Haberler

Sivas Valisi: Bu Tezgahtı, 37 Canımızı Yitirdik. Bu Acı Hepimizin Acısı (2)

'madımak MÜZE YAPMAK YERİNE İSMİNİ SİLDİLER'

Valiliğin düzenlediği anma programının hemen ardından tertip komitesi tarafından düzenlenen anma programı başladı. Mevlana Mahallesi üzerindeki Ethembey Parkı önünde toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalardan oluşan yaklaşık 6 bin kişi, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Mevlana Caddase güzergahı boyunca pankart, döviz ve sloganlar ile yürüyen grup, kent meydanındaki Valilik binası önünden Atatürk Caddesi güzergahına yöneldi. Grup daha sonra eski Madımak Oteli, şimdiki İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'nin önüne geldi.

ARBEDE ÇIKTI

Grubun tümünün otelin önüne geçmesine izin verilmedi. Sadece olayda ölenlerin yakınlarına ile milletvekillerinin otel binası girişine girmelerine izin verildi.

Grupla gelenlerin de bina önüne geçmeye çalışmasına engel olununca kısa süreli arbede çıktı.

OTEL ÖNÜNDE GÖZYAŞI

Güzergah boyunca yan yana yürüyerek alana gelen olayda ölenlerin yakınları, eski otel binasının önüne kaybettiği yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak girdi. Duygulanan ailelerin burada gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

Olayda yaşamını yitirenler arasında yer alan Murat Gündüz'ün annesi Kifayet Gündüz ve aynı ismi taşıyan kardeşi Murat Gündüz birbirlerine sarılarak uzun süre gözyaşı döktü. Aileler, bina içerisine girmeden, dışına karanfil bıraktı. Binanın içerisinde ölenlerin adlarının yer aldığı anı köşesine, olayda ölen göstericiler Ahmet Alan ve Hakan Türkgil'in isimlerinin de yazılı olması nedeni ile bu isimler silininceye kadar binaya girilmeyeceği belirtildi.

SELVİ KILIÇDAROĞLU DA KATILDI

Sivas olaylarının 21'inci yıldönümü anma programı kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu da kente geldi. Otel binasının önüne gelen Kılıçdaroğlu burada bulunan aileler ile görüşerek onları teselli etmeye çalıştı. Otel önüne karanfil bıraktı.

CHP'yi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Milletvekilleri Malik Ecder Özdemir, Mahmut Tanal, İlhan Cihaner, Aylin Nazlıaka, Erdal Aksünger, Muharrem Işık, Binnaz Toprak, Orhan Düzün, Mehmet Hilalkaplan, Ayten Ertemir, Sakine Öz, Kamer Genç, Uğur Bayraktar, Nurettin Demir katıldı.

Ayrıca HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve bazı milletvekilleri ile Türkiye Barolar Birliği Genel Başkanı Metin Feyzioğlu da anma programında yer aldı.

ULUDERE VE SOMA'DAN DESTEK

Binanın önüne gelen gruplar ellerindeki karanfilleri otele doğru fırlattı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından otelde yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okunarak yoklama yapıldı. Ayrıca Gezi parkı olaylarında ölenlerin isimleri de okundu.

Anma programı için 2011'de Uludere'de sınır kesiminde düzenlenen operasyonda ölen 34 kişinin yakınları da katıldı. Ölenlerin resimlerinin yer aldığı poster taşıyan grup diğer aileler destek verdi. Manisa'nın Soma İlçesi'nden gelen Pir Sultan Abdal Derneği Şubesi üyeleri de baret takıp üzerinde 'Soma'yı unutma' yazılı tişörtler ile katıldı.

'MADIMAK İSMİ SİLİNDİ'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan, 2 Temmuz 1993'te yaşanan olayların devlet tarafından seyredildiğini iddia etti. Burasının utanç müzesi yapılması yerine, kamulaştırılarak isminin silindiğini iddia eden Doğan, "Şu anda burada otelin Madımak olduğuna dair kanıt var mı? Başbakan Erdoğan, katliamı unutturmak için Valilik aracılığı ile adını değiştirip Bilim ve Kültür Merkezi tabelası yazdırdı. Üstelik katillerin isimlerini de canlarımızın yanına yazdılar. Soruyorum size bu binadan bilim çıkar mı, kültür çıkar mı?" diye konuştu.

Etkinlikte konuşan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Doğan Demir, ise Madımak'ta 21 yıldır yanan ateşin halen söndürülemediğini söyledi.

