Haberler

Sivas TBMM Başkanı Yılmaz: Farklılıklardan Korkan Devlet Çağdaş Olamaz 1-

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmet Yılmaz, hakikat ışığının fikirlerin çatısmasından doğduğunu belirterek, "Demokratik devlet farklılıkları tehdit olarak görmez, her bireyi varolan değeri ile korur. Farklılıklardan korkan bir devlet çağdaşta olamaz. Türkiye'de bugün tartışılan sorunların büyük bir bölümü demokrasinin eksikliklerinden kaynaklanmış sorunlardır. Çözüm, demokrasimizin standartlarını yükseltmekten geçer" dedi.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) 2015-2016 Akademik Yıl Açılışı'na katılmak üzere öğle saatlerinde karayolu ile Ankara'dan Sivas'a geldi. CÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene meclis başkanının yanı sıra Sivas Valisi Alim Barut, AK Parti Sivas Milletvekili Selim Dursun, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ve il protokol üyeleri katıldı. Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık üniversite hakkında bilgi vererek akademik yılın hayırlı olmasını diledi. Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ise üniversitelerin istişare ve ortak akıl merkezleri olduğunu belirterek bütün dünyanın fikirlerininde burada olduğunu belirtti.

"100 KİŞİDEN 38'İ ÜNİVERSİTEYE GELEBİLİYOR"

İnsani kalkınma hedeflerinin temelini eğitimin oluşturduğunu belirten Yılmaz şöyle konuştu:

"Eğitim uzun vadeli bir bakış açısıyla geleceğe yatırımdır. Hayat boyuda süren bir süreçtir. İnsanımızın yaşam kalitesini yükseltir, insanımızı dünya ile rekabet edecek şekilde donatır. Gerek bireylerin gerek ülkelerin gelişim ve ilerlemesindeki en önemli kilometre taşıdır. Yükseköğretimde geçen yıl öğrenci sayısı 2.6 milyona ulaştı. Açıköğretime devam eden öğrenciler dahil edildiğinde okullaşma oranı yüzde 97'ye ulaştı. Üniversitelerdeki öğretim elemanı sayısı 140 bini geçti. Her ilde üniversite var, bazı illerde birden fazla üniversite var. İnşallah Sivas'ta birden fazla üniversitesi olan iller arasına katılacaktır. Çünkü Sivas bunu hak ediyor. Geçmişte medreseler şehriydi, medreseleri bugünün üniversiteleri şeklinde görmek lazım. Eğitim, ilim kentiydi, medeniyet başkentiydi. İnşallah Sivas tarihte hak ettiği tarihte sahip olduğu ancak bugünde hak ettiği yine bir eğitim ve üniversite şehri olma unvanına kavuşur diye düşünüyorum. Türkiye'de bugün her 100 kişiden 38 kişi üniversiteye gelebiliyor ve yurt kapasitesi ise 417 bini aştı. Talep eden her öğrenciye kredi veriyoruz. Kredide bu yıl 330 lira ve üniversite harçlarıda kaldırıldı."

"EN BÜYÜK PAY ÜNİVERSİTELERE DÜŞMEKTEDİR"

Üniversitelerin önemine değinen Yılmaz şöyle devam etti: "Gelecek, bilgi tabanlı ekonomi inşa eden ülkelerin olacaktır. Ülkemizde bu ülkelerden birisi olmak için çalışmaktadır, bunda da en büyük pay üniversitelere düşmektedir. Bilim ve iletişim alanında son derece hızlı gelişmeler yaşanmakta, üniversiteler değişen şartlara ve bilimsel gelişmelere uygun olarak yapılanır ve bu doğrultuda çevresini aydınlatırsa kendi varlıklarını da devam ettirebilir. Üniversitelerin talep edilebilir olması sürekli bir değişim ve gelişim içinde olmasına bağlıdır. Üniversiteler bulundukları coğrafyanın siyasal, toplumsal ve kültürel hayatında da söz sahibi olur. Üniversiteler çevresini bilgilendirir, bilgiyle aydınlatır, ülkenin gelişmesi ve ülkenin sorunlarının çözümü konusunda görüşleriyle de topluma yol gösterici olur. Üniversiteler içinde bulunduğu toplumun birer aynasıdır. Bir üniversitede nezaket, saygı varsa toplumda da var demektir. Katılmasak da farklı fikirlere tahammül varsa toplumda da farklı fikirlere tahammül ve hoşgörü var demektir. Burada ciddiyet ve sorumluluk bilinci varsa toplumda da var demektir. Burada birbirimizin onur ve haysiyetine, şeref ve itibarına saygı gösteriliyorsa, toplumda da gösteriliyor demektir. Burada her ideoloji ve ilkeler malzemesi karşısında bireyin fikri ve vicdanı hür olarak konuşma imkanı varsa sıradan vatandaşında düşünce ve kanaat hürriyeti var demektir. Üniversiteler istişare ve ortak akıl merkezleridir, bütün dünyanın fikirleri buradadır, en aykırı gibi görünen fikirlerde buradadır. Aykırı fikirlere söz hakkı tanındığı oranda onların eleştirmesine de imkan tanındığı yer yine üniversitelerdir."

