Haberler

Silopi Belediyesi ile Disk Arasında Sözleşme İmzalandı

Şırnak’ın Silopi İlçe Belediyesi ile DİSK’e Bağlı Genel-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Şırnak'ın Silopi İlçe Belediyesi ile DİSK'e Bağlı Genel-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye göre, aile içi şiddete başvurduğu belirlenen veya metres, kuma, berdel, küçük yaşta başlık karşılığı kız çocuğunu evlendirme gibi durumlarda sendikanın toplu iş sözleşmesinden faydalanmayacağı gibi yüz kızartıcı suç sayılarak disiplin kuruluna sevk edilecek ve işinde pasifleştirilecek.

Silopi Belediyesi bahçesinde yapılan toplu imza törenine Silopi Belediyesi Eşbaşkanları Emine Esmer ile Seyfettin Aydemir, Silopi Belediyesi personelleri ile DİSK Güneydoğu Bölge Temsilcisi Serdar Ekingen katıldı. Açılış konuşmasını yapan Ekingen, "Bugün Silopi'de 270 işçiyi ilgilendiren tolu iş sözleşmesi için buradayız. En düşük maaşımız 2 bin 900 lira olmuştur. Bunun yanında başkanlarımızın açıklayacağı ek maddeler olacaktır. Şimdiden bölgedeki tüm bölge HDP Eşbaşkanlarına teşekkür ediyorum" dedi.

EŞİNE ŞİDDET UYGULAYAN İŞÇİNİN MAAŞININ YARISI KARISINA VERİLECEK

Sözleşmenin ek maddelerini açıklayan Silopi Belediye Eş Başkanı Seyfettin Aydemir ise, "DİSK'E bağlı Genel iş Sendikası ile toplu iş sözleşmesini görüşüyoruz. Hem partimiz hem belediyemizin işçilere yönelik bakış açısı farklıdır. Gönül isterdi ki daha fazla emekçi kardeşlerimize daha fazla olanak sağlayalım. Sözleşmeye eklediğimiz maddelerin bazı maddelerini sizinle paylaşmak istiyorum. En düşük çalışan maaşına net 100 lira zam yapıldı. Kıdem zammı yüzde 50 artırıldı, 15'ten 30 KR'a çıkarıldı. Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, 1 Mayıs ve Nevruz Bayramlarında işçiye 150 lira ikramiye verilecek. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve 25 Kasım Kadına Şiddet Günü idari tatil sayılıp 75 lira ikramiye verildi. 1 Eylül Dünya Barış Günü idari tatil ve 75 lira İkramiye verildi. Belediye başkanlığınca personel alımında öncelik kadınlara verilecektir. Yüzde 50'lik kota baz alınmayacak yüzde 50'in üzerinde kadınlara hak tanınacaktır. Eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan işçinin maaşının yüzde 50'sinin gerekli araştırmalar yapılarak belgelenmek kaydıyla 1 yıl süreyle eşine ve çocuğuna ödenmesine, işçinin istifası halinde ödenecek olan sosyal alacaklar ile kıdem tazminatları her halükarda eşinin nezdinde ödenmesine, aile içi şiddete başvurduğu belirlenen veya metres, kuma, berdel, küçük yaşta başlık karşılığı kız çocuğunu evlendirme gibi durumlarda sendikanın toplu iş sözleşmesinden faydalanmayacağı gibi yüz kızartıcı suç sayılarak disiplin kuruluna sevk edilmesine ve işinde pasifleştirilmesine karar verildi. Ayrıca eşini ve çocuklarını sosyal ve kültürel etkinliklerden mahrum eden ve engelleyen işçiye 50 ağaç dikme ve 1 yıl bakımının yapılması, kız çocuğunu okutmadığı tespit edilen işçiye erkek çocuğu için ödenen öğrenim yardımının verilmemesine, sendika üyesi işçinin kumar oynaması, alkol ve uyuşturucu kullanması veya imam nikahı ikinci eşi getirmesi halinde işçinin aylık ücretinin yüzde 50 ilk eşine ödenir ve disipline sevk edilir. Belediyede çalışan işçilerin talebi halinde şartların oluşturulmasından sonra çocuklarına ana dillerinde kreş hizmetine verilmesine ve en düşük yevmiye 82,30 liraya çıkarılmasına ikramiyelerin 33 gün üzerinde hesaplanmasına karar verildi. Şimdiden tüm emekçi kardeşlerimize hayırlı olsun" diye konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından Silopi Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası arasında sözleşme imzalandı. - ŞIRNAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şırnak Silopi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title