Haberler

Sivas'tan Birçok Ülkeye Doğaltaş İhracatı

"Maden kenti" olarak bilinen Sivas'ta faaliyet gösteren bir mermer firması, İtalya, Hindistan ve Çin ile Orta Asya ve Uzakdoğu'daki bazı ülkelere çeşitli renklerde traverten ihraç ediyor MTA Bölge Müdürü Ayaz: "Sivas'taki traverten yatakları, Türkiye traverten yataklarının yüzde 18'lik dilimini oluşturuyor.

SEYİT AHMET EKSİK - SERHAT ÇAĞDAŞ - "Maden kenti" olarak bilinen Sivas'ta faaliyet gösteren bir mermer firması, İtalya, Hindistan ve Çin ile Orta Asya ve Uzakdoğu'daki bazı ülkelere sarı, beyaz ve bej renkli traverten ihraç ediyor.

Sivas Doğaltaş ve Madenciler Derneği Başkanı ve Özmersan Mermer AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firma olarak ham madde ve mamul üretimi yaptıklarını belirterek, üretimlerinin yüzde 40'ını yurt dışına ihraç ettiklerini, geri kalanını ise iç piyasaya sattıklarını söyledi.

Sıcak Çermik yöresinin dünyanın en kaliteli sarı traverten rezervlerine sahip olduğunu vurgulayan Özdemir, bu yörenin sarı travertenin en bol bulunduğu bölge olduğunu ifade ederek, "Sarı traverten ve oniks üretiyoruz. Ayrıca Soğuk Çermik mevkisinde de traverten üretimi yapıyoruz" dedi.

Yıllık 100 bin metreküp blok mermer ve traverten üretimi yaptıklarını aktaran Özdemir, " Sivas'taki travertenleri diğer bölgelerde bulunan travertenlerden ayıran önemli özellik, sarı travertenlerin bu bölgede yoğun bir biçimde olması ve aynı zamanda kaliteli bir traverten olması" diye konuştu.

Sarı travertenlerin bu özelliği sayesinde marka haline geldiğine dikkati çeken Özdemir, "Firma olarak yıllık ham madde üretimimiz 10 bin metreküpün üzerindedir. Fabrikada mamul üretimimiz ise 200 bin metrekarenin üzerinde. Orta Asya, Uzakdoğu, Hindistan, Çin ve Avrupa'da İtalya'ya ham madde blok satışımız var. Mamul satışımız ise ağırlıklı olarak Libya, Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerini kapsamaktadır" ifadesini kullandı.

Ocaklardan bloklar halinde çıkarılan travertenlerin işlenecek boyutlarda kesilerek levha haline getirildiğini belirten Özdemir, bunun daha sonra müşterinin talebine göre fabrikada istenilen ölçütlerde kesilerek mimari yapıda kullanıldığını söyledi.

"Sarı renkli travertenler, dünya markası"

Maden Tetkik Arama (MTA) Sivas Bölge Müdürü Emrah Ayaz ise Sivas'ın jeolojik yapısı itibarıyla doğaltaş yönünden zengin olduğunu belirterek, "Sivas'taki traverten yatakları, Türkiye traverten yataklarının yüzde 18'lik dilimini oluşturuyor. Bu, çok önemli bir rakam. Sivas'ta sarı, beyaz ya da bej renkli traverten oluşumları mevcut. Bunlar antik ve estetik görüntü vermesi dolayısıyla son dönemlerde çok tercih ediliyor. Özellikle Amerika'da bu sarı travertenlerin eskitmeleri çok tercih ediliyor, rağbet görüyor" diye konuştu.

Sivas'tan ABD başta olmak üzere birçok ülkeye doğaltaş ihracatı yapıldığını dile getiren Ayaz, "Sivas'ta vergi sıralamasında da madencilik ikinci sırada yer almaktadır. Bunun da önemli bir kısmını travertenler oluşturuyor" dedi.

Sivas'ın 200 milyon metreküp traverten rezervine sahip olduğunu kaydeden Ayaz, "Sarı travertenler, en fazla Sıcak Çermik yöresinde, beyaz ve bej renkli olanlar ise Soğuk Çermik-Beypınarı köyü mevkisinde bulunmaktadır. Sıcak Çermik yöresinde çıkarılan sarı renkli travertenler, dünya markası durumunda" ifadesini kullandı. - Sivas

Kaynak: AA / Ekonomi

İtalya Sivas Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title