Haberler

Şırnak'ta Yakalanan Terörist Davasında Karar

Güncelleme:

Şırnak'ta 2006 yılında yakalanan terör örgütü PKK üyesine, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Şırnak'ın İdil ilçesinde 2006 yılında yakalanan terör örgütü PKK üyesine, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Diyarbakır 6. Ağır Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Ersan Nazlier ile avukatı hazır bulundu.

İddia makamı, esas hakkındaki mütalaasını açıklayarak kararın mütalaa doğrultusunda verilmesi ve tutuklu sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, isnat edilen suçun CMK 100/3 maddesinde sayılan katalog suçlarından oluşu nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Duruşmada savunma yapan sanık Nazlier, yaklaşık 7 yıldır yargılandığını belirterek, "Tutuklu yargılanma halini hukuki bulmuyorum. 80 sayfalık savunma hazırladım, 2 sayfalık özetini okuyacağım. PKK ve HPG üyesiyim. Artık yargılanmama hukuki açıdan bakmak istemiyorum. Dosyada her şey mevcuttur. Bu yargılanma benim için artık önemli değil" dedi.

Sanık avukatı Mesut Beştaş ise esas hakkındaki mütalaada, 2006 yılında Eruh bölgesindeki bir çatışmada birçok silah ele geçirildiğini, silahların birisinde müvekkilinin kan izinin tespit edildiği gerekçesiyle hakkında TCK'nın 302. Maddesi gereği cezalandırılması için dava açıldığını belirtti.

Beştaş, kan izinin ele geçirildiği silahın olayda kullandığına dair dosyada kesin ve inandırıcı nitelikte delil bulunmadığını savunarak sanığın bu suçtan beraatine karar verilmesini, ayrıca isnat edilen örgüt üyeliği kapsamında ise alt sınırdan hüküm kurulması ve tutuklulukta geçirdiği süre dikkate alınarak hükümle birlikte tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından, terör örgütünde "Ali" kod ismiyle faaliyet gösteren Nazlier'e, "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma" ve

"kasten adam öldürmek" suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan 7 yıl 6 ay ve "resmi belgede sahtecilik"ten dolayı da 3 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, tutuksuz yargılanan sanıklardan Hasan Nazlier, Ahmed Budak, Ömer Nazlier, Veysi Nazlier ile Veysi Akkuş'un üzerlerine atılı suçları işlediklerinin sabit olmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatine karar verdi.

-İddianameden-

2006 yılında Şırnak'ın Güçlükonak ilçesi Fındık beldesi Bartıltepe mevkisinde güvenlik güçleri ile çatışmaya girdiği belirtilen "Ali" kod isimli Ersan Nazlier'in çatışmada piyade er Adem Çiçek'in şehit olmasına neden olduğu belirtildi.

Nazlier'in bu çatışmada yaralandığı ve terör örgütünün kendi imkanlarıyla tedavi edemeyeceğini anlaması üzerine haber verilen ailesi tarafından Cehennem Deresi mevkisinde yaralı halde alındığına yer verilen iddianamede, sanığın İdil girişinde güvenlik güçleri tarafından yakalandığı kaydedildi.

Söz konusu çatışma alanında ele geçirilen kalaşnikof tüfeğin üzerinde yapılan incelemede, şüpheliye ait kan izlerinin tespit edildiğine yer verilen iddianamede, sanık hakkında, "devletin birliğinin ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemlerde bulunmaktan" dolayı TCK'nın 302/1 maddesi uyarınca kamu davası açıldığı belirtilerek, ayrıca "terör örgütü PKK üyesi olmak ve sahte nüfus cüzdanı kullanmak" suçundan TCK'nın 314/2 ve 204/1 maddeleri uyarınca cezalandırılması isteniyordu.

Muhabir: Aziz Aslan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu - DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Yerel

Diyarbakır Şırnak Yerel Haberler

title