Haberler

Sivas'ta Üretimi Artan Organik Bala İlgi Çok Yoğun

Güncelleme:

Sivas'ta organik arıcılığın gelişmesi için 12 köyde kovan ve sertifikasyon desteği verildi. Organik bal üretimi hızla atıyor. İlaçsız ve kimyasalsız üretilen bala ilgi ise çok yoğun.

Sivas İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile Sivas Arıcılar Birliği ile birlikte yürütülen organik arıcılık ve organik bal üretimi projesi ile bölgede kontrollü bal üretiminin amaçladığı proje kapsamında, İl Özel İdaresi tarafından merkeze bağlı Karabalçık, Hafik Tozanlı bölgesinden Akkaya, Alibeyli, Çaltılı, Ekingölü, Gülpınar, Oymadere, Olukbaşı ve Otmanalan ile Tecer Dağı yöresinden ise Demiryazı, Hacımirza ve Karaşar köylerinden toplam 12 köyden 20 üreticiye organik arıcılık için kovan ve sertifikasyon desteği verildi.

HİÇ BİR İLAÇ VE KİMYASAL YOK

Projenin amacı ile ilgili bilgi veren Sivas İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Fahri Keskin, Tozanlı Vadisi'nde engebeli arazi nedeniyle tarım ve hayvancılık yapılamadığını belirterek, "Bu yöre bitki popülasyonu açısından çok elverişli. Tarım yapılmadığından ilaç kullanımı, kimyasal girdi kullanımı da hiç yok. Böylece bu bölgemiz organik arıcılık için de elverişli bir yer olmaktadır. Bölge halkı için tek faaliyet alanı ve ekonomik getirisi olan sektör arıcılıktır. Organik arıcılığın bilinçli olarak yapılmasının ve yaygınlaştırılması halinde bölge halkına önemli ekonomik getirisi olacaktır. Buradaki üretimin organik ürün sertifikalı ve bilinçli yapılması için çalışmalar yapılması gerekmekte olduğu gerçeğinden yola çıkılarak Sivas Arı Yetiştiricileri Birliği'nin talepleri doğrultusunda projemiz hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Bu amaçla ilk etapta 20 üretici üretime başladı. Sertifikasyon bedeli de kurumumuz tarafından karşılanmak suretiyle sertifikalı organik bal üretimi başlatılmıştır." dedi.


Sertifikalı organik arıcılık için mutlak gerekli olan boyasız kovanlardan 400 adetinin İl Özel İdaresi tarafından karşılandığını belirten Keskin, "Bu çalışmanın yıllık sertifikasyon ücreti de kurumumuzca ödenerek 20 arıcı ile organik arıcılığa geçiş sağlanacaktır. Bu arıcıların organik arıcılık sistemine alınması ile birlikte daha sistemli, kontrollü ve bilinçli bir arıcılık yapılmış olacaktır. Kovan başına organik arı ürünleri 20 kilogram bal, 1 kilogram polen, 500 gram propolis ve 10 gram da arı sütü elde edilmesi öngörülmekte olup bir üreticinin parasal getirisi 22 bin 200 TL, toplam getiri ise 444 bin TL olacaktır" diye konuştu.

Arıcılar Birliği İkinci Başkanı Turan Ceylan ise organik arıcılık projesine katkı sunan Sivas İl Özel İdaresine teşekkür etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

HER ŞEY DENETİM ALTINDA

"Organik arıcılığa biz bu proje ile başladık. Bize büyük destekler veren İl Özel İdaresine teşekkür ediyorum. Bizlere kovan dağıtımı yapıldı. Organik mum alımında yardımcı olundu. Sertifikasyon kuruluşunun bedelini ödedi. Bugünlere onların sayesinde geldik. Tozanlı yöresindeki organik arıcılığı yaşadığım sürece sürdürmeye devam edeceğim. Katkı yapmadan, mum vermeden, ilaç vermeden doğal bir şekilde üretimin yapıldığını gördük ve devam ediyoruz. Sertifikasyon kuruluşunun bize bazı sorular soruyor. Arılara ne yedirdiğimizi, ne yaptığımızı denetliyorlar. Arılar kışın aç kaldığı zaman, bir önceki yıldan kalan ballarımızı veriyoruz. Sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izin verdiği organik mumları ve organik ilaçları kullanıyoruz. Doğal yöntemler uyguluyoruz. Bunların dışında herhangi bir katkı maddesi kullanmıyoruz. 2 yıldır organik arıcılık yapmaktayız."

