Haberler

Sivas Olayları Davası

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılanmasına devam edildi.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılanmasına devam edildi.

Mahkeme, Almanya'da oldukları ileri sürülen sanıkların Türkiye'ye iade edilmesini istedi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya müdahil ailelerinin avukatları katıldı. Duruşmayı bazı CHP ve HDP milletvekilleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri de takip etti.

Duruşmada, haklarında yokluğunda tutuklama kararı bulunan sanıkların yakalanması için emniyete yazılan müzekkerelere cevap verildiği, yapılan araştırmalarda sanıkların, nüfusa kayıtlı oldukları köylerinde ve diğer adreslerinde bulunamadıkları belirtildi.

Müdahil avukatlarından Hasan Cem Yılmaz, sanıkların adreslerinde aranarak bulunmalarının mümkün olmadığını söyledi. Sanıkların Almanya'da olduklarına dair ellerinde kanıtları olduğunu kaydeden Yılmaz, Almanya'daki Türkiye Büyükelçiliği ve konsolosluklara yazı yazılarak, buralarla irtibata geçmeleri durumunda sanıklara, mahkemece arandıklarının belirtilmesini ve Türkiye'ye iade sürecinin başlatılmasını istedi.

Yılmaz, daha önce Alman makamlarına yazılan iade talep yazılarında suçun mahiyetinin tam olarak anlatılmadığını ve Türk yargı sisteminin Alman makamlarınca ayrıntılı bir şekilde bilinmediğini söyledi. Yılmaz, sanıklara isnat edilen suçların ayrıntılı yazılarak iadelerinin talep edilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki yokluğunda tutukluluk kararının devamına ve infazın beklenmesine karar verdi.

Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Almanya'daki Türkiye Büyükelçiliği ve konsolosluklarına yazı yazılarak sanıkların başvurularının olup olmadığının sorulmasını isteyen mahkeme, başvurmaları halinde mahkemece arandıklarının sanıklara bildirilerek iade işlemlerinin başlatılmasına hükmetti.

Ayrıca, Alman yetkili makamlarına yazılacak yazılarda, sanıkların Türkiye'de gerçekleştirdikleri eylemin ayrıntıları ve işledikleri iddia edilen suçların niteliklerinin tek tek belirtilmesi, Türkiye'de "Sivas Madımak katliamı" olarak bilinen olay nedeniyle yargılandıklarının hatırlatılması istendi.

Türk yargı sistemine göre Türk mahkemelerinde askeri yargıçların bulunmadığının ayrıntılı bir biçimde izah edilmesi ve Almanya yetkili makamlarına iade talebi müzekkeresi yazılmasına karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

Davanın geçmişi

Sivas olayları ana davasında Ankara 1 nolu DGM'de tutuklu yargılanan sanıklardan Sonkur, 2911 sayılı kanuna muhalefet suçundan 3 yıl, Karataş ve Ceylan ise "Madımak Oteli'ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak" ve "45 kişiyi yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye kalkışmak" suçundan 15'er yıl hapse mahkum edilmişti.

Sanıkların tahliyelerine karar veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtay'da bozulmasının ardından tekrar görülen davada bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırmıştı.

İddianamede, sanıkların "terör örgütü üyesi olmak ve propagandasını yapmak" suçlarından cezalandırılmaları istenmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Murat Karataş Almanya Türkiye Sivas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title