"FARKLILIKLARDAN KORKAN DEVLET ÇAĞDAŞ OLAMAZ"

Fikir farklılıklarının olduğu yerde istişarenin söz konusu olduğunu ve hakikat ışığının fikirlerin çatışmasından doğduğuna dikkat çeken Yılmaz şunları söyledi:

"Aynı şeyleri düşünmek insan olmanın fıtratına aykırıdır. Ancak bir arada yaşıyorsak ki öyle, bundan sonrada bir arada yaşayacağız. Yaşamak birazda sorumluluk gerektirir. En çok neye ihtiyaç varsa en değerli olan odur derler. Bizim için en değerli olan şey birbirimizi anlamak ve bunun için göstereceğimiz gayrettir. Bir arada yaşamanın ilk şartı, herkes bir şey söyleyebilir ama belkide herkesin yanılabileceğini kabul etmesidir. Zaten ilim de budur. Bunu yaparsak birbirimizi anlamak daha da kolaylaşacaktır. Birbirimizi anlarsak, birbirimizi bir ailenin bireylerinin farklı fertleri olarak görürsek gelecek nesillere barış ve huzur içerisinde güçlü bir ülke bırakırız. Bu bizim öncelikli görevimiz. Değişen dünya, ülke ve toplum şartlarına uygun yeni çözüm yöntemlerini de birlikte bulabiliriz. Bu millet milli mücadelesiyle mazlum milletlere örnek oldu. Şimdi sahip olduğu sorunları çözme konusunda da yine mazlum milletlere örnek olacaktır. Demokratik devlet farklılıkları tehdit olarak görmez, her bireyi varolan değeri ile korur. Farklılıklardan korkan bir devlet çağdaş da olamaz. Türkiye'de bugün tartışılan sorunlarını büyük bir bölümü demokrasinin eksikliklerinden kaynaklanmış sorunlardır. Çözüm, demokrasimizin standartlarını yükseltmekten geçer. Etnik kimlik ya da inanç farklılıkları adına kamplaşarak çokluk içinde birlik fikrinden ulaşan toplumların yaşadığı büyük acıları bu coğrafyada yaşayıp da görmemek mümkün olur mu? Suriye'ye baksın, Irak'a baksın, Yemen'e baksın, Somaliye'ye baksın, Libya'ya baksın. Türkiye çağdaş bir ülke olarak farklılıklara saygı temelinde, kendi sorunlarını kendisi çözebilecek sağlam bir siyasi kültüre ve engin bir devlet tecrübesine sahiptir. Türkiye, özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, sosyal adalet ve toplumsal sorumluluk ilkeleri çerçevesinde siyasal alandaki farklı görüşlerin toplum önünde rekabet edebilmesine dayalı demokratik sistemini her geçen gün daha da güçlendirecektir."

Meclis Başkanı Yılmaz konuşmasının ardından YGS'de ilk 5 bine girip Cumhuriyet Üniversitesi'ni tercih eden ilk 20 öğrenciye teşekkür belgesi ve dizüstü bilgisayar verdi. Yılmaz daha sonra kampus içerisinde yapımı tamamlanan ek hizmet binalarının açılış kurdalesini kesti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title