Haberler

Sıra Bursa'nın Tanıtımında"

BUMİAD ve BALKANSİAD işbirliğiyle düzenlenen ‘UNESCO Dünya Mirası Bursa’ konulu konferansta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi ve kültürel mirasını yenileyerek UNESCO listesine dahil olan Bursa’da sıranın kentin tanıtımına geldiğini söyledi.

BUMİAD ve BALKANSİAD işbirliğiyle düzenlenen 'UNESCO Dünya Mirası Bursa' konulu konferansta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi ve kültürel mirasını yenileyerek UNESCO listesine dahil olan Bursa'da sıranın kentin tanıtımına geldiğini söyledi.

Altepe, Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği (BUMİAD) ile Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD) tarafından organize edilen 'UNESCO Dünya Mirası Bursa' konulu konferansa katıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa, Altepe'nin yanı sıra, Bursa Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atilla Ege, BUMİAD Başkanı İlker Özarslan ve BALKANSİAD Başkanı Aytuğu Onur ile davetliler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Altepe, UNESCO sürecinde yapılan çalışmalara, kentin tarihi ve turistik özelliklerinin açığa çıkartılması yönündeki faaliyetlere ve bundan sonra yapılması gerekenlere değindi. Bursa'nın Bitinya'dan Roma dönemine, Osmanlı döneminden yakın Cumhuriyet tarihine kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, kentin hemen her bölgesinde farklı dönemlere ait tarihi eserlerin bulunduğunu kaydeden Altepe, 10 yılı aşkın süredir yapılan çalışmalar neticesinde kentet bulunan tüm tarihi eserlerin ayağa kaldırıldığını, yeniden hayat verilerek turizme kazandırıldığını ifade etti.

Konuşmasında geçen haziran ayında Katar'ın başkenti Doha'da alınan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne de değinen Altepe, Bursa'nın aldığı bu paye ile bünyesinde evrensel değerler taşıdığını tüm dünyaya kabul ettirdiğini söyledi. UNESCO listesine girme yönündeki çalışmaların 2000'lı yıllarda başladığını ve 2009 yılında Büyükşehir Belediyesi bünyesinde alan başkanlığı kurulmasıyla hız kazandığını vurgulayan Altepe, 15-25 Haziran 2014 tarihleri arasında Katar'da yapılan UNESCO toplantısıyla sona erdiğini hatırlattı. Bursa'nın tarihi tüm semtlerinin UNESCO tarafından koruma altına alınmasıyla 14 yıllık rüyanın gerçeğe döndüğünü ifade eden Altepe, "Yaptığımız çalışmaların bugün meyvelerini topluyoruz. Bunun en güzel örneği Bursa'mızın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesidir. Bu ne ifade ediyor? Bursa'nın evrensel değerler taşıdığını artık bütün dünyanın kabul ettiği anlamına geliyor" dedi.

Altepe, UNESCO listesine dahil edilmenin sonuç anlamına gelmediğini, asıl işin bundan sonra başladığını söyledi. Zirveye çıkmanın zor fakat zirvede kalmanın çok daha zor olduğunu vurgulayan Altepe, Bursa'nın sahip olduğu değerleri önce Türk insanına daha sonra da yabancılara tanıtacaklarını ifade etti. Tek başına tarihi eserlerin turizm için yeterli olmadığını, Londra, New York, Paris gibi gerçek anlamda marka kent olmanın insan kalitesiyle, tarihi anlayışın ilişkilere dökülmesiyle eşdeğer durum arz ettiğini belirten Altepe, "Bizim için asıl iş bundan sonra başlıyor. Tarihi doku orada yaşayan insanların yaşam biçimiyle değer kazanır. Alanlarda yaşayan kişilerin, esnaf ve sanatkarların birbirleriyle ilişkileri, ahilik kültürü, külliye çevresindeki mahallelerin eskiden beri kendi isimleriyle var olması ve komşuluk ilişkilerinin hala buralarda sürmesi, hanlar bölgesi ve sultan külliyeleri açısından önem taşımaktadır. Cumalıkızık'ta ise köy halkının oradaki yaşam tarzını yüzyıllardan beri aynı şekilde sürdürmesi, somut olmayan kültürel miras bağlamında dikkat çekicidir. İnanıyorum ki Marka Kent Bursa'nın geleceğini elbirliği ile inşa edeceğiz" diye konuştu.

Bursa Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun ise, Bursa'nın UNESCO kararıyla tarihi bir başarıyı yakaladığını ifade ederek, başta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmak üzere emeği geçenleri kutladı.

BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk ise, UNESCO kararının 'Bursa'nın ekonomideki başarılarının sürdürülebilirliğini sağlamak ve uluslararası cazibe merkezi haline gelmesi açısından' çok önemli olduğunu dile getirdi. BTSO olarak kendilerinin de Büyükşehir Belediyesi'yle ortaklaşa düzenledikleri 'Payitaht Çarşısı' projesiyle çarşı esnafına vizyon kazandırmak istediklerini ifade eden Topuk, "Türkiye için önemli olan şehrimiz artık bir dünya mirası. Bu süreçte emeği büyük olan Başkanımız Recep Altepe'ye ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Recep Altepe Rumeli Ege Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title