Haberler

Sofraların Vazgeçilmezi Yaprağın Hasadı Başladı

Tokat'ın Erbaa ilçesinde üretilen ve sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Tokat asma yaprağının hasadı başladı.

Tokat'ın Erbaa ilçesinde üretilen ve sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Tokat asma yaprağının hasadı başladı.

İlçeye bağlı 20 köyde üretilen yaprağın hasadı köylüler tarafından yapılıyor. Toplanan yapraklar önce varillere konuluyor. Daha sonra yapraklar büyük poşetlere tuzla basılarak salamura olması için yaklaşık 25 gün bekletiliyor. Bekletilen yapraklar 25 gün sonra işletmelerde paketlenerek satışa sunuluyor.

Asma yaprağı üreticisi Mustafa Karagöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yıldır yaprak üretimi yaptıklarını söyledi.

Erbaa'nın birçok köyünde yaprak üretiminin yapıldığını anlatan Karagöl, "Köylerimizin birinci geçim kaynağı yaprak. Köylülerimiz bazıları 10 dönümlük alanda üretim yapıyorlar. Bazıları ise 20 dönümlük alanda üretim yapıyorlar. Biz yaprağın dönümünde 20 bin lira kazanıyoruz" dedi.

Karagöl, bağcılığın tarımda en kolay işlerinden birisi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Akşama kadar sıcakta çalışmıyorsun. Sabah 5'te giriyorsun. Saat 1 de bırakıp gidiyorsun. Bu sene soğuklar etkiledi. Bazı bağlarımızda yanma var. Yaprak ve üzümde noksanlık var ama yine de memlekette bağcılık her sene artıyor. Temmuz ayının sonuna kadar yaprak hasadımız devam ediyor. Erbaa'nın yaprağı daha lezzetli daha tatlı daha aromalı. Yaprağımızın tüketimi daha rahat."

Tokat yaprağı tescil çalışmaları sürüyor

İlçede ürettikleri yaprağın tescili için çalışmalarının sürdüğünü aktaran Karagöl, "Yaprağımıza tescil alınması bizim için kolaylık olacak. İstanbul'da Manisa ve Ege yöresinin yapraklarını Tokat yaprağı diye satıyorlar. Yaprağın patentli olursa saha iyi olacak" dedi.

Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal da Tokat yaprağının tescillenmesi için gerekli başvuruyu Türk Standartları Enstitüsü'ne yaptıklarını belirtti.

Köksal, "En kısa sürede sonuçlanmasını bekliyoruz. Birçok yerde Tokat yaprağı olmayan yapraklar Tokat yaprağı diye satılıyor. Patent alınsa bu suistimallerin önüne geçilir" diye konuştu.

Yaprak toplayan köylülerden Asiye Aslan ise sabah 5'te çıktıkları hasadı öğlen saatlerine kadar sürdürdüklerini belirtti. Bu saatten sonra sıcak olduğu için hasat yapmadıklarını anlatan Aslan, "Günlük 750 kilo ve 1 ton arası yaprak toplanıyor. Toplayan kişiye göre bu rakam da değişiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Karagöl Erbaa Tokat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title