Haberler

Şiö Devlet Başkanları Zirvesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2005 yılından bu yana Şanghay İşbirliği Örgütü'nde (ŞİÖ) gözlemci olarak yer alan İran'ın üyelik başvurusunun olumlu yönde ele alınması için herhangi bir engelin olmadığına inandığını söyledi.

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi'nde konuşan Putin, örgütün etkisinin, kurulmasından bu yana geçen 15 yılda belirgin ölçüde arttığını ve bölgesel süreçler üzerinde nüfuzunu pekiştirdiğini ifade ederek, Rusya'nın örgüt çerçevesinde işbirliğini, ülke dış politikasının önceliklerinden biri olarak gördüğünü kaydetti.

ŞİÖ'nün başarısının, eşitlik, karşılıklı saygı ve üyelerin çıkarlarının gözetilmesi ilkelerine dayandığına işaret eden Putin, dünya nüfusunun yüzde 45'inin yaşadığı, küresel gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 16'sına tekabül eden ekonomiye sahip 6 kurucu üyenin yanı sıra örgütte 6 gözlemci ve 6 diyalog ortağı ülkenin yer aldığını hatırlattı.

Putin, Hindistan ve Pakistan'ın örgüte tam üyeliğine ilişkin sürecin tamamlanma aşamasına geldiğini ifade ederek, zirvenin amaçlarından birinin de, bu iki ülkenin örgüte üyeliğine ilişkin yükümlülükleri içeren Taahhüt Memorandumu'nun imzalanması olacağını, üyelikleri için kalan mesafeyi hızlı bir şekilde katederek, bir sonraki zirveye yetiştirileceğini belirtti.

Konuşmasında, İran'ın örgüte üyelik başvurusunun olumlu yönde ele alınması çağrısı yapan Putin, İran'ın 2005 yılından bu yana örgütte gözlemci sıfatıyla aktif rol aldığını söyledi. Putin, İran'ın nükleer meselesinin çözümü ve BM yaptırımlarının kaldırılmasından sonra İran'ın üyelik başvurusunu olumlu incelemek için herhangi bir engelin kalmadığına inandığını dile getirdi.

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından 1996 yılında kurulan Şanghay Beşlisi, 2001 yılında Özbekistan'ın da katılmasıyla Şanghay İşbirliği Örgütü olarak yeniden yapılandırıldı. Örgütte Afganistan, Belarus, İran, Moğolistan, Pakistan ve Hindistan gözlemci olarak yer alırken, Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Türkiye ve Sri Lanka da örgütün diyalog ortağı statüsüne sahip bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Şanghay İşbirliği Örgütü Vladimir Putin Rusya İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title