Haberler

Sigara Kullanımı Beslenmeyi Olumsuz Etkiliyor

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Anıl Erbağcı, 1-7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla günümüzde giderek artan sigara bağımlılığını ele alarak "Sigaranın Beslenme Üzerindeki Etkisi ve Alınacak Önlemler" konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

"Sigara İçenler Daha Çok Sebze ve Meyve Tüketmeli"

HKÜ Öğretim Görevlisi Anıl Erbağcı, başta kanser, solunum sistemi ve kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere pek çok hastalığa neden olduğu yadsınamaz bir gerçek olan sigaranın beslenme üzerinde de birçok etkisi bulunduğuna dikkat çekerek, "Sigara öncelikle vitamin ve mineral dengemizi etkiler. A, C, D vitaminleri, folik asit, kalsiyum, demir emilimi ve metabolizmasında önemli bozukluklara sebep olur. Sigaranın vitaminler üzerindeki bu etkisi sigara içen insanların meyve ve sebze tüketimlerinin önemli ölçüde azalmasından ve sigara içerisindeki zararlı maddelerin oluşturduğu oksidan etkiden meydana gelmektedir. Çünkü bu vitamin ve minerallerden bazıları antioksidan etki göstermekte ve yoğun düzeyde sigara kullanımı bu etkiyi bozmaktadır. Dolayısıyla, sigara içen bireylerin antioksidan gereksinmelerinin içmeyenlerden daha fazla olduğu, bu nedenle daha çok sebze ve meyve tüketmeleri gerekmektedir. Bu besinleri de öncelikle, portakal, kivi, limon, mandalina, domates, kuşburnu, havuç, kayısı ve yeşil yapraklı tüm sebzelerden alabilmeleri mümkün olabilmektedir" dedi.

"Sigara Birçok Sağlık Problemini Tetikliyor"

Sigaranın iştaha baskı yaparak besin tüketimini azalttığını söyleyen Erbağcı, "Bu durum kulağa hoş gelen sağlıklı bir iştah kesme yöntemi değildir. Yapılan çalışmalarda sigara içen bireylerin BKİ (beden kütle indeksi) değerleri, yani boylarına göre kilo değerleri düşük bulunmuştur. Fakat bu iştah azalması ciddi anlamda sağlıksız beslenmeye yol açmaktadır. Bunların en başında sigara içen bireylerin kahvaltı öğününü atlama gerçeği gelir. Kahvaltı günün en önemli öğünü sayılır ve gece uzun süren açlık sonrası kahvaltı öğününün de atlanması ile kan şekeri ciddi seviyelerde düşer. Bu durum ise gün içinde mental ve fiziksel verim kaybına neden olur. Sigara için kişilerin besin tercihleri de diğer bir dengesiz beslenme sebebidir. Çalışmalar sigara içen bireylerin ara öğünlerde meyve sebze yerine başta bisküvi, çikolata, kuru pasta olmak üzere yüksek şekerli, sodyumlu ve yüksek enerji değerli besinleri tercih ettiğini göstermiştir. Bu durum daha önce bahsettiğimiz meyve sebze tüketiminden kaynaklanan eksikliklerin yanında ileri dönük diyabet, tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına öncü faktörlerdir. Yine sigara içen kişiler yağlı besinleri tüketmeye sigara içmeyenlere göre daha eğilimlidir. Enerji açığı oluşan bu bireylerin enerji gereksinimini yüksek yağlı besinlerden karşılamaları vücut yağ yüzdelerinin (zayıf dahi olsalar) artmasına neden olmaktadır. Sigara içen kişiler öğünleri genellikle çok hızlı tüketirler. Bunun nedeni bir an önce yemeği bitirip sigara içme isteği olabilir. Bu durum kan şekerinin aniden yükselip aniden geri düşmesine neden olur. Zaten dengesiz ve genellikle enerji yönünden yetersiz beslenen kişilere bu durum da eklenince diyabet oluşma riski ve bağışıklık sorunlarını da tetikler" dedi.

Tüm bu durumların sigara içenler için geçerli olduğu kadar sigara dumanına maruz kalan pasif içiciler için de geçerli olduğunun altını çizen Anıl Erbağcı, "Tüm bu veriler ışığında kilo vermek için sigara içenler veya sigarayı bırakırsa tekrar kilo alacağından korkan kişiler durumlarını tekrar düşünerek hareket etmeli. Uzman doktor ve diyetisyenden oluşan bir ekiple çok daha sağlıklı kilo vereceğini veya sigara bırakma sonrası kilo kontrolü sağlayacağını unutmamalıdır" diyerek tavsiyelerde bulundu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yeşilay Haftası Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title