Haberler

Sırbistan'daki "Çin, Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Hükümet Başkanları Zirvesi"

Sırbistan Başbakanı Vuçiç, Romanya Başbakanı Ponta ile Çin Başbakanı Li Kiçiang ise Karadağ Başbakanı Cukanoviç ve Bosna Hersek Başbakanı Bevanda ile görüştü.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da üçüncüsü düzenlenen "Çin, Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Hükümet Başkanları Zirvesi" başbakanlar arası görüşmeler ile sürüyor.

Ev sahibi Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile bir araya geldi. Sırbistan Sarayı'ndaki görüşmede ulaşım, altyapı ve ekonomik işbirliği konularının ele alındığı bildirildi.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Vuçiç ile Ponta'nın özellikle Temeşvar-Belgrad Otoyol Projesi üzerinde fikir alışverişinde bulundukları, projenin finansmanı ile ilgili atılacak adımların ele alındığı ifade edildi.

İki ülke başbakanının ayrıca, doğal gaz koridoru inşası ihtimallerini de değerlendirdikleri öğrenildi.

Öte yandan, Karadağ Başbakanı Milo Cukanoviç de Çin Başbakanı Li Kiçiang ile görüştü.

Cukanoviç, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmede, Karadağ'da yapılması planlanan otoyolun ilk bölümünün inşası üzerine değerlendirmede bulunduklarını söyledi.

Görüşmede üç öncelikli konuyu ele aldıklarını anlatan Cukanoviç, "Öncelikle ulaşım alanındaki altyapı konularını ele aldık. Yapılması planlanan otoyolun ilk kısmının finansmanı ile ilgili sorunu çözdük ancak bu otoyol beş kısımdan oluşuyor. Ayrıca demir yolunun da modernleştirilmesi konusunu görüştük. Üçüncü konu da enerji alanı oldu. Çin firmaları Karadağ'ın enerji potansiyelini değerlendirme konusunda son derece ilgililer" ifadesini kullandı.

Bevanda-Li Kiçiang ile görüştü

Zirve kapsamında Belgrad'da bulunan Bosna Hersek Başbakanı Vyekoslav Bevanda da Çin Başbakanı Li Kiçiang ile bir araya geldi.

Bevanda, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Çinli başbakan ile dördüncü kez bir araya geldiğini belirterek, bu görüşmelerinde hayata geçirdikleri projeler üzerine konuştuklarını ifade etti.

Bosna Hersek'te mayıs ayında yaşanan sel felaketinin ardından Çin'in yaptığı yardımlardan dolayı Li Kiçiang'a teşekkür ettiğini söyleyen Bevanda, gelecekte de Bosna Hersek'te Çince öğrenimi ve karşılıklı öğrenci değişimi gibi projelere devam edeceklerini belirtti.

Bevanda ayrıca, yeni projelerde kullanılmak üzere, Çin hükümetinin Bosna Hersek'e 8 milyon dolarlık hibede bulunacağını ifade etti.

"Çin, Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Hükümet Başkanları Zirvesi"

İki gün sürecek zirveye Çin Başbakanı Li Kiçiang'ın yanı sıra Sırbistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Makedonya, Karadağ, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya hükümet başkanları katılacak. Hırvatistan ise zirvede başbakan yardımcısı düzeyinde temsil edilecek.

Zirve kapsamında hükümet başkanları baş başa ve heyetlerarası görüşmeler yapacak, ayrıca katılımcı ülkelerin iş adamları düzenlenecek iş forumunda bir araya gelerek, tarım, sanayi, turizm, teknoloji, ulaşım ve alt yapı alanlarında görüşme imkanı bulacak. İş forumunun açılışında Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Çin Başbakanı Li Kiçiang ve Polonya Başbakanı Ewa Kopacz'ın konuşması bekleniyor.

Zirveyi takip etmek için yerel ve uluslararası medya kuruluşlarından bin 100 gazetecinin akredite olduğu, zirvenin güvenliğini sağlamak için de farklı birimlerden 7 bin polisin görev yapacağı bildirildi.

Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla üç yıl önce Macaristan'da başlatılan inisiyatifin ilk toplantısı 2012 yılında Polonya'nın başkenti Varşova'da, ikincisi ise geçen yıl Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılmıştı. - Sırbistan

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Romanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title