Haberler

Silvan Saldırısı Davasında Hakan Fidan Tartışması

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin de yaralandığı PKK saldırıyla ilgili davanın duruşmasında mağdur avukatı Osman Zerey'in, MİT eski Müsteşarı Hakan Fidan ve İstanbul eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün tanık olarak dinlenmesi talebi, mahkeme tarafından reddedildi.

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin de yaralandığı PKK saldırıyla ilgili davanın duruşmasında mağdur avukatı Osman Zerey'in, MİT eski Müsteşarı Hakan Fidan ve İstanbul eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün tanık olarak dinlenmesi talebi, mahkeme tarafından reddedildi. Dava ile ilgili esas hakkındaki görüşünü açıklayan askeri Savcı, 4 komutanın 'İhmal suretiyle görevini kötüye kullanmak' suçundan 6 yıldan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti.

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 14 Temmuz 2011 günü 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin yaralandığı PKK saldırısında ihmalleri bulunduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan Silvan 4'üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Toprak, 4'üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1'inci Bölük Komutanı Üsteğmen M. Emin Karayüz ve 2'inci Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan'ın yargılanmasına Diyarbakır 7'inci Kolordu Askeri Mahkemesi'nde devam edildi.

"HAKAN FİDAN TANIK OLARAK DİNLENSİN"

Duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, şehit askerlerin aileleri ve taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak şehit askerlerden Mehmet Saz'ın babası Regaip Saz ve çatışmada yaralanan Regaip Özdemir'in avukatı Osman Zerey, İstanbul eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın tanıklık yapmasını istedi. Avukat Zerey, şunları söyledi:

"Yurt Atayün verdiği mülakatta MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Oslo görüşmeleri ve sonrasında Öcalan'dan bazı talimatları alarak kendi personelleri aracılığı ile örgüte ulaştırdığını, bunun sonucunda eylemlerin başladığını söylemiştir. Yurt Atayün Silvan saldırısının buna yakın zamanda meydana geldiğini, bu dönemde 134 şehit verildiği bilgilerini vermiştir. MİT'in böyle bir emir taşıma işlemi olup olmadığının sorulması için Hakan Fidan, Yurt Atayün ve ilgili diğer istihbarat elemanlarının tanık olarak dinlenmesini istiyorum. Bu basit bir PKK eylemi değildir. Bu nedenle soruşturmanın genişletilmesini istiyorum. Bu hususlar ortaya çıkarsa ayrı bir söz konusu olacak. Bölge Komutanı ve diğer komutanlar hakkında başka şüpheler var."

Bunun üzerine duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, Hakan Fidan ve Yurt Atayün'ün tanık olarak dinlenmesi talebini dava konusu olaya bir tesiri olmayacağı, mahkemenin iddianame konusu olaya bağlığı olduğu, iddianame konusu olmayan eylemlerin konusu suç teşkil etse bile bu iddianame kapsamında yargılanamayacağı gerekçesiyle reddetti.

ASKERİ SAVCI 6 AYDAN 2 YILA KADAR HAPİS İSTEDİ

Duruşmada daha sonra askeri savcı esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Bilirkişi raporunda sanıkların ihmal ve gecikme gösterdikleri yönünde kanaat bildirildiğini vurgulayan savcı, mağdur ve tanık ifadelerinin de bu kanaati desteklediğini kaydetti. Sanıkların düzenlenen operasyonel faaliyet sırasında ihmal ve gecikme göstererek olayda şehit olan ve yaralanan askeri personelin mağduriyetine yol açtığını belirten askeri savcı, 4 komutanın 'İhmal suretiyle görevi kötüye kullanma' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

"ZAMAN ZAMAN KASIT OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Savcı'nın esas hakkındaki görüşüne karşı söz alan şehit asker Aykut Velimehmetoğlu'nun babası Beytullah Velimehmetoğlu, olayda erlerin kusuru olduğunu düşünmediğini ifade ederek, "Askerler ne emir verilmişse onu yapmışlar. En son vatan için canlarını vermişler. Daha ne yapsınlar? Bu basit bir ihmal değildir. 13 vatan evladı şehit olmuştur. Zaman zaman bu olayda kasıt bile olduğunu düşünüyorum" dedi.

Şehit askerlerden Noyan Aydın'ın annesi Ayşe Aydın ise, "Beni ne Öcalan ne de diğerleri ilgilendirmiyor. Sadece Ünal Karaaosmanoğlu'ndan şikayetçiyim. Bu olayda sanık olarak yargılanan hiç kimse ölmedi. Bu vatan bizimdir. Ben davaya gelmek istediğimi askeriyeye bildirdim. Beni havaalanından alıp bir gece misafir etmelerini istedim. Dün gece aradılar ve güvenlik olmadığı için gelemeyeceklerini söylediler. Bana neden sahip çıkılmadı? Ben oğlumu devlete gönderdim. Biz mi suçluyuz? Her şeyi sizin vicdanınıza bırakıyorum. Olayda subay ve astsubaylardan şehit olan yoktur. Olay günü uçaklar uçmamış ve çatışma olduğu halde yardım gönderilmemiş" dedi.

ŞEHİT UZMAN ÇAVUŞ'UN EŞİ: ORTADA BIRAKILDIK

Duruşmada konuşan şehit Uzman Çavuş Fahrettin Aksu'nun eşi Hacer Aksu ise kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını belirterek, "7'nci Kolordu Şehit ve Gazi İşleri Şube Müdürlüğü'nün bizi alıp duruşmaya getireceklerini söylediler. Gelmeden önce bizi arayıp güvenlik gerekçesiyle alamayacaklarını bildirdiler. Bu gerçekten zorumuza gitti" dedi.

"Ben eşimi niye şehit verdim? 6 aylık bebeğim yetim kaldı" diyen Hacer Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir işimiz olduğunda şehit eşi olarak nereye gidersek, 'Daha fazlasını yapamayız, elimizden gelmez' şeklinde cevaplar alıyoruz. Ortada bırakıldık. Eşimin arkadaşı Alay Komutanı'nın bu olayı bildiğini ve birlikleri kasıtlı olarak çıkardığını söyledi. Bu beni çok üzdü. Adalet yerini bulsun. Sizin vicdanınıza bırakıyoruz. Çocuğum şu anda babasını soruyor ve cevap veremiyorum. Eşim daha önce sanıklardan Mehmet Emin Karagöz ile tartışmıştı. Kendisi askerlere eziyet ediyordu. Eğer 1-2 yıl ceza verecekseniz hiç vermeyin. Bunlar cana kast ettiler."

Sanıklardan Binbaşı Milbay Şahin'in avukatı Mehmet Ali Arslan ise esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak üzere süre istedi. Mahkeme, tarafların mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hakan Fidan Osman Zerey Diyarbakır Silvan Politika Güncel Haberler

title