Haberler

Siirt'teki Çocuk Gelinin Şüpheli Ölümü

Malatya KAMER Vakfı Başkanı Kısak: "Bu olay bütün boyutlarıyla incelenmelidir"

Malatya KAMER Vakfı Başkanı Nilüfer Kısak, Siirt'te 14 yaşındaki Kader Erten'in ölümünün bütün boyutlarıyla incelenmesi gerektiğini söyledi.

Kısak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk gelin meselesinin Türkiye'nin en önemli meselelerinden biri olduğunu belirtti.

Kader Erten olayının bütün boyutlarıyla incelenmesi gerektiğini ifade eden Kısak, "Kader Erten'in 11,5 yaşında evlendiren ailesi, onunla evlenen erkek, koca askerdeyken yaşananlar, çocuğunu erken doğup doğmadığı, çocuğun babasının kim olduğu mutlaka sorgulanmalıdır. Bu dava hepimizin davası olmalıdır" dedi.

KAMER'in 2013 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 23 ilde yapılan tarama çalışması hakkında bilgiler veren Kısak, şunları söyledi:

"60 bin civarında kadınla yüz yüze görüşülerek tarama çalışması yapıldı. Çalışma son 10 yıl içinde 54 çocuğun 12 ve daha küçük yaşta, 2 bin 217 çocuğun 13-15 yaş aralığında, 4 bin 711 çocuğun 16-17 yaş aralığında evlendirildiklerini göstermektedir. Son 10 yılda çocuk gelin oranı yüzde 33 civarındadır."

KAMER Malatya Vakfının 2 bin 245 kadın üzerinde 2013 yılında yaptığı bir yıllık ankette, kadınlara nasıl evlendiklerini ve evlilik yaşlarını sorduklarını belirten Kısak, "Yaptığımız ankette kadınların yüzde 93'ü görücü usulüyle, yüzde 8'i de anlaşarak ve severek evlendiklerini söylediler. Evilik yaşları sorulduğundaysa yüzde 48'i 18 ve daha büyük yaşta, yüzde 1'i 12 ve daha küçük yaşta, yüzde 17'si 13-15 yaş arasında, yüzde 34'üyse 16-17 yaş aralarında olduklarını söylediler" diye konuştu.

Kısak, mülki amirlerin en kısa zamanda muhtar, jandarma, öğretmen ve imamlarla işbirliği yaparak çocuk gelinler konusunda farkındalık ve duyarlılık yaratarak bütün il, ilçe ve köylerde küçük yaşta evlilikleri önleyici tedbirler almaları gerektiğini söyledi.

Demokrasinin yolunun kadının insan haklarından ve cinsiyet eşitliğinden geçtiğini belirten Kısak, şunları kaydetti:

"Bu konuda toplumun bütün kesimlerine iş düşmektedir. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirebilirse bu evlilikler ve ölümler olmaz. Zaten 18 yaşından küçük kızların evlendirilmesi kanunen yasak. Kanunların uygulanıp uygulanamadığı noktasında yetkililer denetimlerini arttırmalı ve bu evliliklerin önüne geçme noktasında gerekli çalışmalar yapılmalıdır." - Malatya

Kaynak: AA / Yerel

Malatya Türkiye Siirt Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title