Haberler

Sırçalı Mağarası 'Keşfedilmeyi' Bekliyor

Uşak Rota Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği ile Uşak Tanıtım Gönüllüleri Araştırma ve Kültür Derneği üyelerinden oluşan dağcılar, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü envanterlerinde yer almadığı gibi kayıtlarda da adı geçmeyen Banaz İlçesi Ulupınar Köyü'nün Kaleboynu Tepe'sindeki Sırçalı Mağarası'nı buldu.

Uşak Rota Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği ile Uşak Tanıtım Gönüllüleri Araştırma ve Kültür Derneği üyelerinden oluşan dağcılar, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü envanterlerinde yer almadığı gibi kayıtlarda da adı geçmeyen Banaz İlçesi Ulupınar Köyü'nün Kaleboynu Tepe'sindeki Sırçalı Mağarası'nı buldu.

Uşak Rota Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği ile Uşak Tanıtım Gönüllüleri Araştırma ve Kültür Deneği üyeleri, Banaz İlçesi Ahat ile Ulupınar köyleri arasında doğa yürüyüşü yaparken 15 kilometre ilerledikten sonra Boduçdamı Mahallesi'ne ulaştı. Köyde 1709 metre yükseklikteki Kaleboynu Tepesi'ne tırmanan doğaseverler, şimdiye kadar tarihi eser kaçakçılarının sıklıkla gittiği Sırçalı Mağarası'nı keşfetti. Mağaranın içindeki sarkıt ve dikitlerin güzelliği karşısında büyülenen doğaseverler, mağarada bilimsel araştırma yapılmasını istedi. Geziye katılan Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr.Selahattin Polat, şöyle dedi:

"Sırçalı Mağarası Boduçdamı Mahallesi'nin 2.5 kilometre güneydoğusundaki Kaleboynu Tepesi'nde yer alır. Paleozoik yaşlı mermerler içinde düşey yönde gelişmiştir. Mağaranın ağız kısmı, mermerler ile şistlerin temas kısmında açılmıştır. Mağara giriş ağzı 3 metre yüksekliğinde 6 metre genişliğindedir. Giriş kısmında büyük bir salon bulunan mağaradaki salonun yüksekliği 7 metre, genişliği ise 20 metredir. Salonda oluşumu sona ermiş dikit ve sütun dikkati çekmektedir. Tavanda ise flama şeklinde sarkıtlar gelişmiştir. Bu kısımda sarkıt ve dikit gibi birikim şekillerinin oluşumu sona ermiş haldedir. Mağara salondan sonra iki kola ayrılmaktadır. Mağara içinde yapılan kaçak kazılar sırasında çıkarılan toprak galerinin ağzını iyice daraltmıştır. Batıdaki galeri içinde ise ancak birkaç metre ilerlenebilmektedir. Yöre halkından edinilen bilgilere göre mağara dört kattan oluşmakta ve eski dönemlerde kullanılmıştır."

Sırçalı Mağarası'nın, bilimsel anlamda detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini ifade eden Polat, "Gerekli araştırmalar yapılarak mağaranın özellikleri ortaya konulmalı ve haritası çıkartılmadır. Bu salonun güneybatı kısmında mağara devam etmektedir. Sırçalı mağarası detaylı bir şekilde incelenmemiş ve planı çıkarılmamıştır. Mevcut bilgilere göre dikey yönde gelişmiş bir mağaradır" diye konuştu. - Uşak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ulupınar Sırçalı Banaz Uşak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title