Haberler

Smmmo Başkanı Turan'dan Ticari İşletmelere Uyarı

Konya Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İsmail Turan, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu 39. Maddesi ile tacirlerin (ticari işletmelerin) kullandığı belgelerde bazı bilgilerin bulunması zorunluluğu getirildiği konusunda, ticari işletmeleri uyardı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Konya SMMM Odası Başkanı İsmail Turan, "6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu 39. Maddesi ile tacirlerin (ticari işletmelerin) kullandığı belgelerde bazı bilgilerin bulunması zorunluluğu getirilmiştir. Bir ticari işletmeyi kurup açtığını, sirküler, gazete, radyo, televizyon ve diğer ilan araçlarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline tescil ettirerek durumu ilan etmiş olan gerçek kişiler ile TTK 16. Maddesi gereği, Ticaret şirketleri ve amacına varmak için ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler ve kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar da tacir sayılmaktadır. Diğer taraftan Belgeler kanunda, ticari mektuplar ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgeler olarak sayılmıştır. Ticari mektuplarda, tacirin işiyle ilgili yaptığı her türlü yazışmaları anlamak gerekmektedir. Vergi Usul Kanunu uyarınca; ticari defterlerde kayıtların dayanağı belge olarak kullanılan, fatura, sevk irsaliyesi, perakende satış fişi, yazar kasa fişi, gider pusulası, müstahsil makbuzu, ücret bordrosu, taşıma irsaliyesi bu kapsamdadır. Ayrıca defter kayıtlarının dayanağı olan tahsilat ve tediye makbuzlarında da Türk Ticaret Kanununun 39'uncu maddesinde belirtilen bilgilerin bulunması gerekmektedir. Bunlar, tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi, tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi mutlaka yazılı olmalıdır. Bu bilgilerle ilgili zorunlulukta 01.01.2014 tarihinde başlamaktadır. Belirtilen tarihlerde gerekli düzenlemeleri yapmayan ticari işletmelerimiz için ceza miktarı 2012 yılında kanunda 2 bin TL olarak belirlenmiş olup, 2014 yılında yeniden değerleme oranlarında artarak 2 bin 241.TL olacaktır" dedi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İsmail Turan Konya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title