Haberler

Simentaller Sahiplerini Buldu

Kırklareli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin hayvancılığı geliştirme adına yürüttüğü 'İthal Simental Gebe Düve' Projesinin 1. etabı kısmen tamamlandı.

Saf simental ırkını üyelerine ve Kırklareli hayvancılığına kazandırmak isteyen Damızlık Birliği Başkanı Ali Dermenci, simental almaya hak kazanan birlik üyelerini makamında ağırladı. Simental düveler ile ilgili bilgiler veren Dermenci, simentallerin başvurularından bu yana tüm işlemlerin büyük bir titizlikle yürütüldüğünü söyledi.

Dermenci, "İlimizde hayvan sayısının azalmaması ve ülkedeki et açığına bir nebzede olsa katkı sağlamak ve ilimizde yüzde 2 olan saf simental ırkını geliştirmek için hem et hem de süt verimi yüksek olan simental ırkı düvelerimizi Çek Cumhuriyeti'nden ithal ettik. İlk etapta Kırklareli Merkez, Babaeski, Lüleburgaz, Kofçaz, Vize ve Pehlivanköy'den olmak üzere 22 üyemize 10-15 ve 30 baş olarak toplamda 260 baş simental gebe düve getirmiş bulunmaktayız. Talep ve istek olduğu takdirde bu projemizi devam ettireceğiz. Düvelerimizin seçiminde ben ve yönetim kurulu arkadaşlarım bizzat bulunduk. Bu sayede Avrupa'daki hayvancılığın, bakım - besleme ve ahır barınaklarını görme fırsatımız oldu. ve yaptığımız bu incelemelerde ülkemizdeki kaba yem açığını ve mevcut ahırların yetersizliğini bir kez daha görmüş olduk. Her zaman söylediğimiz gibi hayvancılığın daha karlı, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yapılabilmesi için öncelikle modern ya da yarı modern ahırların küçük ve orta ölçekli işletmelerde muhakkak olması gerekmekte ve bununla birlikte de hayvancılığın girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve işletmelerin para kazanabilmesi için de kaba yem ekiminin ve üretiminin muhakkak artırılması gerekmektedir. Biz yetiştiricilerin de kaba yem üretimine ayrıca özen göstermesi gerekmektedir. Gelen simental gebe düvelerimizin dağıtımını en adil ve en şeffaf bir şekilde yapabilmek için kura usulünü seçtik" dedi.

Başkanın konuşmasından sonra kura çekimine geçildi. 22 üye büyük heyecanla 10-15 ve 30 baş olarak toplamda 260 baş hayvanın seçimini gerçekleştirdi.

Birlik Başkanı Dermenci, 25 Kasım Çarşamba günü Deveçatağı köyü yol üzerindeki çiftliklerinde gerçekleştirecekleri 'İthal Simental Gebe Düve Dağıtım Töreni' ile projenin ilk etabının tamamlanacağını belirtti. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çek Cumhuriyeti Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title