Haberler

Silivri'de Lavanta Hasadı

Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'nde, akademisyenler, ilçe protokol üyeleri ve vatandaşlar ilk lavanta hasadını yaptı.

Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'nde, akademisyenler, ilçe protokol üyeleri ve vatandaşlar ilk lavanta hasadını yaptı.

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, hasat dolayısıyla düzenlenen törende, Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'nin bir kalkınma projesi olduğunu dile getirdi.

Belediyenin buraya büyük emek harcadığını belirten Işıklar, "Bizim tek istediğimiz burada edindiğimiz bilgiyi, birikimi çok değerli hocalarımızın bize öğrettiklerini köylümüze, çiftçimize aktarmak. Ekilmesini ve üretilmesini sağladıktan sonra birçok kurumun üretilecek ürünü almasını sağlamak. Bana Silivri'de artık tarımın önemli olmadığını, gereksiz olduğunu, bir şey çıkmayacağını anlatamazsınız. Bu toprağı satalım, kat karşılığı verelim, üç beş daireye kurban edelim düşüncesine artık kimsenin razı olmayacağına inanıyorum ve bunları gördükçe umudum, inancım daha da artıyor. Bu projeyi göreve gelişimin hemen ardından kurduk. Bu göreve gelmeden önce de arkadaşlarımızla planladığımız beraber hayata geçirmek istediğimiz bir projeydi." dedi.

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Canan Sağlam da özellikle küçük alanlara sahip çiftçilerin ayçiçeği ve buğdaydan yeterli geliri elde edemediklerini dile getirerek, "Bu küçük alanlarda nasıl olur da aileler geçinir diye düşünerek alternatif ürünler elde etmeye çalıştık. Sayın Başkan ve ekibi de bu konuda Namık Kemal Üniversitesi'ne gelmişlerdi ve üniversitemizde ortak proje dahilinde burada farklı bitkilerin üretimi için çalışmaya başladık" diye konuştu.

Bezmialem Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Kartal, Portekiz'de tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirip satan çiftçileri ziyaret ettiğini ve buradaki çalışmalara hayran kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ben de o andan itibaren dedim ki, 'Ben Silivri'ye yerleşeceğim ve bu örnek tarım işletmesini de kuracağım.' Bu alanda farklı farklı sektörlerde çalışan insanlar ile de tanıştığım için böyle bir karar aldım. Burada yetişen nane, adaçayı gibi bitkileri bu sene ilaç sektöründe çalışan farklı farklı firmalara vereceğiz. Burada üretilen tıbbi ve aromatik bitkileri en azından pazarlarda görebileceksiniz."

Hasat töreninde TÜRAM'da aldıkları kursların ardından lavanta üreticiliğine başlayan üreticiler Beynur Coşar, Teslime Acar, Ahmet Özdemir, Mert Aykanat, Sibel Ercan, Kemal Demirel, Zeki Yıldır, Ayhan Yıldır, Necdet Yılmaz Terzioğlu ve Behice Öztuna ile belediye arasında "İyi Niyet Sözleşmesi" yapıldı.

Lavanta hasadı ile devam eden programda alana lavanta suları püskürtüldü, lavanta yağ damıtılması, lavanta sabunları, nikah şekerleri, takı tasarımları yapıldı. Kültür Merkezi resim kursiyerlerinin açık hava çalışması gerçekleştirdiği programda, Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi öğrencileri ile Mahalle Evi kursiyerleri lavanta ile ilgili el emeği ürünlerini sergiledi.

Misafirlere melisalı limonata, lavanta çayı, köy ekmeği, köy peyniri ve salçası ikram edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Namık Kemal Üniversitesi Silivri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title