Haberler

Siverek'te 'Güvercin' Borsası

Kuş sevgisinin tutkuya dönüştüğü Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde, gümüş ve boncuklarla gelin gibi süslenen güvercinler haftada 2 gün kurulan pazarda açık artırma usulü satışa çıkarılıyor.

Kuş sevgisinin tutkuya dönüştüğü Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde, gümüş ve boncuklarla gelin gibi süslenen güvercinler haftada 2 gün kurulan pazarda açık artırma usulü satışa çıkarılıyor. 'Güvercin borsası' olarak adlandırılan, cinsi ve özelliğine göre fiyatların 5 ile 4 bin TL arasında değiştiği pazarda, meraklıları beğendikleri kuşa sahip olabilmek için kıyasıya pazarlık yapıyor.

Hürriyet Caddesi'nde bulunan ve ilçede 'Kuşçu Kahvesi' olarak adlandırılan kahvehanenin bahçesi, haftanın 2 günü çevre ilçelerden gelen onlarca güvercin meraklısına ev sahipliği yapıyor. Her haftanın cuma ve pazar günleri kurulan pazarda yer almak isteyenler, saatler önce kutulardaki güvercinleriyle birlikte kahveye akın ediyor. Satıcıların yanı sıra alıcıların da kahvedeki yerini almasının ardından ihale süreci başlıyor. Kahve işletmecisi olan ve güvercin severler arasında ismi 'İhaleci' olarak anılan 44 yaşındaki Ahmet Kuyanay, sırasıyla kutulardaki kuşları çıkarıp cinsini, özelliklerini ve fiyatını söyleyerek açık artırmayı başlatıyor. İsteyenlerin yakından da inceledikleri güvercinler, daha sonra taliplileri arasında en yüksek fiyat veren kişilere satılıyor. Gece geç saatlere kadar açık kalan pazarda onlarca kuş yeni sahibini bulurken, alıcı ve satıcıyı buluşturan kahve işletmecileri de alışverişten belli miktarda komisyon alıyor.

Alıcı ile satıcıların zaman zaman kıyasıya pazarlık yaptığı ve halk arasında 'Güvercin Borsası' olarak anılan satışta; Taklacı, Sarı aynalı, Kepşir, Miski, Posta, Azman, Dolapçı, Dönek cinsleri kuşları yoğun ilgi görüyor. Kuşların gelin gibi süslenerek getirildiği kahvehanenin işletmecisi Ahmet Kuyanay, "Kuşlar bizim evladımız gibi. Onlara yem vermek, uçmalarını ve havada takla atmalarını izlemek mutluluk verici. En iyi kuşa sahip olabilmek isteyenler, kıyasıya pazarlık yapıyor" dedi.

Kuyanay, ilçede haftanın 2 günü pazar kurulduğunu ve kuşların 5 ile 4 bin lira arasında değişen fiyatlara yeni sahiplerinin olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title