Haberler

Sigortasız Çiftçinin Kredi Borçları Ertelenecek

Güncelleme:

Manisa'da geçen nisan ayının ilk günlerinde ve geçen pazar ve pazartesi günü yağan dolu yağışı üzüm, mısır, domates, hububat ve karpuz tarlalarında zarara neden oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, zarar gören sigortasız çiftçilerin kredi borçlarının erteleneceğini açıkladı.

Manisa'da geçen nisan ayı başında etkili olan dolu, geçen pazar ve pazartesi günü birkez daha çiftçiyi vurdu. Şiddetli yağmur ve dolu yağışından zarar gören merkeze bağlı, mahalleye dönüşen köy ve beldeler Muradiye, Yağcılar, Üçpınar, Gülbahçe, Göksu, Tekeller ve Çamköy ile Sarıgöl ve Saruhanlı ilçelerindeki çiftçiler, ürünlerinin neredeyse tamamını kaybetti. Hasar tespit çalışmalarına başladıklarını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, özellikle tarım sigortasına dikkat çekti.

Doğal afet durumlarında tarım sigortasının riski en aza indirgediğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, şöyle konuştu:

"Öncelikle böyle bir afetin engellenmesi mümkün değil. Ancak bunun riskini ortadan kaldırmak veya en aza indirmek mümkün. Bakanlığımız tarafından 2006 yılında çıkartılan tarım sigortaları kanunu, çiftçilerimize getirilen en büyük destek. O zamandan bu zamana uygulanan bir sitem var. Çiftçilerimiz bu konuda defalarca, eğitim çalışmalarıyla bilgilendirilmekte ve uyarılmakta. TARSİM ile ürünlerinin sigortalanması istenmektedir. Sigortalatma oranında Manisa, Türkiye'nin önde gelen illerinden bir tanesi. Bu tabiki yeterli değil. Biz bütün bitkisel ve hayvansal ürünlerimizin sigortalanmasını istiyoruz. Çünkü herhangi bir afet nedeniyle meydana gelecek zararı en aza indirgeyecek, riski en aza düşürecek temel kanun, tarım sigortaları kanunudur."

Dolu ve sağanak yağışlardan zarar gören çiftçilerin zararını TARSİM'in karşıladığını dile getiren Çebi, "2013 yılında dolu ve sağanak yağışlar sebebiyle Alaşehir ile Sarıgöl İlçesi'nde tarladaki ürün ve bağlarda zarar görülmüştü. TARSİM zarar gören çiftçilerimize yaklaşık 91 milyon liralık ödeme yapmıştı. Çiftçilerimizi bu tür doğal afetlere karşı ürünlerini sigortalatmaya çağırıyoruz."

SİGORTA YOKSA BORÇLAR ERTELENECEK

TARSİM sigortası yaptırmayan çiftçilerin zararlarının karşılanmayacağını, öte yandan zirai kredilerinin bir yıl erteleneceğini dile getiren İl Müdürü Çebi, şöyle devam etti:

"Dolu, don ve yağışlardan kaynaklanan zarar için hasar tespit çalışmalarımızı yapmaya başladık. Bu tespitler neticesinde bakanlar kurulunun çıkarmış olduğu kararla beraber tarım kredi kooperatifi ve Ziraat Bankası'ndan almış oldukları zirai kredilerin 1 yıl süreyle ertelenmesi mümkün. Tarımsal üretim yapan tüm çiftçilerimizin, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olmaları ve bize arazilerini tespit ettirmeleri gerekiyor. Yapılan başvurular neticesinde ekiplerimiz hasar tespit çalışması yapıyor ve borçlarının ertelenmesi hususunda gerekli girişimlerde bulunuyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan Çebi Muradiye Sarıgöl Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title