Haberler

Siirt'teki Kurtarma Kazıları

Vali Aydın: "Siirt , Göbeklitepe'den daha eski tarihi ile dünyanın eski yerleşim birimlerinden birisidir"

Siirt Valisi Ahmet Aydın, son yıllarda yapılan kazılarla kentin tarihinin 12-12 bin 500 yıl öncesine uzandığının görüldüğünü belirterek "Siirt, Göbeklitepe'den daha eski tarihi ile dünyanın eski yerleşim birimlerinden birisidir" dedi.

Vali Aydın, beraberinde Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Kültür ve Turizm Müdürü Cengizhan Başaran ve iş adamı Ethem Sancak ile Ilısu Baraj Gölü altında kalacak bölgedeki kazıların koordinatörlüğünü yapan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur'u ziyaret ederek Siirt'te yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Siirt'te 5 yerde kazı çalışması yaptıklarını belirten Yrd. Dr. Sağlamtimur, bu kazılarda bölgenin bilinen tarihini değiştirecek nitelikte birçok bulguya ulaştıklarını söyledi.

Türbe Höyük'te tablet bulduklarını kaydeden Sağlamtimur, şöyle konuştu:

"M.Ö. 1700-1600 yıllarına ait çivi yazısı ile yazılmış bu kil tabletteki bilgiler, bilinenin aksine bize burada kurumsal bir devletin varlığını gösteriyor. Yine bu höyükte o dönemlere ait ilginç toplu mezarlar bulduk. Büyük ölçekli bir höyük olan Başur Höyük'te çalışmalarımız devam ediyor. Burada son dönemlerde bulduğumuz oyun taşları dünyanın en eski oyununa ait olmaları açısından bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. M.Ö. 3100-2900 yıllarına tarihlenen domuz, köpek ve benzeri figürlerden oluşan 49 taştan ibaret bu oyunun nasıl oynandığını çözmeye çalışıyoruz.

Devam eden bir başka kazı alınımızda Kurtalan ilçemizin Çattepe köyünde bulunan höyük kazısıdır. Bu kazılarda da geç Roma dönemine tarihlenen bir limana ulaştık. Burası da Arap coğrafyacıların kitaplarında yer alan önemli bir kenttir. Yaptığımız kazılarda müzelerde sergilenmeye değer bir çok esere ulaştık. Bu eserler Siirt'te müze olmadığı için önce Mardin daha sonra da Batman Müzesine gönderilmeye başlandı."

"12-12 bin 500 yıllık bir geçmişten bahsedebiliyoruz"

Vali Ahmet Aydın ise kazı çalışmalarıyla Siirt'in tarihini ortaya çıkmasını sağlaması nedeniyle Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur'a teşekkür etti.

Sağlamtimur'un Siirt'te çok büyük katkılarda bulunduğunu belirten Aydın, şunları söyledi:

"Hocamız büyük bir özveri ile yıllardan beri bu kazı çalışmalarını yürütüyor. Çalışmalarından önce Siirt'in 6-7 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu söylerken, şimdi 12-12 bin 500 yıllık bir geçmişten bahsedebiliyoruz. Bu geçmişi ile Siirt, Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe'den daha eskidir. Dolayısıyla Siirt dünyanın en eski yerleşim birimlerinden birisidir." - Siirt

Kaynak: AA / Yerel

Ethem Sancak Murat Erman Ahmet Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title