Haberler

Sihirbazlar Amerika'nın Hakimi

Sona eren ABD futbol ligi MLS'te Sporting Kansas City sezonu şampiyon olarak tamamlarken Fırat Topal MLS sezonuna bakış attı.

MLS bu sezon ilginç bir sezon geçirdi. Konferans finallerine kalan dört takım Portland Timbers, Real Salt Lake, Houston Dynamo ve Sporting Kansas City kadrolarında ne ileri yaşta Birleşik Amerika'ya kariyerini sonlandırmak için gelen yaşı geçkin yıldızlar ne de şöhretli yerli futbolcular bulunduruyordu. Hatta daha da ilginci sezon boyunca verilen ayın futbolcusu ödülünü hiçbir zaman bu dört takımdan birisinin futbolcusu kazanamadı. Toplamda 35 kez dağıtılan haftanın oyuncusu ödülünü ise yedi kez kazanabildiler. Hatta şampiyon Sporting Kansas City takımına bu ödül sadece bir kez gitti. Graham Zusi, ligin 10'uncu haftasında ödülü kazanmıştı. Gol krallığı yarışının ilk 10 sırasında bu dört takımdan sadece bir kişi, Real Salt Lake forması giyen Kosta Rikalı Álvaro Saborío bulunuyordu ve sekizinci sıradaydı. Anlayacağınız parıltılı, göz önündeki takımlar sezon sonunu getiremediler. Ama öte yandan, sezonun en iyi kalecileri listesinin ilk beşinin dördünde bu dört takımın kalecisi yer alıyordu. Kansas City ve Portland Timbers, 30 ve 33 golle ligin en az gol yiyen iki takımı oldular.

20 yılda kalkınan bir lig

Sezonun analizini yapmadan önce MLS hakkında biraz bilgi verelim. 1988 yılında FIFA, 1994 Dünya Kupası'nı düzenleme hakkını Birleşik Amerika'ya verdiğinde koyduğu şartlardan birisi profesyonel bir ligin kurulmasıydı. Modern futbolda, böyle bir lige sahip olmayan bir ülkenin dünya kupası düzenlemesi hakikaten alışılagelmiş bir durum değil. 1996'da 10 takımla yola çıktılar ve daha sonra ulusal takımda da sekiz yıl boyunca görev yapacak olan Bruce Arena yönetimindeki başkent takımı D.C. United ilk iki şampiyonluğu kazandı. 1998'de lige kabul edilen Chicago Fire ligdeki ilk sezonunda United'ın serisini bozdu ama Washingtonlular izleyen sene unvanı geri almayı başardılar. Bu dönemde onları sürükleyen isim, Bolivya futbolunun gelmiş geçmiş en büyük yıldızlarından Marco Etcheverry'di. Ardından Los Angeles Galaxy,Guatemalalı Carlos Ruiz'in gol kralı olduğu ve sezonun en iyi oyuncusu seçildiği 2002 yılında ülke futbolunun süper güçü olma yolunda ilk adımını attı. O günden bu yana dört kez normal sezonu lider bitirdiler, sekiz kez play-off finali oynadılar ve dört kez şampiyon oldular. D.C. United ile beraber bu alanda lider durumdalar ama play-off  finallerini de işin içine kattığınızda rakiplerinin önüne geçiyorlar. Ligi kuran ilk 10 takımdan bazıları isimlerini değiştirirken kapanan tek kulüp Tampa Bay Mutiny oldu. Kadrosunda Carlos Valderrama gibi bir süperstarı bulunduran Kolombiyalı'nın takımı 2001 yılında kapandı.

Bu sezonu anlatmadan önce şunu da belirtmekte fayda var.Birleşik Ameikalılar gerek maç yayınları gerekse de taraftar sayısı açısından ülkenin pek alışık olmadığı, modern ömrü 20 yıl olan bu sporda önemli atılımlar yaptılar. ESPN maç yayınlarında kaliteyi giderek artırdı, tribünlerde koreografiler ve dev bayrak organizasyonlarının sayısı giderek artıyor ve en önemlisi 2012 yılında maçları ortalama 18 bin 807 kişi izledi. Bu rakam, MLS'yi dünyanın stadyumlara en çok seyirci çeken sekizinci ligi yaptı. Avrupa dışında da Meksika'nın ardından ikinci sıradalar. Uluslararası turnuvalarda ise henüz Meksika'yı yakalamaları için çok yol kat etmeleri gerekiyor. CONCACAF Şampiyonlar Ligi'ni bu güne dek sadece bir MLS takımı kazanabildi (2000 Los Angeles Galaxy), Meksika takımları ise son sekiz turnuvanın şampiyonu durumundalar.

