Haberler

Sigaralı Atatürk Belgeseline Verilen Cezanın İptali İstemi Reddedildi

RTÜK'ün Kaçkar TV'ye, yayınladığı bir belgeselde sigara içen Atatürk görüntüsü nedeniyle verdiği cezanın iptali istenirken, bu talep reddedildi Atatürk'ün hayatının anlatıldığı "Cumhuriyet" isimli belgeselde yer alan Atatürk'ün elindeki sigaralı...

RTÜK'ün Kaçkar TV'ye, yayınladığı bir belgeselde sigara içen Atatürk görüntüsü nedeniyle verdiği cezanın iptali istenirken, bu talep reddedildi Atatürk'ün hayatının anlatıldığı "Cumhuriyet" isimli belgeselde yer alan Atatürk'ün elindeki sigaralı görüntüler nedeniyle Radyo Televizyon Üst Kurulu Kaçkar TV'ye ceza verdi. Sözkonusu cezanın iptali istendi ancak bu talep reddedildi.

RTÜK üyeleri Ali Öztunç, Süleyman Demirkan ve Esat Çıplak'ın yaptıkları açıklamaya göre, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun dünkü toplantısı'ndaki iptal talebinin gerekçesi olarak 4207 sayılı yasanın TBMM'de görüşüldüğü oturumda AKP Trabzon Milletvekili ve Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl'ün açıklamaları gösterildi.

Açıklamada, 4207 Sayılı Yasa'da bu konudaki düzenleme yapılırken, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök'ün 03 Ocak 2008 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Churchill'in görüntülerinin üzerine buzlama mı yapacaksınız? Mustafa Kemal Atatürk'ün eli sigaralı filmlerine buzlama mı yapacaksınız?" dediği belirtilerek, şöyle devam edildi:

"Gök'ün bu sözlerine cevap veren kanun teklifi sahibi ve Sağlık Komisyonu Başkanı AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, "Maksat asla belgeseller ve dökümanter filmler değildir. Tutanaklara geçmesi bakımından arzediyorum ki, belgeseller ve dökümanter filmler gerekli yönetmelikler çerçevesinde televizyonlarda yayınlanabileceklerdir' demiştir. 23 Temmuz 2013 tarihli Üst Kurul toplantısında, Cevdet Erdöl'ün bu sözleri hatırlatılarak, Tekrir-i Müzakere (Yeniden Görüşme) yoluyla, kamuoyunda haklı tepkilere neden olan Atatürk belgeselindeki sigara içme görüntüsü nedeniyle verilen cezanın iptali talep edildi. Öztunç'un Üst Kurul gündemine getirdiği, TBMM tutanakları çerçevesinde, Kaçkar TV'ye uygulanan yanlış karardan dönülmesi yönündeki talep, dört üyenin olumlu oyuna karşın, beş üyenin karşı oyu ile reddedilmiştir."

TBMM'nin bir üyesinin, üstelik de kanun teklifi sahibi ve iktidar partisi milletvekili bir üyenin belgeseller ve tarihi dökümanterlerle ilgili sözlerinin ciddiye alınmamasının demokrasi açısından üzüntü verici olduğu aktarılan açıklamada, "Üstelik de, bu cezanın Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çok az sayıdaki siyah-beyaz görüntüsü üzerinden verilmiş olması, üzüntümüzü daha da artırmıştır" denildi.

(HM/ÖZK) - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Radyo Ve Televizyon Üst Kurulu Mustafa Kemal Atatürk Cevdet Erdöl Trabzon Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title