Haberler

Şivan Perver'in basın toplantısı (3)

Türkiye'ye 37 yıl sonra dönen sanatçı Şivan Perver, "Barış, kardeşlik, dostluk taraftarıyız, kavgaya karşıyız. Kandil'den Ankara'ya oradan Bağdat'a kadar barışın her zaman hizmet...

Türkiye'ye 37 yıl sonra dönen sanatçı Şivan Perver, "Barış, kardeşlik, dostluk taraftarıyız, kavgaya karşıyız. Kandil'den Ankara'ya oradan Bağdat'a kadar barışın her zaman hizmetindeyiz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile Diyarbakır'a gelen Perver, kaldığı otelde düzenlediği basın toplantısında duygulu anlar yaşadı. Perver'in ülkesinden ayrı kaldığı günler ve kaybettiği annesiyle ilgili sorularda gözleri doldu, bir süre konuşamadı.

Türkiye'nin tarihi, kültürü ve her yönüyle mükemmel bir ülke olduğunu vurgulayan Perver, Türkiye'nin tüm farklılıkların yaşayabilmesi için yeterli bir ülke olduğunu kaydetti.

"Ülkenin geçmiş statükodan, katmerli zorlamalardan kurtulması için elbette bugün gördüğümüz gibi bir yeniliğe ihtiyacı vardır, onun için de adına 'yeni Türkiye' denildi" diyen Perver, insan haklarına saygı, farklılıkları kabul etmek, özgürlük ve barışa taraftar olmak, demokrasiyi temellendirmek için bir yeniliğe ihtiyaç olduğunu, bu yeniliğin de dün başladığını kaydetti.

- "Biz hep Kürt kaldık"

Çözüm süreci için sanatı ile hizmet etmeye hazır olduğunu vurgulayan Perver, Kürt halkının sahip olduğu güzel değerlerin korunması için bazı imkanlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Perver, Kürt dilinin resmen tanınması gerektiğini savunarak, "Kürt çocukları kendi lisanı ile okutulmalıdır. Biz her ne kadar Türk okullarında okuduk, üniversitelerinde eğitim aldıysak da dilimizde o Kürtçe, şive gitmedi. Biz hep Kürt kaldık. Türkçe konuştuk ama ruhumuz, beynimiz, düşüncemiz, dilimiz hep Kürt kaldı. Eğer Kürtçe eğitim alırsak daha mükemmel şahsiyetler olarak ortaya çıkabileceğiz. Bu kapsamda bazı kurumların yapımına başlandı. Diyarbakır'da benim de üyesi olduğum Mezopotamya Vakfınca Türkiye'nin ilk Kürtçe eğitim veren üniversitesinin kurulması için çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

- "Başbakanın samimiyetine güvendim"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Perver, "37 yıl sonra size ne söylendi de Türkiye'ye döndünüz?" sorusu üzerine, "10 yıldır davet ediyorlardı fakat dönüşüm için şartlar oluşmamıştı, Barzani devreye girdi, gelişimin çözüm süreci için iyi olacağı söylendi, Başbakanın samimiyetine güvendim, beni ikna ettiler" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Şivan Perver Kandil Dağı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title