Haberler

Sınırda Tehlike Büyüyor

Güncelleme:

Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi, Suriye sınırındaki Rabia Sınır Kapısı'nın ellerinden alınarak Irak ordusu tarafından kontrol altına alınmak istendiğini öne sürerek, Irak askerlerinin geçişine izin vermedi, 10 bin peşmergeyi buraya kaydırdı.

Bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani'nin lideri olduğu 'Kurdistan TV' Suriye sınırındaki gerginliğe geniş yer verdi. Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cebbar Yaver, Irak ordu askerlerinin Rabia Sınır Kapısı'ndan geçerek Zımmmar bölgesine özellikle Sahele'ye geçiş yapmak istemelerine peşmergelerin izin vermediğini söyledi. Yaver, söz konusu bölgede herhangi bir güvenlik sorunu olmadığını, peşmerge izni olmadan Irak askerlerinin buradan geçemeyeceğini belirtti.

Irak'ın güneyinden gelen üç taburdan oluşan merkezi ordu birlikleri zırhlı araçlar, top ve ağır silahlarla sınır kapısı yakınlarındaki Mahmudiye Köyü'nde bekletilirken ekranlara getirilen görüntülerde iki silahlı güç arasındaki karayoluna toprak dökülerek bir anlamda tampon bölge oluşturulduğu, roketatar ve uçaksavarlı peşmerge güçlerinin sürekli bölgede tetikte beklediği görüldü. Irak Başbakanı Nuri el Maliki, sınır kapısının denetimini vermeyen peşmerge güçlerinin anayasayı çiğnediğini, Kürt bölgesinin hedef alınmadığını, Irak'ın egemenliğini ve sınırları korumanın kendi görevleri olduğunu söyledi.

Bölgesel Kürt yönetimi Bakanı Mesut Barzani, Maliki ile kişisel bir sorunu olmadığını, buna karşılık diyaloga inanmayan ve silahın gücüne sığınan zihniyetle aralarında sorun bulunduğunu söyledi. Kürt lider yaptığı açıklamada, Irak'ta birlikte yaşamanın tek yolu ve harcının anayasa olduğunu, bu çerçevede hak ve hukuklarını belirleyerek kolladığını anlatırken, "Bazıları ayakları yere basmaya başlayınca, iktidarı tamamen ele geçirmenin peşine düşmüşler. Kendilerini anayasanın üstünde sanıyorlar. Maliki vermiş olduğu hiçbir sözünün arkasında durmamış, tek adam gibi hareket etmeye başlamıştır. Silaha inanan bu zihniyet ilerde büyük bir sorun haline gelecek. Bizler bu yıl bu zihniyete karşı gerekli tavrımızı aldık" dedi.

Barzani, anayasanın gereklerinin yerine getirileceğine dair yıllardan bu yana verilen sözlerin yerine getirilmediğini, anlaşmaların uygulanmadığını, yaptıkları petrol anlaşmalarının komisyon tarafından incelenmesini anlattı. Kürt lider, bölgede büyük değişimler olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Kürtlerin birliğinin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Tüm taraflar ulusal ve vatani çıkarları, küçük dar çıkarların üstünde olmalı. Irak ve Bölgede(Ortadoğu) yaşan sorunlar, tarafların her şeyi birbirine karşı kullanması ve siyasi malzeme yapmasından kaynaklanıyor. Bu taraz yaklaşımlar Kürt halkının Bölgedeki (Ortadoğu) durum ve çıkarlarını tehlikeye sokacaktır. Bu durumda tüm taraflara tarihi bir sorumluluk düşüyor. Ben Kürdistan ve Irak'a karşı olan sorumluluğumun bilincindeyim. Ay zamanda kendimi Kürdistan vatandaşlarının özgürlüğü savunucu olarak görüyorum ve bu sorumluluktan gurur duyuyorum. Umut ediyorum hepimiz el ele vererek ulusumuzu, silahların gölgesinde kurtararak, huzur ve barış içinde tutarız.?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mesut Barzani Mahmudiye Suriye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title