Haberler

Sırp Lider Karaciç'in Lahey'de Yargılanması

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Subaşiç: "Mahkemenin, Karaciç hakkında adil bir karar vereceğine inanıyorum.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan eski Sırp lider Radovan Karaciç'e müebbet hapis cezası verilmesi gerektiğini söyledi.

Karaciç'in davasını takip etmek üzere Lahey'de bulunan Subaşiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, duruşmada savcılık makamının Karaciç hakkındaki suçlamalarını yeterli bulmadıklarını ifade etti.

"Mahkemenin, Karaciç hakkında adil bir karar vereceğine inanıyorum. Karaciç'e müebbet hapis cezası verilmeli" diyen Subaşiç, Sırp liderin Bosna'daki savaşta soykırımın yapıldığı tüm şehirlerde işlenen suçlardan dolayı hüküm giymesi gerektiğini ifade etti.

Savaşta soykırımın sadece Srebrenitsa'da yapılmadığını vurgulayan Subaşiç, "Vlasenitsa, Priyedor, Sanski Most, Zvornik ve daha birçok şehirde de soykırım yapıldı. Savcılık makamı bunu açıkça belirtmeli. Bu yerlerde kadınlar ve çocuklar katledildi. Bu yerlerde en az asker öldürüldü" ifadesini kullandı.

Subaşiç, "Karaciç'in sadece Srebrenitsa'da değil, diğer şehirlerde de işlenen soykırım suçlarından hüküm giyeceğini umuyorum" ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek'te, 1992-1995 yıllarında meydana gelen savaşta, "soykırım yapmak", "insanlığa karşı suç işlemek" ve "savaş kanunlarına aykırı hareket etmek" suçlarından yargılanan Karaciç'in davasında sona gelindi.

Lahey'deki mahkemede, 29 Eylül ile 2 Ekim tarihleri arasında yapılacak duruşmalarda, savcılık ve savunma makamı son kez söz verecek. Mahkeme, son sözlerin söylenmesinin ardından, 7 Ekim'de taraflara son kez itiraz hakkı verecek.

Bosna'daki savaşta Sırpların siyasi liderliğini yapan Radovan Karaciç, sahte kimlikle uzun süre saklandıktan sonra 2008 yılında Sırbistan'da yakalanmıştı. Karaciç'in Lahey'deki yargılanmasına 26 Ekim 2009 yılında başlanmıştı. Savcılık, Karaciç'in müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etmişti. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Srebrenitsa Yugoslavya Lahey Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title