Haberler

Şimşek - Bütçe Gelir ve Giderleri

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları, Merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri- Maliye Bakanı Şimşek: (1)- "Yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre bütçe gelirleri yüzde 8,5 artarak 113,2 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 12,1 artarak 118,6 milyar lira oldu" Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2015 Yılı Ocak-Mart dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri"ne ilişkin düzenlediği basın toplantısında, yılın ilk çeyreğine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları, Merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri- Maliye Bakanı Şimşek: (1)- "Yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre bütçe gelirleri yüzde 8,5 artarak 113,2 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 12,1 artarak 118,6 milyar lira oldu" Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2015 Yılı Ocak-Mart dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri"ne ilişkin düzenlediği basın toplantısında, yılın ilk çeyreğine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.-Bütçe giderleriBütçe giderlerinin yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 artarak 118,6 milyar liraya ulaştığını belirten Şimşek, bunun da toplam bütçe giderlerinin yüzde 25,1'ine karşılık geldiğini ve başlangıç hedefiyle uyumlu olduğunu kaydetti. Toplam harcamalar içinde faiz hariç bütçe giderlerinin ise yüzde 9,4 arttığını anlatan Şimşek, "Bu da milli gelir deflatörünün altındadır. Yani reel olarak faiz dışı harcamalarda artış iddia edilemez" değerlendirmesinde bulundu. Şimşek, bu kapsamda faiz dışı harcamaların 100,5 milyar olarak gerçekleştiğini belirterek, gerçekleşme oranının yüzde 24 ile başlangıç hedefleri ile uyumlu olduğunu dile getirdi. Faiz giderlerinin ise geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 29,5 artarak 18,1 milyar liraya ulaştığını kaydeden Şimşek, yılın tamamı için öngörülen faiz giderlerinin 54 milyar lira olduğunun altını çizdi. - Bütçe gelirleriBütçe gelirlerinin bu yıl yüzde 6,2 artacağını öngördüklerini anımsatan Şimşek, "Ama yılın ilk çeyreğinde bütçe gelirleri yüzde 8,5 artmıştır ve 113,2 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Bu da bütçe hedeflerinde yılın tamamı için öngördüğümüz artış oranının üzerindedir ki yılın ilk çeyreği göreceli olarak büyümenin yavaşladığı bir çeyrek. Dolayısıyla gelir alanında Türkiye, güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor" dedi. Vergi gelirlerinin de finansal piyasalardaki dalgalanma ve iç talepteki nispi yavaşlamaya rağmen yılın ilk çeyreğinde yüzde 13,2 artarak 96,3 milyar lira olduğunu anlatan Şimşek, "Aslında bu rakamlar ekonomideki faaliyet düzeyinin çok da yavaşlamadığını göstermektedir. Dolayısıyla henüz büyümeye ilişkin yapılan değerlendirmeler için biraz erken olabilir diye düşünüyorum ama bir miktar yavaşlamayı tabii ki olası görüyoruz" diye konuştu. Şimşek, yılın ilk çeyreğinde bütçe gelirlerindeki gerçekleşmenin hedefle uyumlu olduğunu dile getirdi.Vergi dışı gelirlerin ise geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 12 azalarak 16,9 milyar liraya düştüğünü kaydeden Şimşek, bütçeyi yaparken bunu öngördüklerini söyledi. Şimşek, söz konusu azalmanın geçen yılın ilk çeyreğindeki bazı tek seferlik gelirlerin bu yıl olmamasından kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Şimşek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title