Haberler

Sigorta Acenteleri Komitesinden 'Komisyon' Tepkisi

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, sigorta acentelerinin zor günler yaşadığını belirterek, “Acentelerin komisyon oranlarını 20’ye yakın seviyelerden 0’a yakın düzeye indiren şirketler var. Bu kadar keskin bir düşüş kabul edilemez. Bunun vebalinin çoğunlukla sigorta acenteleri ve iş dünyamıza yüklenmesini doğru bulmuyoruz” dedi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, sigorta acentelerinin zor günler yaşadığını belirterek, "Acentelerin komisyon oranlarını 20'ye yakın seviyelerden 0'a yakın düzeye indiren şirketler var. Bu kadar keskin bir düşüş kabul edilemez. Bunun vebalinin çoğunlukla sigorta acenteleri ve iş dünyamıza yüklenmesini doğru bulmuyoruz" dedi.

İzmir Ticaret Odası Sigorta Acenteleri Meslek Komitesi tarafından İzmir Ticaret Odasında 'Sigorta Acentelerinin Komisyon Oranlarının Düşürülmesi' konulu basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın yanı sıra İzmir Ticaret Odası Sigorta Grubu Meslek Komitesi Başkanı Bülent Gazioğlu, İTO Sigorta Grubu Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mehmet Özdaş, Zeynep Şebnem Korkut, Emin Melih Çırpar, Hüseyin Saygılı, Cüneyt Güleç, Taşkın Işık, Canan Evren, Duygu Mutlel katıldı.

"TRAFİK SİGORTALARINDAKİ ARTIŞTAN ŞİKAYETÇİ"

Türkiye genelinde 16 bin sigorta acentesi ile birlikte toplam 50 bin çalışan istihdam eden sigorta acentelerinin zor günler yaşadığına işaret eden Demirtaş, şunları söyledi:

"Odamız 48. Sigorta Grubunda 1.187 üyemiz, Odamızda levhaya kayıtlı 1.086 acente var. Türkiye rakamı 15 bin 590. Yani yüzde 7'si Odamızda. Bu kadar geniş bir kesimi oluşturan acenteler şirketler yüzünden zor günler yaşıyor. Sigorta şirketlerinin büyük kısmı; zorunlu sigorta branşlarındaki zararları nedeniyle bu branşlarda fiyat artırma yolunu tercih etti. Trafik sigortalarında fiyatların artmasından herkes şikayetçi. Tüketici de acente de iş adamı da ve özellikle nakliyeciler. Sigorta şirketleri bu fiyatları keyfinden artırmıyor. Ortada büyük bir zarar var. Bunun sebebi sadece sigorta şirketleri değil, kamu otoritesinin de ihmali var. Neticede; acentelerin komisyonu aşağı çekildi. Komisyon oranlarını 20'ye yakın seviyeden 0'a yakın düzeye indiren şirketler var. Bu kadar keskin bir düşüş kabul edilemez. Bunun vebalinin çoğunlukla sigorta acenteleri ve iş dünyamıza yüklenmesini doğru bulmuyoruz."

"SİGORTA BİLİNCİNİ OLUŞTURAMADIK"

Demirtaş, sigorta sektörünün önemli sorunları olduğunu ve sektörün olması gereken yönde olmadığını belirterek, "DASK, trafik sigortaları gibi zorunlu sigortaları yaptırıyoruz. Ama zorunlu olmayınca kaçınıyoruz. DASK'ın adı zorunlu. Ancak sadece konut alım-satımlarında, yeni su-elektrik aboneliğinde sorgulanıyor. Zorunlu sigortalar denetlenmiyor. Ancak hasar anında aklımıza geliyor. Sigorta bilincini oluşturamadık. Sigorta bilincini oturtmak en önemli mesele" ifadelerini kullandı.

Sıfıra yakın bir komisyonla geminin yürümesinin mümkün olmadığını ifade eden Ekrem Demirtaş, zararın tamamıyla acentelere yıkılmaması gerektiğini vurguladı.

"TAZMİNAT MİKTARLARI DÜŞÜRÜLMELİ"

Sigorta acentelerinin kanun gereği sadece sigortacılık faaliyetinde bulunabildiğini dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üstelik komisyon gelirlerinden başka gelirleri yok. Bu haksız uygulamaya son verilmesini, sigorta acentelerinin ayakta kalabilmeleri için yaşamsal buluyoruz. Zorunlu trafik sigortası zararına neden olan asıl etkenlerin belirlenerek, kalıcı bir çözüme gidilmesi gerekiyor. Trafik kazası sonrası oluşan tazminat miktarlarının düşürülmesi ve dava süreçlerinin uzamasının engellenmesi bir nebze nefes aldırabilir. Sigorta sektörü ile sigorta acentelerinin bir araya gelerek orta yolu bulması gerekiyor. Sigorta acenteleri ve sigorta şirketleri arasında imzalanan sözleşmelerde komisyonlarla ciddi miktarda oynanması engellenebilir. Bu sayede herkes hesabını kitabını kolayca yapabilir. Sigorta acentelerinin sorunlarının çözülmesi için, devletten beklentimiz özellikle trafik sigortalarında zarar eden sigorta şirketlerinin sorunlarına çözüm bulması. Eğer çözüm gelirse zaten sigorta şirketleri sigorta acentelerinin komisyonlarına dokunmayacaktır."

"KARSIZLIK NEDENİYLE KOMİSYON ALAMAZ HALE GELDİK"

Komite Başkanı Bülent Gazioğlu da sorunlarını tüm kamuoyuna duyurmak istediklerinin altını çizerek şöyle konuştu: "Haykırışımızın, çığlığımızın duyulmasını istiyoruz. 1999 son çeyreğinden bu yana zorunlu sigortalarda yapılan tarife değişikliğiyle birlikte sıkıntı başladı. Trafik sigortasının zorunlu olması sektörün devamlı zararının sürmesiyle firmalar altından kalkamaz oldu. Böylece hem halkımızın alım gücü azaldı hem de acenteleri karsızlık nedeniyle komisyon alamaz hale getirdi. Bu da acentelerin varlığını sürdüremez hale gelmesine neden oldu."

"GERİYE DÖNÜK YASA DÜZELTİLMELİ"

İTO Meclis Üyesi Taşkın Işık da sektörün zarar ettiğini ve bunun sebebinin acenteler değil yasaların geriye dönük olarak işlemesi oluğunu savundu. Işık, araçlarda değer kaybı yasasının 2 yıl geriye dönük işlemeye başladığını belirterek şunları söyledi:

"Ölüm tazminatında 5 yıl öncesine tekrar dava açılıyor. Yasaların tekrar geçmişe dönük olmamasını istiyoruz. Sigorta şirketlerinin bununla mücadele etmesi mümkün değil. Normalde 200-300 lira olan poliçeler 1000 TL olmaya başladı. Bunun düzeltilmesi lazım. Aracılık eden sektörde çalışanların ve acentelerin mağdur edilmemesi gerekir." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Hüseyin Saygılı Taşkın Işık Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title