Haberler

Sıfır Gümrüklü Hububat İthaline Tepki

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Bakanlar Kurulu kararı ile sıfır gümrük ile hububat ithal edilmesine tepki gösterdi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Bakanlar Kurulu kararı ile sıfır gümrük ile hububat ithal edilmesine tepki gösterdi. Karademir, Türkiye gibi tarımsal potansiyeli çok yüksek olan bir ülkede akla gelecek en son çarenin ithalat olduğunu belirterek, "Geleceğin teminatı olan güvenilir gıda için kaynakların ithalata değil, tarımsal üretime aktarılması gerekmektedir" dedi.

14 Nisan 2010 tarih ve 2010/339 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan 'İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Karar' çerçevesinde kuraklığın etkisiyle rekoltede meydana gelecek azalmaları karşılamak amacıyla 4,2 milyon ton hububatın sıfır gümrükle ithal edilecek olmasına tepki gösteren Karademir, tarımsal potansiyeli yüksek olan bir ülkenin ithalata yönelmesi demek kendi çiftçisi yerine ithal edilen ülkenin çiftçisinin desteklenmesi anlamına geleceğine vurgu yaptı. Karademir, "Bu karar ile 2,5 milyon ton buğday,1 milyon ton arpa, 500 bin ton mısır, 200 bin ton pirinç ithalatı gerçekleştirilecektir. Bu dört ürünün ithalatı için 2013 yılında ödenen para 3,8 milyar TL iken buna karşılık ülkemizde tarıma verilen destek aynı yıl 8,9 milyar TL'dir. 2014 yılı bütçesinde destek miktarı 9,6 milyar TL iken faiz ödemeleri için öngörülen miktar 52 milyar TL'dir. Buğdaya verilecek prim 5 kuruş, mısır için 4 kuruş, çeltiğe 10 kuruş, arpaya verilen prim 4 kuruş iken 5 kuruşa çıkartılmıştır. Üreticiye verilen mazot desteği ise çiftçinin ödediği yüksek ÖTV'yi bile karşılayamamaktadır" diye konuştu.

Buğday ekim alanlarının 1,5 milyon hektar, son dönemlerde arpa ekim alanlarının da yaklaşık 800 bin hektar küçüldüğüne dikkat çeken Karademir, şunları kaydetti:

"Ülkemizde ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektarlık bir alan varken, ne yazık ki bu alanın yanlızca 5,7 milyon hektarlık bir alanı sulanmaktadır. Sulamaya açık bu alanlarda çiftçinin elektrik borcunu ödeyememesinden kaynaklı icra vakaları önemli bir sorun oluşturmaktadır. Kuraklık ve bunun gibi meteorolojik olaylardan dolayı tarımsal ürünlerdeki açıklar elbette ithalat yoluyla kapatılacaktır. Buna karşılık tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına tahsis edilerek yok edilmesi, tarımsal politikaların üreticiyi üretimden vazgeçirerek tarım arazilerinin boş bırakılması gibi sorunların yanında, hasat zamanı yapılan ithalatlarla ürün fiyatlarının baskılanması ise üreticiye en büyük darbe vuran sorunların başındadır. Hububat türleri için kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ıslah edilmesi gerektiğini belirtir, bu konu ile ilgili çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyoruz. Geleceğin teminatı olan güvenilir gıda için kaynakların ithalata değil, tarımsal üretime aktarılması gerekmektedir." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ziraat Mühendisleri Odası Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title