Haberler

Şimşek'ten "Megabank" Açıklaması

* Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,

"Özellikle bu sektörün gelişmesi ve Türkiye'nin faizsiz finans konusunda bir küresel merkez olması için Megabank'ın İstanbul'da, Türkiye'de kurulması bizim için büyük önem arz ediyor

"Biz her türlü taahhütte bulunmayı daha önceden zaten kararlaştırmıştık. Güçlü bir banka olması öngörüyoruz. Mutlaka İslam Kalkınma Bankası ortağımız olacak. Birlikte küresel ölçekte bir banka veya iki banka şu anda gündemde. Bu çalışmalar devam ediyor"

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Yaşar KAÇMAZ / İstanbul DHA

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası ile ortak kurulmak istenen uluslararası ölçekli Megabank'ın İstanbul'da kurulmasının önem arz ettiğini, bu sene içinde bile kurulabileceğini söyledi.

Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği15. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Şimşek, 'Sektörün yapacağı çok şey var. Algı noktasında tabii ki bir çaba gerekiyor, algının iyileştirilmesi noktasında. Burada bizim üzerimize bir şey düşüyorsa yapalım. İnsan kaynağını siz geliştireceksiniz. Yine destek, teşvik ne gerekiyorsa gerekeni yapalım. Kurumsal ve hukuki altyapıda BDDK zaten gerekli çabaları gösteriyor, SPK gerekli adımları atıyor. Maliye Bakanlığı gerekli boyutlarıyla gereken adımları atıyor. Tabi ki ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması esastır. Mutlaka herkese ulaşabilmeliyiz, bu ürünleri iyi bir şekilde anlatabilmeliyiz, bu ürünler konusunda soru işaretlerinin olmamasına özen göstermeliyiz"

şeklinde konuştu.

MEGABANK AÇIKLAMASI

Başbakan Yardımcısı Şimşek, açılış toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası ve Türkiye ile ortak yeni kurulması hedeflenen uluslararası Megabanka ile ilgili detayların sorulması üzerine şunları kaydetti:

'Megabank'ın Türkiye'de kurulması için bir süredir bir çabamız var. Bu konuda Endonezya'da bir çaba içerisinde. İslam Kalkınma Bankası birden fazla ülke bu işe talip olunca bu konuyu bir uluslararası danışmanlık firmasına çalışmak üzere verdi. Bu çalışmalar sonucunda bir karar çıkmadı. Endonezya, Türkiye ve İslam Kalkınma Bankası'nın olduğu üçlü bir toplantı yaptık. Bu toplantıda bir heyet kurduk. Türkiye'den bir heyet, Endonezya'dan bir heyet ve İslam Kalkınma Bankası'ndan bir heyet' Coğrafi alan olarak bir Asya, bir de Avrupa, Ortadoğu, Afrika'yı kapsayacak şekilde iki ayrı banka kurulabilir mi? Bunların ihtisas alanları farklılaştırılabilir mi? Daha sonra bunlar bir parçaymış gibi faaliyet gösterebilir mi? Şeklinde bir sürüyü konuyu çalışmak üzere yeni komisyonlar, yeni heyetler kurduk. Önümüzdeki hafta Cakarta'da İslam Kalkınma Bankası'nın yeni genel kuruluna katılacağım. Orada da bu diyaloglarımıza devam edeceğiz"

'MEGABANK'IN İSTANBUL'DA, TÜRKİYE'DE KURULMASI BİZİM İÇİN BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR"

Şimşek, Megabank'ın fonksiyonu konusunda da, 'Küresel faizsiz finans sistemine likidite sağlayacak, faizsiz bir çerçevede altyapı yatırımlarına kaynak oluşturacak önemli bir küresel bir bankadan bahsediyoruz. İki ayrı banka dahi kurulsa daha sonra bu bankaların birlikte çalışmasını sağlayacak bir yapıyı da çalışacağız. Özellikle bu sektörün gelişmesi ve Türkiye'nin faizsiz finans konusunda bir küresel merkez olması için Megabank'ın İstanbul'da, Türkiye'de kurulması bizim için büyük önem arz ediyor. Biz her türlü taahhütte bulunmayı daha önceden zaten kararlaştırmıştık. Güçlü bir banka olması öngörüyoruz. Mutlaka İslam Kalkınma Bankası ortağımız olacak. Birlikte küresel ölçekte bir banka veya iki banka şu anda gündemde. Bu çalışmalar devam ediyor" dedi.

'BİZ DAHA FAZLASINI TAAHHÜT EDERİZ"

Şimşek, Megabank konusunda Endonezya'nın 300 milyon dolarlık bir sermayeden bahsedildiğinin hatırlatılması üzerine, 'Onlar onu taahhüt ettiler, biz 'ondan daha fazlasını taahhüt ederiz' dedik" şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek, 'Bölgeye ve dünyaya hitap edecekse büyüklük tabii ki 300-500 milyon dolar olmaz.

'BU SENE İÇERİSİNDE DE KURULABİLİR"

Mehmet Şimşek, bankanın ne zaman kurulacağını dair soruyu ise, 'Daha kurulmadı, Bu heyetler çalışmalarını tamamlar tamamlamaz. Bu sene içerisinde de kurulabilir. Ama bu çalışmaların tamamlanması lazım" şeklinde yanıtladı.

İSLAMİ FİNANS ALGISI

İslami finans uluslararası algılanması konusunda da açıklamalarda bulunan Mehmet Şimşek, 'Toplumda algılamalar çok önemli. Algıyı iyileştirmemiz lazım. Algı şu olmamalı; bu klasik bankacılığın ürünlerini kopya ediyorlar, özgün bir şey değil. Bu algının kesinlikle yanlış olduğu ve bunların özgün bir ürün olduğu, gerçekten İslami kurallara uygun olduğunu, güçlü bir şekilde pekiştirmemiz lazım. Bu ürünleri bütün dünyaya satacaksak, Müslüman olmayan ülkelerde de bu konularda alan açılacaksa yani küresel finans sisteminde faizsiz finansın payı artacaksa, isimlendirmeye ben vurgu yaptım. Farklı isimlendirme olabilir. Çünkü Alternatif bir ürün olarak ortaya konulabilir. Aslında bu küresel finans sistemini de güçlendirir. Küresel finans sistemindeki riskleri de bir miktar azaltır. O açıdan önemli bir alan" dedi.

HALK KATILIM BANKASI

Başbakan Yardımcısı Şimşek, 'Halk katılım bankası ne zaman kurulacak" şeklindeki soruya ise 'Bu bir süreç. Zamanında başlamış. Daha sonra fikir değişikliğine gidilmiş. Şimdi tekrar konuyu masaya yatırıp bir karar vereceğiz" şeklinde yanıt verdi.

'TALEP OLURSA BİZ MEMNUN OLURUZ"

Şimşek, 'Yabancı oyuncuların bankacılık sektörüne girmesine bir teşvik sağlayacak mısınız' Adabank'ın sisteme girmesini sağlayacak mısınız?" sorusu üzerine, 'Talep olursa biz memnun oluruz. Biz sektörün gelişmesini büyümesini ve algısının güçlü olmasını tercih ederiz, çok net. Yüzde 15'lik paya zaten yeni oyuncular girerse, mevcutlar ölçek büyütürse olur, başka türlü olmaz" cevabını verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İslam Kalkınma Bankası Mehmet Şimşek İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title