Haberler

Şii Dini Lider Muhammed Bakır Sadr, Bağdat'ta Anıldı

Iraklı Şiilerin dini önderlerinden Muhammed Bakır Sadr, ölümünün 35. yıl dönümünde başkent Bağdat'ta anıldı.

Iraklı Şiilerin dini önderlerinden Muhammed Bakır Sadr, ölümünün 35. yıl dönümünde başkent Bağdat'ta anıldı.

Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi (Halk Toplulukları) tarafından Bağdat Üniversitesi el-Hakim Konferans Salonu'nda düzenlenen anma etkinliğinde, Sadr'ın verdiği mücadeleyi konu alan konuşmalar yapılırken, DAEŞ'e karşı yürütülen mücadelede zaferler elde edildiği mesajı verildi.

Anma etkinliğinde bir konuşma yapan Bağdat Üniversitesi Rektörü Ala Abdulzehra, Muhammed Bakır Sadr'ın, Saddam Hüseyin dönemindeki politikalara baş kaldırdığı için öldürüldüğünü ifade ederek, Irak'ın bugünlerde teröre karşı zafer elde ettiğini belirtti.

"Zulüm ve diktatörlüğü kabul etmeyeceğiz" diyen Rektör Abdulzehra, "Şehadet, adalet ve hakkın en büyük ifadesidir. Bugün şiddet içeren en büyük çete gruplarıyla (DAEŞ) karşı karşıyayız. Bunlar ki şiddetlerinde Şii, Sünni, Kürt, Türkmen ve Hıristiyan arasında ayırım yapmıyor. Sanki yeryüzünün tek sahibi kendileriymiş gibi insanlığı, camileri, hüseyiniye ve Allah'ın tüm evlerini yıktılar. Bu en büyük barbarlarla mücadele etmemiz lazım" diye konuştu.

Halk Toplulukları Sözcüsü Ahmet el-Esedi ise, Irak'ta, DAEŞ'e karşı tüm katmanların katılımıyla zafer elde ettiklerini belirterek, "Büyük düşünür Muhammed Sadr'ın ölüm yıl dönümüne denk düşen zaferlerimiz aslında tesadüf değildir. Sadr'ın öldürüldüğü Nisan ayı zafer ayımız oldu" dedi.

Tikrit'in, Saddam Hüseyin'in devrildiği gün kurtarıldığını kaydeden Sözcü Esedi, şunları söyledi:

"Öncelikle Heşdi Şabi Irak devleti ve hükümetine bağlı resmi bir kurumdur ve Başbakan İbadi tarafından denetleniyor. Kriz ve anlaşmazlık yaşandığı yönündeki söylentiler asılsızdır. Biz hükümet ve devletin kararlarına uyan ve ona göre hareket eden bir kurumuz."

Bağdat Üniversitesi'ndeki etkinliğe, bir grup öğrenci DAEŞ ile çarpışan güvenlik güçlerinin başarısını anlatan skeç gösterisi düzenledi. Salondaki öğrenciler de taşıdıkları Irak bayrakları, Halk Toplulukları flamaları ve Sadr'ın posterleriyle sahnelenen gösteriye destek verdi.

-Sadr kimdir?

Iraklı Şiilerin dini liderlerinden olan Ayetullah Muhammed Bakır Sadr, 01. 03. 1935 Bağdat doğumlu. Sadr, Devrik lider Saddam Hüseyin'e karşı tutumu ve dini vaazlarından dolayı 9 Nisan 1980 tarihinde kız kardeşi Binti-l Huda ile birlikte idam edildi.

Sadr ve kardeşinin ölüm yıl dönümü her sene başkent Bağdat ve Şiilerin yoğunlukta olduğu Irak'ın bazı kentlerinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Sadr, eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu Dava Partisi'nin kurucusu olarak biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Saddam Hüseyin Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title