Haberler

Siverek Kaymakamı Dr. Vural Karagül

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları nedeniyle Siverek Kaymakamı Dr. Vural Karagül’ün koltuğuna oturan Yunus Emre Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Esat Can Kutlu gazetecilerin soruları karşısında heyecanlanınca yardımına Karagül yetişti.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları nedeniyle Siverek Kaymakamı Dr. Vural Karagül'ün koltuğuna oturan Yunus Emre Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Esat Can Kutlu gazetecilerin soruları karşısında heyecanlanınca yardımına Karagül yetişti.

Gazetecilerin il düzeyinde bir ilçenin kaymakamlık makamıyla nasıl idare edildiği sorusuna, Siverek Kaymakamı Dr. Vural Karagül Siverek Belediyesinde 7 başkan yardımcısı olduğunu belirterek, "Kaymakama bakıldığında hiçbir yardımcısı yok. Siverek 1926 tarihinde Osmanlı döneminde sancak olan, vilayet olan bir ilçe idi. Zamanında valiler tarafından idare edilmiş, Osmanlı döneminde paşalar tarafından idare edilmiş. Hatta şuan kullandığımız mevcut binamız bile daha Osmanlı döneminde valilik olarak yapılmış ve kullanılmış 1905 yılı Abdülhamit Han zamanında. Olması gereken aslında Siverek'in gerçekten hak etmiş olduğu gibi il olmasıdır. Şuan 245 bin nüfusu var Siverek'in. Bunun 100 bini kırsalımızdadır. Bugün bizim sadece kırsalımızdan 3 tane Hilvan kadar ilçe çıkar ve o zaman gerçekten kırsalımız da hak ettiği hizmete kavuşur. Bugün merkez 150 bin nüfuslu bir yer, kırsalı 100 bin. Bugün Türkiye'de il olma hevesi olan birçok ile baktığımızda bu şartlara sahip değiller. Merkezi 100 bin bile olsa kırsalına bakıyorsunuz 10 bin sadece. Nereden ilçe alacaksınız da bağlayacaksınız. Bunlar elbette önemli konular. O yüzden Siverek'in bence hak ettiği il olmasıdır. Bunun için ben büyüklerimizden bu sesi duymalarını istiyorum" dedi.

"BAŞKAYMAKAMLIK OLABİLİR"

Türkiye'de yeni bir mülki idare yapılanması getirilebileceğini söyleyen Kaymakam Karagül, "Ben tabi bir mülki idare amiriyim temelde aslında kaymakam yardımcılığı diye bir müessesenin getirilmesine karşıyım. Bugün bakıyorsunuz devlet bürokrasisinde müfettiş var, başmüfettiş var. Konsolos var, başkonsolos var. Kontrolör var baş kontrolör var. Yani bu şekilde bir ayrım yapılmış. Kaymakam ve baş kaymakam neden olmasın? Bugün yurt dışındaki konsolosluklarımıza gittiğinizde başkonsolosluklara, bir başkonsolos vardır altında da konsolos vardır. Herkesin işleri ayrılmıştır ve bu iş bölümünde herkes işini karıştırmadan üzerine düşeni yapar. Başkonsolos üzerine ne düşüyorsa onu yapar, konsolos üzerine ne düşüyorsa onun gereğini yapar. Yani Siverek gibi bir ilçede de mesela Türkiye'de yeni bir mülki idare yapılanması getirilebilir, hiç il olmayacaksa bile hiç olmazsa buranın bir baş kaymakam ve yanında da belki 2-3 veya en az bir kaymakamla yönetilebilir bir pozisyona getirilebilir. Çünkü kamu bürokrasisinde böyle bir yapılanma var. Yani bunu bir düşünce olarak ben ortaya atmak istiyorum ama nihai olarak bizim aslında istediğimiz Siverek'in il olmasıdır" diye konuştu.

Siverek ilçesinin büyük bir yüz ölçümüne sahip olduğunu dile getiren Karagül, "Bugün bizim yüz ölçümümüze baktığınız zaman Şanlıurfa merkezin yüz ölçümünden daha büyük bir yüz ölçüme sahibiz ve tekrar baktığımızda yerleşim birimi olarak 800 civarında köy ve mezramız var. Bunun içinde 100 binde nüfus var. Hiç başka vilayetlerden ilçe almasak bile kendi içimizdeki kırsaldan 3 tane ilçe çıkartabiliriz ki bu aslında yeni ilçelerin oluşumu daha düne kadar 1-2 yıl öncesine kadar gerçekleşmiştir. Mesela Şanlıurfa Büyükşehir olduktan sonra Haliliye, Eyyübiye, Karaköprü adı altında yeni ilçeler çıkmıştır. Burada da yeni ilçeler çıkartabiliriz, Siverek'i de il yapabiliriz yani" ifadelerini kullandı. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Vural Karagül Esat Can 23 Nisan Siverek Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title