New York, New York

Sezon Thierry Herny ve arkadaşları için aslında çok kötü başlamıştı. İlk altı maçta sadece bir kez kazanabildiler. Ancak daha sonra Tim Cahill'in de ağırlığını koymasıyla çok iyi bir seri yakaladılar ve New York Red Bulls sezonun son sekiz maçında altı galibiyet iki beraberlik alarak hem konferans hem de lig şampiyonluğunu kazandı. Ligde, normal sezon şampiyonu "Taraftar Kupası" ismi altında bir kupa ile ödüllendiriliyor. Sporting Kansas City, Batı Konferansı şampiyonu Portland Timbers ve Real Salt Lake, Red Bulls'u izlediler. MLS'de iki konferansın ilk üç sırasını alan takımlar play-off vizesi alırken her iki konferansta dördüncü ve beşinci sırayı alan takımlar aralarında bir baraj maçı oynanarak yedinci ve sekizinci takımlar belirleniyor. 2005 yılında kurulan, Oscar de la Hoya'nın da hisse sahibi olduğu Houston Dynamo kendi konferansında dördüncü, genel klasmanda dokuzuncu olmasına rağmen önce Marco di Vaio ve Matteo Ferrari gibi İtalyan oyuncuları kadrosunda bulunduran Kanada temsilcisi Montreal Impact'i ardından da şampiyonluğun en büyük adayı New York'u saf dışı etti. Deplasman golü kuralının uygulanmadığı konferans yarı finali eşleşmesinde kendi evinde rakibiyle 2-2 berabere kalan Dynamo deplasmanda 1-1 biten ve uzatmaya giden maçın 104'üncü dakikasında Jamaikalı Omar Cummings'in golüyle turu geçti.

Batı konferansında da Los Angeles Galaxy'nin umutları çabuk bitti. Real Salt Lake, Melekler Şehri'nde 1-0 kaybettiği maçın rövanşında, 2-0 kazanarak bir başka favoriyi yarışın dışında bıraktı. Ardından Salt Lake ve Kansas City, geçtiğimiz cumartesi Kansas City'nin stadyumu Sporting Park'ta şampiyonluk için karşı karşıya geldiler. İki kulübün tarihine bakıldığında Kansas City'nin eski adı Wizards'la 2000 yılında bir şampiyonluk kazandığını görüyoruz. Real Salt Lake de 2009'da Galaxy'i penaltılarla mağlup edip şampiyon olmuştu.

Bu kasabada yabancıları severler ahbap

Maçın ilk yarısı karşılıklı ataklarla geçtikten sonra, iki yarıda konuk Salt Lake ağırlığını koydu ve 52. dakikada takımın en golcü ismi Álvaro Saborío'nun golü ile 1-0 öne geçti. Aslında maçı da koparıp gidebilirlerdi, çünkü 61 ve 72'de iki topları direkten döndü. Morales'in direkten dönen şutundan dört dakika sonra ev sahibinin Fransız defans oyuncusu Aurélien Collin kornerden gelen topa müthiş bir kafa vurarak maça eşitliği getirdi. Kalan dakikalar ve uzatmalarda gol atılamayınca uzatmalara geçildi. Şampiyonu belirlemek için tam 20 penaltı atıldı toplamda. Sebebi hem kalecilerin yeteneği hem de oyuncuların çok kötü penaltı vuruşları kullanmasıydı ki toplamda yedi penaltı kaçtı. Ayrıca ağlarla buluşan penaltıların önemli kısmında da kalecilerin müdahale etme şansları büyüktü. 10'uncu penaltılar atılırken maç içinde de Kansas'ın golünü atan Collin topu ağlara gönderdi, diğer yanda Jamaikalı Lovel Palmer, topu üst direğe nişanlayınca Kansas City 2000'den sonra ikinci kez MLS şampiyonu oldu. Taraftarlar son penaltıdan sonra sahaya hücum ettiler. 67 kez ulusal takım formasını giymiş Peter Vermes de hocalık kariyerinin ilk şampiyonluğunu kazandı. 36 yaşındaki Danimarkalı kaleci Jimy Nielsen de, 1999 yılında Aalborg ile Danimarka şampiyonluğu yaşamıştı. 15 yıl sonra kariyerinde mutlu sonu tekrar yaşadı. Her iki takımın kadrosunda toplam 12'şer yabancı oyuncu bulunuyor.

Gol krallığını 22 golle Vancouver Whitecaps'te forma giyen 25 yaşındaki Brezilyalı Camilo Sanvezzo kazandı.

Normal sezonu sadece 3 galibiyetle bitiren D.C. United ise, U.S. Open Cup finalinde Real Salt Lake City'i 1-0 mağlup ederek mutlu sona ulaştı. Kupanın statüsü gereği, şampiyon izleyen sezonun CONCACAF Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ediyor. United da 2014-15 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne katılacak.

Kaynak: TotemSpor.Com / Spor

Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles Fırat Topal Kansas City Spor Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title