Haberler

Sırbistan'da eğitim-öğretim yılı eylemle başladı -

Sırbistan'da 2014-2015 eğitim-öğretim yılı protesto ve iş durdurma eylemi ile başladı.

Sırbistan'da 2014-2015 eğitim-öğretim yılı protesto ve iş durdurma eylemi ile başladı.

Eğitimci Sendikaları Birliğinin, başkent Belgrad'daki protestosu ve iş durdurma eylemi nedeniyle yeni eğitim-öğretim yılının ilk gününde 600 okulda 400 bine yakın öğrenci okul sıralarına oturamadı.

Eğitimci Sendikaları Birliği Başkanı Dragan Matiyeviç, eylemde yaptığı açıklamada, bugünkü eylemi birden çok nedenden dolayı düzenledikleri ifade ederek, ''Öncelikli neden, öğretmen maaşlarında yapılması planlanan yüzde 10'luk azaltmadır. Bunu kabul edemeyiz. Toplumun en önemli yapılarından biri olan eğitim alanında çalışanlar, kamudaki en düşük maaşa sahip çalışanlardır. Kamudaki ortalama maaş 45 bin dinarken (400 avro), öğretmen maaşı 33 bin dinar (300 avro)'' diye konuştu.

Eylem yapma kararı almalarındaki ikinci önemli nedenin "eğitim sektörü çalışanlarının işten çıkarılması" olduğunu söyleyen Matiyeviç, ülke nüfusunun azalması ile Sırbistan'da her yıl öğrenci sayısında önemli düşüş yaşandığını ve bu nedenle ''gerek duyulmadığı'' düşünülerek, eğitimcilerin kısmen ya da tamamen işten çıkarıldığını vurguladı.

Matiyeviç, maaşlarındaki yüzde 10'luk azaltmanın Meclis'te görüşüleceği gün yeniden toplanacaklarını belirterek, ''O gün de milletvekillerine ülkemizdeki eğitim sisteminin ne halde olduğunu göstermek için toplanmayı planlıyoruz'' ifadesini kullandı.

- Bosna'da eğitime sel engeli

Öte yandan, bugün eğitim-öğretim yılının başladığı bir diğer Balkan ülkesi Bosna Hersek oldu.

Bosna Hersek'te ise eğitim-öğretim yılının başlangıcı bazı bölgelerde, ülkede mayıs ayında yaşanan sel felaketi nedeniyle gecikmeli başlayacak. Selden en fazla etkilenen Zenitsa-Doboy Kantonu'nda okulların 15 Eylül'de başlayacağı bildirildi.

Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki okullarda eğitim alan Boşnak öğrencilere kendi dil, tarih ve din derslerinin verilmemesi nedeniyle geçen yıl ortaya çıkan sorun yeniden gündeme geldi.

Vrbanyci'deki Sveti Sava İlköğretim Okulunda eğitim gören yaklaşık 90 Boşnak öğrenci, eğitim-öğretim yılının ilk günü okula gitmedi. Çocuklarının okula göndermeyen ebeveynler, okul önünde toplanarak sorunun çözülmesini talep etti.

Kaynak: AA / Güncel

Saraybosna Belgrad Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title