Haberler

Sinop'ta 7 Köy 12 Haziran'da Sandığa Gitmeme Kararı Verdiler

Sinop'un Saraydüzü ilçesinde baraj suları altında kalacak 7 köyün sakinleri 12 Haziran'da sandığa gitmeme kararı aldıklarını söyledi.

Boyabat Barajı'nın yapımı ile birlikte sular altında kalacak yaklaşık bin 500 seçmene sahip Saraydüzü ilçesine bağlı Kışla, Aşağı Darıçayı, Yukarı Darıçayı, Fakılı, Yaylacılı, Hacıçayı ve Yalman Saray köyü sakinleri, kamulaştırma bedellerinin ödenmemesi ve iskan yeri gösterilmemesine tepkili.

Aşağı Darıçayı köy meydanında toplanan kadınlar tepkilerini, "Geçimimizi tarımdan sağlıyoruz, arazimizi ucuza alıyorlar, tarlamız olmazsa biz bundan sonra ne yaparız. Sayın devlet büyüklerimiz, Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız bizim mağdur olduğumuzu duysunlar. Bize yardım etmezlerse seçime gitmeyeceğiz. Başbakan ve Cumhurbaşkanı herkesin duasını alıyor, bizim de duamızı alsınlar. Bize yardımcı olsunlar, bize köy ve arazi versinler" sözleri ile dile getirdiler.

Köylülerden Nazım Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada Boyabat Barajı su tutmaya başladığında köylerinin sular altında kalacağını ve gidecek başka yerleri olmadığını söyledi.

Kamulaştırma bedellerinin de hala ödenmediğini ifade eden Zengin, mağdur olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Boyabat Barajı nedeniyle Sinop ve Çorum illerinin içinde bulunduğu 28 köy sular altında kalacak. Devletimiz kamulaştırma ve iskan konusunda maalesef sınıfta kalmıştır. Çoğu köylümüze çok düşük bedellerde kamulaştırma bedeli uygulanmaya çalışılmaktadır. Baraja Kasım ayında su verileceği söyleniyor, bizlerin iskan edilmesi hususunda yer tespiti dahi yapılmadı. 'Biz her yere gitmeye razıyız' dediğimiz halde bir yer dahi gösteremediler. Mağduriyetimizin giderilmemesi halinde sandığa gitmeme kararı aldık. "

Fakılı köyü muhtarı Ramazan Bilgiç ise, köylerine baraj yapılması sebebiyle gerçekleşen istimlak bedellerinin düşük olduğunu, haklarını aramak için her kapıyı çaldıklarını belirtti.

"Kimse bize sahip çıkmadı" diyen Bilgiç şunları söyledi:

"Bizler de bu belirsizlik giderilene kadar sandığa gitmeme kararı aldık. Köyümüzden, tarlalarımızdan zorla atılan bizlere, bugüne kadar sahip çıkılmadı. Bize sahip çıkılmasını bekliyoruz. "

Saraydüzü Kaymakamı İbrahim Gencer, köylülerin istimlak bedellerini az buldukları için mahkemeye başvurduklarını belirterek, "Olay şu anda Yargıtay'da. Bu yüzden süreç biraz yavaşladı. Köylülerin mağdur olması gibi bir durum yok. Paraları ödenecektir. Biz onlara bir kaç yer gösterdik fakat beğenmediler. Şimdi başka bir yerden yer gösteriyoruz" dedi.

- SİNOP

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title