"ÜRETİMDEN TÜKETİME KADAR GÖZLEM VAR"

Tuscert Ulusal Sertifikasyon Hizmetleri Temsilcisi Ercan Banus da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 5262 sayılı Organik Tarım Yönetmeliği kanunu ile vermiş olduğu yetkiyle birlikte Türkiye genelinde organik tarım üzerinde sertifikasyon hizmetleri verdikleri kaydetti Ercan Banus, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 5262 sayılı Organik Tarım Yönetmeliği kanunu ile vermiş olduğu yetkiyle birlikte Türkiye genelinde organik tarım üzerinde sertifikasyon hizmetleri veriyoruz. Organik arıcılık yapan işletimlerin 2016 yılı kontrolleri yapılıyor. Organik arıcılıkta yönetmelik çerçevesinde herhangi bir aksilik olmaması için tamamen güvenilir bir şekilde, üretimden tüketime kadar organik bal üretiminin kontrolü yapılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir üretime, organik üretim denilemez. Doğal üretimden farkı kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından üretimden tüketime kadar gözlem için tüketiciye sunulmasıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Fahri Keskin Alibeyli Hafik Sivas Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (10)

urfalı Türkmen:

bal Allahın en büyük nimetlerinden birisi

23
0
yanıtYanıtla
misafir:

inanmayin türkiyede gercek bal yok , hepsi serbet.

8
1
yanıtYanıtla
ali:

ben türkiyenin birinci bal üreticisi olan orduluyum yazdiklarin dogrudur, türkiyede sekersiz serbetsiz gercek bal yok,

yanıt3
yanıt0
Haydar:

Kovanlarin yanlarinda glikoz bidonlarida tabii olarakmi sayiliyor?

3
1
yanıtYanıtla
ahmet:

hangi resimde gördün kardeşim yada videonun hangi saniyesinde???

yanıt0
yanıt0
anzer gatili arıcı:

anzer balı tamamen sahtedir, en dandik bir baldır, anzer yaylasında çiçek yoktur, ayrıca hergün yağışlı olduğundan arının uçması mümkün değildir, ahırlarda, glikoz şurubuynan üretiyorlar, arının hası akdeniz bölgesinde olur, balı akdenizden alcan, mantıken düşünün, akdenizden elverişli hiçbiyer yoktur.

3
1
yanıtYanıtla
İSMET KÖSOĞLU-İKİZDERE:

BİLMEDEN İFTİRA ATIYORSUNUZ. ANZER BALI DÜNYADAKİ EN DEĞERLİ VE ŞİFALI BALDIR. KALİTESİ TARTIŞILMAZ. MERDİVEN ALTI BALLARLA KIYSA YAPMANIZ ÇOK YANLIŞ. HAVALAR YAĞMURLU GİTTİĞİNDE BAL ÜRETİMİ ZAEN OLAMAZ.

yanıt1
yanıt13
ali:

nerde artık şekersiz bal yok bide arı görmeden bal yapanlar var şimdi artık haram helal yok sadece kazanç var allah islah etsin

3
0
yanıtYanıtla
TOKAT MERKEZ:

herşey yalan dolan en güzel bal tokatta üretilen baldır. tokatta gıjgıj dağında dünyanın en kaliteli balı üretiliyor. inanmıyosanız araştırın.

2
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Videodaki bal gerçek ve teşvik verilen köylerde değil Suşehri nin çakırlı köyünden bir üreticiye ait.

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title