Haberler

Sivas Akciğerden Çıkarılan Cisimler Görenleri Şaşırtıyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde akciğerlerden operasyonla çıkarılan cisimler görenleri şaşırtıyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde akciğerlerden operasyonla çıkarılan cisimler görenleri şaşırtıyor. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Kaptanoğlu, Sivas'ta son 5 yılda yetişkinler ve çocukların boğazına kaçan 700 kadar yabancı cismi insanların nefes borusu ve akciğerinden başarıyla çıkardıklarını belirtti. Nefes borusuna yabancı cisim kaçırmanın hafife alınacak bir konu olmadığını belirten Prof.Dr. Melih Kaptanoğlu, "Yutmalar yaş gruplarına göre değişiyor. Biz yutulanları iki gruba ayırıyoruz. Organik, inorganik diye. Organikler tabiat kaynaklı oluyor. Bunlar meyve çekirdekleri, çekirdek kabukları, baklagiller, kuru yemişler gibi şeyler. Bir de inorganik denilen şeyler var. Bunlar daha çok okul çağındaki çocukların nefes borularına kaçıyor. Bunların içinde en tehlikeli olanı kalem kapakları. İki ucu açık olan kapaklar nefes borusuna kaçtığı zaman ortadaki delik vasıtasıyla hasta zorda olsa soluyabilir. Ama deliksiz kapaklar kaçtığı zaman çocukların soluk borularını tıkayabiliyor. Birde 1 ile 3 yaş arasındaki çocukların nefes borularına kaçırdıkları cisimler oluyor. Bu yaşlardaki çocuklar buldukları her şeyi ağızlarına götürüyorlar. Bunlar oyuncak parçaları da olabiliyor. Bunlar da nefes borularına kaçınca ciddi sıkıntılar ortaya çıkarıyor" dedi.

TOPLU İĞNE SIK GÖRÜLÜYOR

Nefes borusuna toplu iğne kaçırılması olayı ile sık karşılaştıklarını belirten Prof.Dr. Kaptanoğlu, çıkarılan toplu iğne sayısında Sivas'ın ilk sırada geldiğini belirterek, "Türbanda kullanılan toplu iğne genelde genç kızlarda sık görülüyor. Çocuklar 12 yaşından itibaren olgunlaşıyor ve türban takmaya başlıyorlar. Takarlarken de türbanı dört beş yerinden iğneliyorlar. Genç oldukları için biraz da dikkatsiz oluyorlar. İğneleri ağızlarına alıyorlar. Üç dört tane iğneyi ağızlarına alıp bu durumda bir de birleri ile konuşup, şakalaşırken, öksürürken veya gülerken bu iğneler aniden ciğerlerine kaçıyor. Türban takılmasına karşı değiliz. Fakat türbanların cırt cırtlı modelleri icat edilebilir. Hem sağlık açısından hem de pratiklik açısından daha kolay olabilir. Yutulan bu iğnelerin birde iyisi ve kötüsü var. Çin malı olanlar da var. Toplu iğne çıkarılırken nefes borusuna saplanıyor. Bunları nefes borusundan eğip öyle çıkarıyoruz. Çin malı olan iğnelere bunu yaptığımız zaman topuzları çıkıyor. İğneyi çıkarıyoruz, sonra da topuzunu çıkarmak için büyük çaba harcıyoruz" diye konuştu. Kaptanoğlu, yaşlılarda ise daha çok takma diş ve protez parçalarının yutulduğunu dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çin Halk Cumhuriyeti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title