Haberler

Şiö Devlet Başkanları Zirvesi

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Taşken'te Özbek mevkidaşı İslam Kerimov ile görüştü.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Taşken'te Özbek mevkidaşı İslam Kerimov ile görüştü.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Taşkent Havalimanı'nda Özbekistan Başbakanı Şevket Mirziyoyev tarafından karşılanan Rahman'ın Kerimov ile görüşmesinde, iki ülke arasında ekonomik ve kültürel iş birliğinin daha da geliştirilmesi ele alındı, güncel ve bölgesel meseleler gözden geçirildi.

İkili ilişkiler açısından potansiyelin tam kullanılamadığı kanaatinin ağırlık kazandığı görüşmede, her iki ülkenin de bu imkanların gerektiği gibi kullanılmasından yana olduğu kaydedildi.

Görüşmede ayrıca her iki ülkenin ortak sınırları bulunan Afganistan'daki durum gözden geçirildi, bu çerçevede bölgesel güvenliğin temin edilmesinin Orta Asya bölgesindeki sosyal-siyasi istikrarın sağlanmasının önemli koşullarından olduğu vurgulandı.

Görüşme sırasında Rahman, iki ülke arasındaki ortak değerlere ve geleneksel dostluğa dayanan köklü ilişkilerden güç alan iyi komşuluk ve karşılıklı iş birliğinin pekiştirilmesi ve korunmasının önemine değinerek, bu ilişkilerin geliştirilmesinin Tacikistan'ın dış politikasının öncelikleri arasında yer aldığını kaydetti.

Zirvenin ilk gününde gayri resmi toplantılar

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında gayri resmi görüşmeler gerçekleştirdi.

Örgüte üye ve gözlemci ülkelerin liderleri ayrıca zirve çerçevesinde bazı ikili görüşmelerde bulundu, taraflar arasındaki iş birliği meselelerini ele aldı.

ŞİÖ Devlet Başkanları Zirve toplantısı yarın yapılacak, daha sonra da örgütte gözlemci statüsüne sahip ülke liderlerinin de katılımıyla genişletilmiş toplantı gerçekleştirilecek.

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından 1996 yılında kurulan ŞİÖ'ye 2001 yılında Özbekistan da katıldı. ŞİÖ'de Hindistan, Afganistan, İran, Moğolistan ve Pakistan gözlemci, Belarus, Türkiye ve Sri Lanka diyalog ortağı olarak yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

İmamali Rahman İslam Kerimov Özbekistan Tacikistan Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title