Haberler

Sivas Pembe Taksi Tartışma Konusu Oldu, İsmi Türkçe Yapıldı

Pembe taksi tartışma konusu oldu, ismi Türkçe yapıldı

Sivas'ta 'pembe taksi' uygulamasını başlatan Gökhan Şimşek, konuyla ilgili özellikle sosyal medya üzerinden 'cinsiyet ayrımcılığı' yorumu yapılması üzerine, "Avrupa'da uygulandığı zaman çağdaşlık adı altında toplanıyor. Ama nedense, yobazlık gibi değerlendirmelerde bulunmuşlar. Amacımız ayrımcılık yapmak değil" dedi. Öte yandan 'Penk taksi' yazısı 'Pembe taksi' olarak Türkçe yazıldı.

Sivas'ta 9 yıldır taksicilik yapan 27 yaşındaki Gökhan Şimşek tarafından dün başlatılan pembe taksi uygulaması, vatandaşların yoğun ilgisini görürken bazı kişilerin ise tepkisini topladı. Özellikle sosyal medyada uygulamanın 'cinsiyet ayrımcılığı' şeklinde yorumlanmasının kendilerini üzdüğünü belirten Şimşek, "Bununla ilgili uygulamalar Avrupa ülkelerinde de var. Pembe taksi uygulaması ilk kez 2006 yılında Londra'da ve Paris'te uygulanmaya başlamış. Avrupa'da uygulandığı zaman çağdaşlık adı altında toplanıyor ama şimdi nedense bazı arkadaşlarımız ayrımcılık, yobazlık gibi değerlendirmelerde bulunmuşlar. Bizim buradaki amacımız ayrımcılık yapmak değildir. Amacımız herkese hizmet vermektir. Tabi ki bununla ilgili herkes yorum yapabilir. Yorumlara saygı duyuyoruz. Bu uygulamaya saygı duymayanlara da saygı duyuyoruz" dedi.

'PİNK TAXİ' YAZISI 'PEMBE TAKSİ' OLARAK DEĞİŞTİ

Öte yandan taksinin üzerinde bulunan 'pink taxi' yazısı Sivas Belediyesi'ne gelen şikayetler üzerine değiştirildi. Taksi üzerindeki İngilizce yazı, Sivas Belediyesi Kültür Danışmanı ve eski Türk Dil Kurumu (TDK) üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı'nın girişimleriye 'Pembe taksi' şeklinde Türkçe yazıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Toparlı, pembe taksinin dünyanın bir çok yerinde uygulandığını belirterek, "Onlar 'pink taxi' diyorlar. Fakat bizim Türkçe'ye sahip çıkmamız, özellikle Türkçe kelimeleri kullanmamız gerekiyor. Biz bunun için bu taksinin adının pembe taksi olmasını istedik. Madem biz bu ülkede yaşıyoruz, madem Atatürk bize Türkçe'yi emanet etti, ona sahip çıkmak durumundayız. Belediyemize 'pink taxi'yi eleştiren çok sayıda yazı geldi. Vatandaşlarımıza huzur verecek ve kadınların gönül rahatlığıyla binebileceği bir takside batı kökenli kelimelerin olmasına gönlümüz razı olmadı. Bunu işletme sahibinden rica ettik ve kendileri bunu olumlu karşıladılar" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title