Haberler

Siyasi Partilere "Çevreyi Kirletmeyin" Uyarısı

Milletvekili genel seçimleri öncesi partilerin seçmenleri etkilemek amacıyla hazırlattığı bayrak, flama, afiş gibi materyallerin çevre kirliliğine neden olabileceği bildirildi.

Milletvekili genel seçimleri öncesi partilerin seçmenleri etkilemek amacıyla hazırlattığı bayrak, flama, afiş gibi materyallerin çevre kirliliğine neden olabileceği bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesi partilerin çalışmalarına hız verdiğini hatırlatarak, yaklaşık 50 günlük bir süreçte siyasi partilerin seçmenleri etkilemek amacıyla gelenekselleşmiş yöntemler kullanacağını söyledi.

Bu yöntemlerin başında partilerin isim ve amblemlerinin yer aldığı bayrak, flama hazırlatılması, afiş ve broşür bastırılması gibi uygulamaların geldiğini ifade eden Topbaş, "Bu materyallerin basımı ve hazırlanması için birçok plastik üreticisi ve matbaa çok yoğun bir mesai harcıyor. Ancak özellikle plastik malzeme üzerine kimyasal boyalarla basılan bayrak ve afişler görüntü kirliliğinin yanında çevre kirliliğine de yol açmakta" dedi.

Plastik malzemenin yeryüzünden tamamen yok olmasının yüzyıllar aldığına işaret eden Topbaş, "Seçim süreçlerinde tonlarca plastik doğaya karışıyor. Bunlarda kullanılan yapıştırıcılar da yine havaya karışıyor. Üzerlerindeki kimyasal boya gibi çevreyi kirleten malzemeleri de eklersek bir seçimin ülkede yaptığı çevre kirliliğinin boyutu katlanarak artıyor" diye konuştu.

-"ÇEVRE KİRLİLİĞİ İNSAN SAĞLIĞINI DA TEHDİT EDER"-

Murat Topbaş, bu malzemelerin yanı sıra parti liderleri ile milletvekili adaylarının yer aldığı uzun araç konvoylarının da hava kirliliğine neden olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Seçim süreçlerinde halkımız, sempati duyduğu parti liderlerinin veya milletvekili adaylarının bulunduğu araçları, kendi araçlarıyla takip ederek uzun araç konvoyları oluşturmakta. Bazen yüzlerce araçlık konvoylar ortaya çıkabilmekte. Oysa araçların kullandığı yakıtların ve egzoz gazının, küresel ısınma adı verilen olgunun günümüzde çok önemli hale geldiğini de dikkate alırsak, hava kirliliğine neden olacağı açıktır. Ayrıca petrol ürünlerinde dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu unutmadan bu konuda ölçülü davranmalıyız. "

Araç konvoylarının gürültü kirliliğine de sabap olabildiğini dile getiren Topbaş, "Özellikle kornaya basmak, ses sistemiyle yüksek sesle propaganda yapmak gürültü kirliliğine yol açar. Yaşlılar ve hastalar bunlardan olumsuz etkilenir" dedi.

Doç. Dr. Murat Topbaş, çevre kirliliğine neden olan her materyalin doğrudan veya dolaylı olarak insan sağlığını da tehdit edebileceğini vurgulayarak,

"Oluşan çevre kirliliğin gıda maddelerinden içeceğimiz suya kadar bulaşabilecek hastalık yapıcı etkenler taşıyabileceği unutulmamalıdır. Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olabilecek bir tutumdan kaçınmamız, hem kendimiz hem de çocuklarımız ve çevremiz için büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

- TRABZON

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title