altını çizdi. Nahum Pamukören ve Bilecik'te kurulan tesislerden sonra Söke'nin üçüncü yerleşim yeri olduğunu, Ödemiş'te ise imtiyaz sözleşmesi için yasal prosedür aşamasında olduklarını söyledi.

Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer'de yaptığı konuşmada Nahum ailesinin başta otomotiv sektörü olmak üzere Türk Ekonomisine

ve sağladığı istihdamın önemine dikkat çekti. Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem'de böylesine

bir projeye katkı yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, temiz

bir çevre için bu tür tesislerin yaygınlaşmasından yana olduklarını dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından imtiyaz sözleşmesi Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi ve Hexagon Şirketi yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum tarafından imzalandı.

Proje şartnamesine göre sözleşmeyi takiben 30 ay içerisinde inşaatı tamamlanması planlanan Söke'deki Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi'nde biyogaz, biyogaz yakılarak elektrik ve ısı enerjisi ve organik kompost üretilecek, değerlendirilemeyen atıkların da nihai bertarafı sağlanacak. 1 MW kurulu güce sahip olacak olan tesisin, evsel atık kapasitesi yıllık 34 bin ton olacak. Tesiste hayvansal atık bertarafı da yapılacak. Tesiste atıkların ekonomik fayda elde edilirken çevreye de olumulu anlamda katkı sağlayacak, ayrıca organik atıkların düzenli depolama alanına gömülmesi sebebiyle oluşan depo gazı salınımı da azalmış olacak. Söke ve çevresinde eğitim çalışmalarına ve atık toplama hizmetine Temmuz 2013'te başlanacak. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Necdet Özekmekçi Jan Nahum Ak Parti Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title