Haberler

Şifa'dan Uluslararası Çalıştay

Bu sene 3.’sü düzenlenen uluslararası ‘Translasyonel Biyoenformatik ve Medikal Informatik’ çalıştayına Şifa Üniversitesi evsahipliği yaptı.

Bu sene 3.'sü düzenlenen uluslararası 'Translasyonel Biyoenformatik ve Medikal Informatik' çalıştayına Şifa Üniversitesi evsahipliği yaptı. Çalıştaya 11 ülkeden bilim insanları katıldı.

Şifa Üniversitesi'nde gerçekleşen ve 3 gün süren çalıştayda moleküler ve medikal bilginin yönetilmesi ve analiz edilmesi, böylece daha verimli tanı ve teşhis yapılabilmesine olanak tanımanın yanısıra yeni tedavi yöntemleri ve mevcut yöntemlerin eksiklikleri ile geliştirilmeye açık yönleri tartışıldı.

Organizatörlüğünü İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jens Allmer, Şifa Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği Öğr. Gör. Visam Gültekin ve Bielefeld Üniversitesi Enformatik Enstitüsü Biyoenformatik ve Biyoteknoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ralf. Hofestädt'ın üstlendiği çalıştaya ülkemizin çeşitli üniversite ve firmalarına ek olarak 11 farklı ülkeden akademisyen ve uzmanlar katıldı.

BİYOPSİ DÖNEMİ KAPANIYOR MU?

Çalıştaya Imperial College of London Tıp Fakültesi Cerrahi ve Kanser Anabilim Dalı'ndan katılan Dr. Kirill Veselkov, kanserli hücrelerin teşhis edilmesi aşamasında, belki de biyopsiyi gereksiz kılan ileri teknoloji kütle spektrometri görüntüleme tekniğinden söz etti. Çok sayıda patent alınarak geliştirilen ileri teknoloji cihaz ile herhangi bir organ üzerinde kalıcı hasar vermeden anlık olarak lipid buharlaştırması yapılarak örnek atomize ediliyor ve sepsisin önüne geçilerek hızlı teşhis mümkün hale geliyor.

Çalıştaya Doğu Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyolojik Bilimler Bölümü'nden katılan Doç. Dr. Şükrü Tüzmen, özellikle kanser genetiğinde hızlı ve doğru sonuçlar alınabilmesini sağlayacak yüksek hacimli translasyonel bilginin medikal alanlarda uygulamalarına değinerek, mevcut uygulamaların eksikliklerinden ve geliştirilmeye açık özel noktaları vurguladı.

4'ÜNCÜSÜ DE İZMİR'DE YAPILACAK

Çalıştaya Göttingen Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoenformatik Anabilim Dalı ve yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Avrupa'nın saygın biyoenformatik firmalarından BIOBASE adına katılan Prof. Dr. Edgar Wingender, insan vücudunda düzenliyici görev üstlenen moleküler elemanların kurduğu biyolojik ağların tanınması ve bunların sanal ortamda yönetilerek, ilaç ve hastalık tahminlerinin daha kısa sürede ve etkili yapılabileceğini anlattı. Tıp alanında her geçen gün analiz edilmesi gereken bilginin arttığı, bu veri yığınından bilgi üretilmesinde biyoenformatik alanında çalışanlarına duyulan ihtiyacı ve gösterilmesi gereken azim ve dikkati vurguladı.

Konusunda uzman çok sayıda bilim insanının katıldığı ve sunumlar yaptığı çalıştayda, gelecek yıl yine İzmir'de yapılmasına karar verildi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title