Haberler

"Siyasi Partilerin 2'den Fazla Eşgenel Başkanı Olabilmeli"

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili, AK Parti'li Özdalga, demokratikleşme paketinde yer alan maddelerden birisi olan, "siyasi partilerin eşgenel başkanlarının sayısının 2 ile sınırlanması" uygul...

COŞKUN ERGÜL - TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili, AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Demokratikleşme Paketi'nde yer alan maddelerden birisi olan, "siyasi partilerin eşgenel başkanlarının sayısının 2 ile sınırlanması" uygulamasını eleştirdi. Özdalga, bir partinin 3 ya da daha fazla eşgenel başkanı olması gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı pakette yer alan eşbaşkanlık uygulaması, Meclis'teki 3 komisyonda "başkanvekilliği" koltuğunda yaşanıyor.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu'nda iki başkanvekili görev yapıyor. Başkanvekillerinin biri AK Parti'den, diğeri ise CHP'den.

AB Uyum Komisyonu Başkanvekili, AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, eşbaşkanlık uygulamasını, AA muhabirine değerlendirdi.

"Yasalar yoluyla partilerin iç işlerine bu kadar müdahale edilmemesi ve Siyasi Partiler Kanunu'nun partileri, kendilerini nasıl yönetecekleri konusunda serbest bırakması" gerektiğine işaret eden Özdalga, "Bu işler yasa ile yapılmamalı. Eğer bir parti istiyorsa eşbaşkanlık uygular, istemiyorsa uygulamaz. İsterse 3 tane, isterse istediği kadar eşbaşkan getirebilmeli" dedi.

Özdalga, "Demokratikleşme Paketi'nde '2'yi geçmemek şartıyla eşbaşkan getirebilir deniliyor. Bunu okuyunca 'Allah Allah' dedim. Bir parti ikiden fazla eşbaşkan getiremez mi? Eğer isterse getirebilmeli" diye konuştu.

"Yani 3 eşbaşkan da 4 eşbaşkan da olabilmeli mi diyorsunuz?" sözleri üzerine Özdalga, "Eğer parti uygun buluyorsa, böyle bir ihtiyaç hissediyorsa niye olmasın. Bu işin özü şu: Partiler, 'eşbaşkan olacak mı, kaç tane olacak, teşkilatlanması nasıl olacak, kongresi nasıl olacak?...' Bu konularda serbest bırakılmalı. Siyasi Partiler Kanunu, siyasi partilerin kendilerini nasıl yöneteceği konusuna, çok temel hükümler hariç müdahale etmemeli" dedi.

AB Uyum Komisyonu'nun diğer Başkanvekili, CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da "komisyondaki iki başkanvekilinin eşbaşkanvekili gibi çalışıp çalışmayacağı" yönündeki soru üzerine, komisyonda bir sıkıntı yaşanmadığını, çünkü esas itibariyle ilişkilerin başkan üzerinden yürüdüğünü söyledi. Oyan, komisyonun CHP'li olan başkanvekilinin, aynı zamanda CHP'nin o komisyondaki sözcüsü gibi görev yaptığını belirtti.

Oyan, AB adayı ülkelerde, AB komisyonlarının başkanlarının muhalefetten seçildiğini ifade ederek, "İktidarı AB konusunda daha fazla sıkıştırmanın, motive etmenin bir aracı olarak başkan muhalefetten seçiliyor" dedi.

AB Uyum Komisyonu'nun daha fazla etkinleştirilmesi gerektiğine işaret eden Oyan, "Bize çok az yasa sevkediliyor; sevkedilirse geliyor, sevkedilmezse gelmiyor" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title