Haberler

Silivri ve Kandıra Cezaevleri İnceleme Raporu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun kabul ettiği rapordan: "Silivri Ceza İnfaz Kurumları'nda kapasite fazlası mahpusun barındırılmıyor olması memnuniyetle karşılanmıştır" "Ziyaret edilen hiçbir kurumda infaz koruma memurlarının kötü muamelede bulunduğu iddialarına yer verilmemesi mahpusların.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Cezaevleri Alt Komisyonu'nun Silivri ve Kandıra cezaevleri inceleme raporunda, "Silivri Ceza İnfaz Kurumları'nda kapasite fazlası mahpusun barındırılmıyor olması memnuniyetle karşılanmıştır" değerlendirmesine yer verildi.

Silivri ve Kandıra cezaevleri inceleme raporları, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda kabul edildi.

Cezaevleri Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu başkanlığında gerçekleştirilen incelemede, Silivri'de incelemede göze çarpan temel fiziki sorunun koğuşların akustik sorunu olduğu belirtildi.

Bu sorunun mahpusların kulak sağlığını ve psikolojilerini olumsuz şekilde etkileyebileceği belirtilerek, sesin yalıtımı için gerekli çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği kaydedildi.

Kampüste sağlık sorunlarına ilişkin iletilen başlıca sorunun diş tedavilerine ilişkin olduğu ifade edilerek, mevzuat gereği koğuşlarda çamaşır makinesi bulundurulamamasının sorun yarattığı belirtildi.

Komisyonun önceki raporunda ifade edilen hususların çözüme kavuşturulduğu görüldüğü ifade edilerek, infaz koruma memurlarının özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin de vurgu yapıldı. Raporda, şu tespitlere yer verildi:

"Silivri Ceza İnfaz Kurumları'nda kapasite fazlası mahpusun barındırılmıyor olması memnuniyetle karşılanmıştır.

Ziyaret edilen hiçbir kurumda infaz koruma memurlarının kötü muamelede bulunduğu iddialarına yer verilmemesi mahpusların genel olarak idareden memnun olunduğu şeklinde değerlendirilmiştir.

Koğuşlarda sesin yoğun şekilde yankılanmasının mahpusların sağlığını olumsuz yönde etkilediği görüldüğünden yankının önlenmesine dönük tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Ceza infaz kurumlarındaki tüm oda ve koğuşlara 24 saat süreyle soğuk ve sıcak su verilmesi memnuniyetle karşılanmıştır. Alınan tedbirlerin diğer ceza infaz kurumlarında da uygulamaya geçirilmesinin yerinde olacağı düşünülmektedir.

Mahpusların ailelerinin ikamet yeri ve çevresinde barındırılmayı talep ettiği görülmüştür. Bu talebin son derece insani olduğu ve yeni yapılan ceza infaz kurumlarına gerçekleştirilecek nakillerde, öncelikli olarak, cezalarını ailelerinden uzakta infaz edilenlerin durumunun dikkate alınmasının gerektiği düşünülmektedir.

Mahpusların kişisel eşyalarının çamaşır makinesi vasıtasıyla yıkanmasını temin edecek düzenlemelerin özellikle kalabalık koğuşlarda temizlik şartlarının sağlanması ve kendi elbiselerini yıkamada güçlük çeken mahpuslar açısından isabetli olacağı değerlendirilmektedir.

Dilekçelerin takibine imkan tanıyacak sorgu numarasının kendilerine verilmediği kimi mahpuslarca dile getirilmiştir. Dilekçe hakkının Anayasa tarafından güvenceye alındığı hatırlanarak, bu hakkın korunmasına ilişkin tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Ceza infaz kurumlarının çalışma şartlarının zorluğu ve çalışmak için son tercih edilen kurumlar arasında bulunduğu bilinmektedir. Bu nedenle zor çalışma şartlarının gereği olarak ve nitelikli personel istihdamını artıracağı düşüncesiyle personel özlük haklarında yapılacak iyileştirmeler memnuniyetle karşılanacaktır."

-Kandıra Cezaevi-

Kandıra Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü inceleme raporunda da, avukat görüşme odasının koridordan şeffaf camla ayrılıyor olmasından kaynaklı şikayetin, soyut iddialar üzerine kurulduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

Diğer taraftan uygulamanın bazı kurumlarda yeni olması sebebiyle, uygulamadan kaynaklı somut ve detaylı unsurlar barındıran hak ihlali iddialarının Komisyona intikali durumunda, somut olay üzerinden konunun yeniden değerlendirilmesinin her zaman için mümkün olduğu ifade edildi.

Raporda, "Ayrıca kendi yaşamsal ihtiyaçlarını gideremeyecek derecede ağır hasta oldukları düşünülen mahpusların durumları hakkında Cezaevi idaresinden bilgi alındıktan sonra bu mahpusların durumları ve kendileri hakkında yapılan işlemlere yönelik Adli Tıp Kurumu başkanlığı nezdinde işlemlerinin hızlandırılması noktasında girişimlerde bulunulmuştur" bilgisi verildi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Ak Parti Kandıra Silivri Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title