Haberler

Sinek Yaylası Arıcıların İlgi Odağı Oldu

Zengin bitki örtüsüyle dikkati çeken ve daha önce terör olayları nedeniyle gidilmeyen Sinek yaylası, arıcıların ilgi odağı haline geldi.

HÜSEYİN YILDIZ / ORHAN GÜNGÖR - Terör olayları nedeniyle gidilmeyen ve zengin bitki örtüsüyle dikkati çeken Sinek yaylası, arıcıların ilgi odağı oldu.

Ağrı'nın Taşlıçay, Doğubayazıt ile Kars'ın Sarıkamış ve Iğdır'ın Tuzluca ilçelerinin sınırında bulunan 2 bin 500 rakımlı yaylada onlarca bal üreticisi, kovanlarını bölgeye yerleştirdi.

Daha iyi verim alabilmek için yoğun çaba sarf eden arıcılar, Kafkas arı ırkının ürettiği balı, ülkenin dört bir tarafına pazarlamayı hedefliyor.

Bal üreticisi Ahmet Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 36 yıldır arıcılık yaptığını söyledi.

Her yörenin iklim şartına göre yaylaya çıkma mevsimi olduğunu belirten Yıldırım, havaların ısınmasıyla bölgeye çadırlarını kurduklarını, kovanlarını yerleştirdiklerini söyledi.

Yüksek kalitede bal üretmek için çalıştıklarına dikkati çeken Yıldırım, yaylada 4 ay kalacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Her yıl havanın sıcaklığına göre yaylaya çıkıyoruz. Bu yıl da arılarımızın bakımlarını bitirdik. Şimdi oğul ve bal hazırlığı içerisindeyiz. Oğul verecek arılarımızın oğullarını alacağız. Bal yapacak arıların ise bal yapmalarını sağlayacağız. Bu 4 ayın sonunda ise polen, çıta balı, petek balı ve mum elde edeceğiz. Genelde çıta ve mumları kendimiz hazırlıyoruz. Arılar dışarıdan topladıkları nektarı getirip bizim hazırladığımız düzenek üzerine yapıyor. Buna çıta balı diyoruz. Balın kilo fiyatı mevsimin verimliliğine göre 40-80 lira arasında değişiyor. Fakat arının bizim hazırladığımız düzenekten ayrı kovanın belirli köşelerine yaptığı bal var. Buna ise kör kovan balı diyoruz ve kilosunu ortalama 100-150 lira arasında satıyoruz. Genelde kör kovan balı bulunmasa da önceden sipariş verilmesi durumunda ayarlıyoruz."

Bilinçsiz üreticiler dolayısıyla sıkıntı yaşadıklarını anlatan Yıldırım, "Ne yazık ki etrafımızda bulunan hobi arıcıları bir iki kovan alıp getiriyor. Irkı ne olursa olsun bilmeden arıcılık yapıyor. Buda Kafkas ırkını bozuyor. Bizim Kafkas kovanlarımızdaki ana değiştiren veya oğula giden arılarımız onların getirdikleri ırkı belli olmayan arılarla birlikte olup ırkı melezleştiriyor. Durum böyle olunca balın verimi düşüyor" diye konuştu.

Yıldırım, Sinek yaylasının bitki örtüsünün üretime önemli katkısı olduğunu, arıcıların kaliteli verim almak için bu bölgeyi tercih ettiklerini kaydetti. - Ağrı

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Yıldırım Doğubeyazıt Taşlıçay Ağrı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title