Haberler

Side 12. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Nasıl ki Side binlerce yıldır farklı kültürleri, farklı medeniyetleri, inançları bir arada yaşatabildiyse hala onların zenginliği ile gurur duyuyorsa biz de Türkiye olarak o çarpık zihniyetli barış"...

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Nasıl ki Side binlerce yıldır farklı kültürleri, farklı medeniyetleri, inançları bir arada yaşatabildiyse hala onların zenginliği ile gurur duyuyorsa biz de Türkiye olarak o çarpık zihniyetli barış düşmanlarını 'Oğlum bak git' diyerek kovalıyoruz" dedi.

Antik Side Tiyatrosu'nda düzenlenen Side 12. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'ne Bakan Bağış ile kızı Ecehan Bağış, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar ile çok sayıda yerli ve yabancı sanatsever katıldı.

Bağış, Viyana Schloss Schönbrunn Orkestrası'nın vereceği konser öncesi yaptığı konuşmada, bugüne kadar farklı ortamlarda değişik konuşmalar yaptığını, ancak burada ayrı bir heyecana kapıldığını söyledi.

"Hiç bu kadar tarihi mekanda böylesine anlamlı bir ortamda bulunmadım" diyen Bağış, böyle bir festivali düzenlemekle Side'nin binlerce yıllık tarihinin, geleneğinin gereğini yerine getirdiğini vurguladı.

Bugün Side'de olmasına büyük katkısı olan Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'na teşekkür eden Bağış, Çavuşoğlu'nun eski bir arkadaşı olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu'nun Cumhuriyet tarihinin en önemli diplomatik başarısına imza attığına dikkati çeken Bağış, şöyle konuştu:

"Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı'na seçilen en genç, ilk Türk, ilk Müslüman, ancak daha da önemlisi Viyana'nın doğusundan seçilmiş ilk parlamenter oldu. Mevlüt kardeşimizin Antalya vizyonu, onun Antalya hayallerinin sayın Başbakanımızın desteği ile bu şehre son 10 yılda neler kazandırdığını hepimiz biliyoruz. Kendisi ile birlikte siyaset yapmaktan, onun dava arkadaşı olmaktan onur duyuyorum."

-"AB'deki çarpık zihniyetlilere "Oğlum bak git' diyoruz"-

Side'nin eski Side dilindeki kelime anlamının "Nar" olduğunu ifade eden Bağış, narın Türk kültüründe bereketi, bolluğu temsil ettiğini kaydetti.

AB'nin bugün aslında insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesi olduğunu dile getiren Bağış, şöyle devam etti:

"Ama bu barış projesi içerisinde bazı çarpık zihniyete sahip yaklaşımlar sergilemeye çalışanlar olabiliyor. Nasıl ki Side binlerce yıldır farklı kültürleri, farklı medeniyetleri, inançları bir arada yaşatabildiyse hala onların zenginliği ile gurur duyuyorsa biz de Türkiye olarak o çarpık zihniyetli barış düşmanlarını 'Oğlum bak git' diyerek kovalıyoruz. Çünkü bizim kültürümüzde Side'den, Manavgat'tan, Antalya'dan, İstanbul'dan, Mardin'den, Urfa'dan, Hatay'dan, Bursa'dan, Türkiye'nin dört bir yanından gelen, genetik kodumuza işlenmiş olan o kardeşlik dokusu var, barış dokusu var, birliktelik dokusu var. Allah, ülkemizi kem gözlerden korusun diyorum."

-Festival kendini ispat etti-

Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar da Side'nin geçilen süreç içerisinde tarihi potansiyeli ile ön plana çıkan hem ülke hem dünya açısından göz bebeği bir kent olduğunu söyledi.

Kente yakışır her türlü projeyi hayata geçirmek istediklerini ifade eden Uçar, şöyle konuştu:

"Çok iyi projelere imza attık. Bunların en önemlilerinde biri de bu güzel antik tiyatroda sanatçıların ve sanatseverlerin buluştuğu, muhteşem bir organizasyon olan ve artık Türkiye'de ve Avrupa'da kendisini ispat etmiş olan, bu ispatın belgesinden Avrupa Festival Birliği'ne üye olan Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'dir."

Konuşmaların ardından düzenlenen ödül töreninde Bakan Bağış ve Uçar, Festival Sanat Ödülüne layık görülen Antik Side Tiyatrosu'ndaki kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Prof. Dr. Feriştah Alanyalı ile Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı'ya ödüllerini verdi.

Uçar, Bağış'a da Festival Özel Ödülü verdi.

Bağış ve beraberindekiler, daha sonra Viyana Schloss Schönbrunn Orkestrası'nın konserini izledi.

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Egemen Bağış Türkiye Side Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title