'MÜZE OLANA KADAR GELECEĞİZ'

Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Saçlı ise 21 yıl önce Sivas'a semah dönmeye, Pir Sultan Abdal'ı anmaya geldiklerini belirterek şöyle dedi:

"Ama burada yobazlar yaktı, devlet baktı. Yargı akladı. Bu davayı zaman aşımına getirdiler. Bizim samimi inanlar ile sorunumuz yok. Ben Sivaslı bir Alevi olarak Sünni komşularıma seslenmek istiyorum. Madem paydaşsak gelin burada canlarımızı birlikte analım. Alevi- Sünni kardeşliğini birlikte pekiştirmeli, birlikte kardeşçe yaşatmalıyız. Biz mezhep siyasetine karşıyız. Madımak müze olana kadar buraya geleceğiz. Burası müze olsaydı, biz canlarımızı mezarları başında anardık."

Madımak davası avukatlarından Şenel Saruhan konuşmasında, Sivas olayların insanlık suçu sayılması için mücadelelerinin sürdüğünü belirterek, "Bu konudaki mücadelemizin, insanlığa karşı suç olarak kabul edilmesi için bekliyoruz. Yargıtay vicdanını, yüreğini açsın ve şunu görsün. Katiller soruşturulmazsa bu olaylar devam edecektir. Yeni cinayetler devam edecektir. Hukuk adına mücadele edecek kim varsa onlara sesleniyoruz" diye konuştu.

'O İSİMLERİ KAZIYACAĞIZ'

Anma programında konuşan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu canlarından canları koparalı 21 yıl olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"21 yıldır bu yangın sönmüyor. Eğer Maraş'ta, Alevi- Sünni değerler bir olsaydı, Çorum'da bir olsaydı, Sivas olmazdı. Gezi olmazdı. Gazi olmazdı. Roboski olmazdı. Rojava, Soma olmazdı. Bir olsaydık, iri olsaydık, bu katliamların hiç biri yapılamazdı. Bu hesaplar sorulur, bugün sorulmazsa yarın sorulur. Bizim ömrümüz yetmezse bizden sonra görevi alacaklar soracaktır. Hesap illaki kesilecek size söz veriyorum. Cayır cayır içimiz yanıyor. 35 canımız bizi yakmaya devam ediyor. Burada, utanç müzesi olması gereken yerde 2 katilin isimleri oradan kazınana kadar içimiz yanmaya devam edecek. El birliği ile o isimleri oradan kazıyacağız. O isimler oradan kazınana kadar binadan içeri girilmeyecek. Bu bina utanç müzesi yapılana kadar yanmaya devam edeceğiz. Sivas katliamının tüm sorumluları hesap verene kadar içimiz yanmaya devam edecek. Zorunlu din dersleri kaldırılıncaya kadar yangın devam edecek. Birileri Aleviliği tanımlamaya devam ettikçe. yangın devam edecek. Aleviler tanımlamak değil eşit yurttaş olarak tanınmak istiyor."

DEMİRTAŞ, 'EZİLENLERİN YANINDAYIZ'

HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Sivas'ta buluşan insanların omuz omuza görüntüsünün en büyük mesaj olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Israrla halkları, ezilenleri bölmeye çalışanlar, düşmanlaştırmaya çalşanlara karşı bu fotoğraf en güzel mesajdır. Bugün Roboski de, Soma da burada. Ezilen kimliğimizle, insan kimliğimizle, Sünnisi, Alevi'siyle, Süryanisi Yahudi, Türk, Kürt, Çerkeziyle el el verirsek, yüreklerimiz bir olursa çözemeyeceğimiz sorun yoktur. Sivas vahşetinin 21'inci yıldönümünde sizin verdiğiniz mesaj bu kadar güzel bir mesajdır. 21 yıldır inatla, kararlılıkla bu vahşetin hesabını soran canlara şükranlarımı sunuyorum, Sivas şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyorum."

Konuşmasında özellikle Alevi vatandaşların özgür eşit vatandaşlık talebinin gerçekleşeceğini kaydeden Selahattin Demirtaş, "Biz ezilen hakların bu onurlu yürüşünün yanında olmaktan ancak onur duyarız. Ne olursa olsun birlik olmaktan, yan yana olmaktan geri durmayın. Bizler bu topraklarda çocuklarımızın mezhep, din kimlik savaşı yapmadan, kin öfke ve intikam duygusu ile yaşamasını istemiyorsak, bizim çektiklerimizi çekmesin istiyorsak, onun çözümü el ele vermektir. Bütün ezilenler el ele vereceğiz. Bu ülkeyi biz özgürleştireceğiz. Sivas'tan bugün iktidarda yer alan hesaplar soramazlar. Bunun hesabını bizler soracağız" dedi.

Anma programında CHP'yi temsilen konuşan Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise, olayın acısının halen dinmediğini belirterek, 2 Temmuz'da barış için türkü söyleyip semah dönen canların insanlık suçu işlenerek katledildiğini söyledi. Aradan geçen 21 yıl rağmen katliamı gerçekleştirenlerin adalet önüne çıkarılamadığını ifade eden Özdemir, davanın zaman aşımına uğratılmasının yürekleri acıyı büyüttüğünü söyledi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından grup geldiği güzergahı kullanarak dağıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selahattin Demirtaş Nurettin Demir Sivas Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
title