Haberler

    Sırbistan'da Mola Verin, Makedonya'da İhlal Yapmayın

    SIRBİSTAN baştan sona otoyol. Üstüne sıcak ve yorgunluk eklenince dinlenmek kaçınılmaz. İhtiyaç hissediyorsanız mutlaka mola verin. Uykusuz araç kullanmayın. Kendinizin ve sevdiklerinizin emniyetini tehlikeye atmayın. Dinlenmek için güvenli ve kalabalık yerleri tercih edin. Son yıllarda azalmasına rağmen ülkede hala hırsızlık olayları görülüyor. Mola esnasında aracınızın yanından fazla ayrılmayın ve değerli eşyalarınıza hırsızlara davetiye çıkartacak şekilde görünürde bırakmayın.

    BEYAZ AUDİ'LERE DİKKAT

    Sırbistan otoyollarında hız sınırı saatte 120 km. Polis seyyar radarların yanı sıra sivil plakalı araçlarla da seyir halinde hız kontrolü yapıyor. Otoyolda hız kontrolü yapan sivil plakalı polis araçları genelde Audi marka ve renkleri beyaz. Arkanızdan bir süre sizi takip ederek radarla hız ölçümü yapıyor ve videoya kayıt ediyor. Daha sonra da en yakın park yerinde sizi durdurarak ceza kesiyor. Aman dikkat; hız sınırını 70 km. aşarsanız, yani ibre 190 km. gösterirse, 30 gün hapis cezası sizi bekliyor. Sırbistan, AB ülkelerine giden mülteci göç güzergahı üstünde. Bu nedenle sınır kapılarında kontroller artırılmış durumda. Bu da ülkeye giriş ve çıkışlarda, gümrük kapılarında uzun bekleme süreleri olabileceği anlamına geliyor. Perşembe, cuma ve cumartesi günleri bekleme süreleri daha da uzayabiliyor. Sırbistan yetkilileri kanunların uygulanmasında oldukça katı davranabiliyor. En az altı ay geçerli bir pasaport ile ülkeye girişinize izin veriliyor. Oturma izni, araba ruhsatı ve yeşil kartınız mutlaka kontrol ediliyor. Bunun dışında 18 yaşından ufak çocukların ebeveynleri yanında değilse, muvafakatname isteniyor.

    ZAMAN KAZANAYIM DERKEN...

    İzincilere iyi bir izin dönemi geçirmeleri temennisinde bulunan Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, şu uyarılarda bulundu: "Kazaların çoğunun aşırı hızdan kaynaklandığını özellikle vurgulamak istiyorum. Ayrıca, mahkemeye çıkılması ve ödemelerin postanelerden yapılması gerektiği için vakit kazanacağım derken ciddi vakit kaybıyla karşılaşılmaktadır. Hız sınırlamalarına uyarak rahat ve güvenli bir yolculuk yapmanızı tavsiye ediyoruz. Dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise farların 24 saat açık olma mecburiyeti ve emniyet kemerlerinin arka koltukta oturanlarda dahil takılı olması. Bunun yanı sıra aracınızda reflektörlü yelek bulundurmak mecburidir. Bir diğer önemli husus ise yanınızdaki nakit para konusundaki beyan etme kuralları. Kişi başı 10 bin Euro fazlasına beyan edilmediği takdirde el konuluyor. Ziynet eşyalarının da şahsi kullanımı aşmamasına dikkat etmek gerekiyor."

    YOL GÜZERGAHI

    SIRBİSTAN konum olarak bir kavşak ülke durumunda. Macaristan veya Hırvatistan yol ayrımı ile Bulgaristan veya Yunanistan yol ayrımları bu ülkede bulunuyor. Hırvatistan yönünden Sırbistan'a giren izinciler Batrovci/Bajakova Gümrük Kapısı'ndan giriş yaparak 117 km. sonra Belgrad'a ulaşacak. Macaristan üzerinden Sırbistan'a girenler ise Röszke ve Tompa, sınır kapılarından giriş yaparak Subotica ile Novi Sad üstünden 211 km. giderek Belgrad'a ulaşacak.

    Ortak güzergah olarak, Belgrad-Niş otobanı takip edildikten sonra tekrar bir yol ayrımı geliyor. Niş'te otoyol gişelerinden çıktıktan hemen sonra Türkiye güzergahı ikiye ayrılıyor. Bulgaristan güzergahını tercih edenler Sofya istikametini takip ederek Bulgaristan üzerinden Kapıkule'den Türkiye'ye giriş yapacaklar. Bulgaristan üstünden Niş-Kapıkule arası 467 km. Makedonya-Yunanistan üstünden gideceklerin ise Selanik-Üsküp (Thessaloniki-Skopje) istikametini takip etmeleri gerekiyor. Niş- Makedonya arası yaklaşık 90 km ve bakımlı. Niş-Makedonya-Yunanistan üstünden İpsala ise 730 km.

    BELGRAD YOLUNU TAKİP EDİN

    Belgrad'dan yaklaşık 20 km. önce Niş ve Belgrad yol ayrımı tabelası var. Burada Belgrad yönünü takip edin. Niş yön tabelası ağır vasıtalar için. Burada asfalt çok kötü ve tehlikeli, köylerden geçiyor. Bu da zaman kaybına yol açıyor.

