Haberler

Şiirleriniz, Kanlı Canlı Olursa Anlam İfade Edebilir"

Yazar ve şair Aykut Nasip Kelebek'in "Kanlı Canlı Şiir- Modern Türk Şiiri Üzerine Yazılar" adlı kitabının basın tanıtımı yapıldı.

Kelebek, Kafe Mecra'da gerçekleşen etkinlikte AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitabının şiir üzerine eleştiri dalında ilk eseri olduğunu söyledi.

Kitabın 1950'lerden sonra ortaya çıkan bazı şairler üzerine yazılar içerdiğini belirten Kelebek, Sezai Karakoç'la başlayan kitabın, Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören, Erdem Beyazıt gibi şairlerle devam ettiğini ifade etti.

Kelebek, 2000'li yıllardaki şairlere de kitabında yer verdiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kitap, 1950 sonrası bütün şairleri içermiyor ancak ben bu kitabı, 1950 sonrası Türk şiirine ilişkin bir ipucu olarak değerlendiriyorum. Eksikleri olmasına rağmen Türk şiirine, modern Türk şiiri tarihine buradan da bakılabilir şeklinde bir bakış açım var. Benim şiirlerimi okumak isteyenlerin bu eleştiri kitabını okuması da faydalı olacaktır. Çünkü şiirlerimin bazı yansımaları, şiir anlayışımın belirgin ipuçları bu kitapta mevcut."

Kitabın isminin, Türk şiirine ve şairlerine yapılmış bir çağrı olduğuna dikkati çeken Kelebek, "Türkçe kanlı canlı bir dil. Bu nedenle Türk şiiri de kanlı canlı olursa ancak amacına ulaşabilir. Türk şiiri enerjik bir şiirdir. Bugüne kadar ortaya çıkmış, üstat olarak kabul ettiğimiz şairlerin hepsi kanlı canlı şiirler yazmışlardır. Şiirlerinde okur adına bir motivasyon unsuru taşır. Şiirleriniz, ancak kanlı canlı olursa geleceğin okurları için bir anlam ifade edebilir." ifadelerini kullandı.

Aykut Nasip Kelebek, Türk şiiri tarihinde eleştiri konusunda bir boşluk olduğunu aktararak, "Şairler ve yazarlar eleştiriye yaklaşmamaya çalışıyorlar ama yaklaşılmalı. Ben de bunu söylemeye çalışıyorum. Yani şiirin eleştirilmediği bir ortamda, gelişkin bir edebiyat ortamının da var olması kolay değil." diye konuştu.

"Edebiyatımız eleştiri anlamında bir kısırlık yaşıyor"

Kitap üzerinde değerlendirmede bulunan Dil ve Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Üzeyir İbak da Kelebek'in genç bir şair ve eleştirmen olduğunu vurguladı.

İbak, Kelebek'in metinler arası okumalar yaptığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu yöntemi kullanan eleştirmen yok denecek kadar az. Kişisel kanaatlerini eleştiri diye ortalığa saçmanın moda olduğu bir dönemde, Aykut'un yazdıklarının daha dikkatli okunması gerektiğine inanıyorum. 'Kanlı Canlı Şiir', son yıllarda yayımlanmış, kanaatler ve ilişkilerden arındırılmış, objektif ve eleştiri kuramları ilkelerine sadık önemli bir kitap."

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ise Kelebek'in genç edebiyatçılar arasında üretkenliği ile öne çıkan bir isim olduğunu dile getirdi.

Bıyıklı, genç şairin şiirde yeni bir ses oluşturma çabasını takdirle karşıladığının altını çizerek, "Edebiyatımız eleştiri anlamında bir kısırlık yaşıyor. Eleştirmenlerimiz maalesef yeteri kadar yok. Aykut Nasip Kelebek bu eleştiri kitabıyla edebiyat alemine büyük bit katkıda bulunuyor. Kendisini tebrik ediyor, edebi yürüyüşünün ebedi olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Kelebek'in çeşitli mecralarda yayımlanan yazılarıyla birlikte yeni yazılarının da yer aldığı kitapta, 35 şaire yer veriliyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Cahit Zarifoğlu Erdem Beyazıt Sezai Karakoç Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title