Haberler

Siirt'te Mezuniyet Töreni

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan, "Kürtlerin, Arapların kimliği de, başörtüsü de, inançlar, değerler, yaşam tarzları da artık inkar, ret ve asimilasyon baskısından kurtulmuştur" dedi.

Siirt Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen Siirt İbrahim Hakkı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi mezuniyet törenine katılan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, geçmişte inkar edilip, reddedilenlerin bugün kabul edildiğini söyledi.

Siirt'in çok önemli şahsiyetler yetiştiren bir şehir olduğunu anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"İlim şehrinde, havasına ilmin nüfuz ettiği bir şehirde imam hatip okumak kesinlikle bir ayrıcalıktır. İlim, sadece duvarların içinde değil, dersliklerle birlikte sokakta, çarşıda pazarda, buralarda edinilir. Manevi şahsiyetlerin renklendirdiği bir şehirde sınıfın dışında da ilim teneffüs edilir. Bilim, sadece akla hitap ederken, ilim ise akılla birlikte ruha, gönüle hitap eder. İmam hatip okulları, işte bu şekilde köke sahip çıkıştır, ilim geleneğine sahip çıkıştır. Aynı zamanda modern bilimi tanımak, anlamak ve kazanmaktır."

Herkesin, farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda, farklı tonlarda ama aynı acıları yaşadığını vurgulayan Erdoğan, geçmişte bölgede köylerin ve ilçelerin isimlerinin değiştirildiğini, kültürel ve etnik kimliklerin inkar edildiğini, İstanbul'da ise inançların ve yaşam tarzlarının reddedildiğini kaydetti.

Okul kapılarından kendisi ve arkadaşlarının içeriye alınmadığını anlatan Erdoğan, "Önümüzdeki kapıları öyle kapadılar ki geleceğe dair hayal kuramadık" dedi.

-" Yaşanan acıları siz ya da biz değil, hepimiz birlikte yaşadık"

"Kardeşler arasında etnik köken, dil, kimlik ve kültür ayırıcı bir vasıf değildir. Yani yaşanan acıları siz ya da biz değil, hepimiz birlikte yaşadık" ifadesini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

" 28 Şubat yasaklarından dolayı yurt dışında üniversite başvurumu yapıp kabulümü almışken, yani kalan tek aşama lise diplomasıyken, lise sonda okul kapısında eğitimim ve inancım arasında bir tercih yapmakla yüz yüze bırakıldım. Bir an bile tereddüt etmedim. Eğitim için resmi, gayri resmi tüm yolları zorlayacak ama üniversite kabulümü yakmak da gerekse başımı açmayacaktım. Başını açmak zorunda kalan arkadaşlarımı asla kınamıyorum. Benden daha zor olanlar da vardı çünkü. Burada anlatmaya çalıştığım şey, aslında bir duruş, bir direniş. İşte imam hatip liseleri bu duruş için gerekli ruhu ve heyecanı verir öğrencilerine. "

-"Yeni bir Türkiye'nin inşası başlamıştır"

Erdoğan, herkes kendi şartları ve değerleri için dimdik durup temel inançlarından taviz vermediği zaman kötülerin işinin zorlaşacağını söyledi.

"Bugün şükrediyoruz ki geçmişte inkar edilenler, reddedilenler bugün kabul edilmiştir. Bu yıllarca hor görülmüş olmasına rağmen cesur, özgüvenli ve iyi kalabilmiş bir avuç insanın duruş, direniş ve azmin ve halkın da müthiş desteği sayesinde olmuştur. Kürtlerin, Arapların kimliği de başörtüsü de inançlar, değerler, yaşam tarzları da artık inkar, ret ve asimilasyon baskısından kurtulmuştur. Bugün yeni bir kapı aralanmış, yeni bir Türkiye'nin inşası başlamıştır. Uzun bir aranın ardından sadece ülke içinde değil arkadaşlar, buraya dikkatinizi çekiyorum, sınırlarımızı aşan kültür coğrafyamızda en temel kavramlarımızdan olan ümmet bilincinde, kardeşlik hukukunun gereğini yapmak için artık önümüzde umut dolu bir gelecek var."

Geleceği birlikte tasarlayacağız

Sümeyye Erdoğan, "Geleceği Türk, Kürt, Arap, Boşnak, Gürcü, Roman hep birlikte tasarlayacağız" diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizim asırlara sahip medeniyetimizde, ırkçılık, faşizm, kafatası milliyetçiliği asla olmamış, asla tutunamamıştır. Bugün bu inkarı ortadan kaldırmaya yönelik çok samimi bir çaba varken, etnik kökenler, ırklar üzerinden ayrımcılık yapmak, kafatası milliyetçiliğini tersten yaşatmak medeniyetimize yapılacak en büyük haksızlık olacaktır."

İlahilerin seslendirildiği ve çeşitli etkinliklerin sergilendiği törene,   Vali Mustafa Tutulmaz, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, İl Milli Eğitim Müdürü Gıyasettin Taş, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenci ve velileri katıldı.

Rektör Prof. Dr. Murat Erman, Erdoğan'a Başbakan Erdoğan'ın fotoğrafının işlendiği battaniye hediye etti. - Siirt

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title