    ÖNEMLİ TELEFONLAR

    Belgrad Büyükelçiliği Krunska 73 11000 Belgrade, Serbie

    Tel: + 381 11 333 24 00

    + 381 11 333 24 10

    Polis: 92

    İtfaiye: 93

    İlk yardım: 94

    Yol Yardım: 987

    Sırbistan Otomobil Kulübü (AMCC): +381 11 987

    ADAC Belgrad: + 381 11 333 1111

    ÜSKÜP KÖFTESİNİ TADIN

    MAKEDONYA, toplam 178 km ve yaklaşık 2.5 saat sürüyor. Yol üstünde güzel konaklama tesisleri yok. Bu nedenle tatile yolda başlamak ve dinlenmek için başkent Üsküp'e kısa da olsa uğramanızı tavsiye ediyorum. Üç, dört saat gibi kısa bir sürede yemek yiyerek, kentin güzelliklerini azda olsa görme imkanınız var. Şehrin hemen merkezinde olan Türk çarşısında, kentin meşhur yemekleri olan köfte ve kuru fasulye sizleri bekliyor. Fiyatlar da oldukça uygun. Kapan Han'da Türk kahvenizi içtikten sonra yürüyerek 5 dakikada mesafedeki kentin en önemli turistik yeri olan Makedonya Meydanı ve Taş Köprü'ye ulaşabilirsiniz. Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gelmek isteyen mülteciler nedeniyle Yunanistan ile Makedonya arasındaki sınırda sorunlar yaşanabiliyor. Çok sayıda mülteci, ülkeye giriş yapabilmek için İdomeni Sınır Kapısı'ndaki kampta bekliyor. Mülteci girişini önlemek için Makedon görevliler sıkı kontroller yapıyor. Makedonya güzergahını kullanacağınız tarihlerde günlük gelişmeleri takip ederek yol planı yapmanız yararınıza olabilir.

    YOL GÜZERGAHI

    Bulgaristan yolunun alternatifi olan Makedonya ve Yunanistan güzergahı, Sıla Yolu'nu 272 km, yaklaşık 3 veya 4 saat uzatıyor. Sırbistan girişindeki Tabanovce Gümrük Kapısı'ndan Yunanistan sınırındaki Bogorodica gümrük kapısına kadar Makedonya toplam 178 km. Trafik durumuna göre 2.5 veya 3 saatlik bir yol. Otoyolda Atina-Selanik istikametinden sonra, sırasıyla Kumanova ve Üsküp, Veles (Köprülü), Negotino, Demir Kapija (Demir Kapı), Gevgelija (Gevgeli) yönü izlenerek Yunanistan sınırındaki Bogorodica sınır kapısına varılıyor. Makedonya otoyolları ücretli. Cüzi miktardaki otoyol ücretleri gişelerde ülkenin resmi para birimi Denar olarak da Euro olarak da ödenebiliyor. Benzin alırsanız Euro ile ödemelerde en düşük kurdan hesaplama yapıyorlar. Bu nedenle ülkeye girişte para bozdurmak ve ödemelerinizi Denar olarak yapmak faydalı olabilir. Tabanovce sınır kapısında pasaport ve gümrük kontrolünden hemen sonra solda döviz büfesi var. Burada para bozdurmakta fayda var. Makedonya para birimi Denar (MKD). 1 Euro yaklaşık 61 Denar. Sınırdaki kulübelerin önünde dilenciler olabiliyor. Genelde zararsızlar, fakat aracınızın cam ve kapılarını açık bırakmayın. Araç camının önüne çanta ya da cüzdan koyarak, hırsızlığa davetiye çıkarmayın.

    KURALLARA UYUN

    Otoyollarda hız sınırı 120 km. Bölünmüş yollarda 100km. Yerleşim dışı karayollarında 80 km. Yerleşim yerlerinde 50 km. Hız sınırına uymaya özen gösterin. Hız ihlallerinde cezalar ağır. Hız sınırını 50 km.'den daha fazla aşarsanız ceza miktarı 300 Euro'ya kadar yükselebiliyor ve polisin ehliyetinize el koyma yetkisi var. Makedonya trafik kuralları gereği emniyet kemeri takılması ve farların gündüz saatlerinde de yakılması zorunlu olup, seyir halinde cep telefonuyla konuşulması yasak.

    MAHKEME SÜRECİ ÇOK ZOR

    ÜSKÜP Büyükelçiliği Müsteşarı Sinan Ertay, yola çıkacakları sınır kapılarındaki kontroller hakkında uyardı: "Makedonya sınır kapılarında yaz aylarında yoğunluk yaşanabiliyor. Sabırlı olun. Görevlilerin ikaz ve uyarılarını dikkate alın. Ülkeye giriş yapacak veya transit geçecek yolcuların 10 bin Euro'dan fazla olan parasını beyan etmesi gerekiyor. Aksi durumda gümrükte bu el konulabiliyor. Geri almak ise oldukça zor bir mahkeme sürecini gerektiriyor."

    ÖNEMLİ TELEFONLAR

    Üsküp Büyükelçiliği Slavey Planina-B 1000 Üsküp

    Telefon: + 389 2 310 47 10

    Polis: 192 veya 194

    İlkyardım: 194

    İtfaiye: 193

    Yol Şikayet: 199

    Gümrük şikayet: 197

    Makedonya Otomobil Kulübü (AMCM): 196

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Yunanistan Makedonya Belgrad Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title