Haberler

Sıcak Havalarda Kalp Sağlığı Riski

Siirt Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Arslan, sıcak havaların kalp krizine neden olduğunu bildirdi.

Siirt Devlet Hastane Kardiyoloji Uzman Doktor Mustafa Arslan, sıcak havaların kalp krizine neden olduğunu bildirdi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmaya başlamasıyla 40 ve üstü yaş grubunda ortaya çıkan kalp çarpıntıların, sıcak havalarda özelikle ramazan ayında sıvı tüketilmediği için sık görülebileceğine dikkati çekti.

Bölgenin coğrafi konumunu nedeniyle meydana gelen sıcak ve kurak havalarda öncelik kalp sağlığı ele alınması gerektiğini belirten Arslan, sıcak yaz aylarında, özellikle bölgede terlemeyle beraber, kan ve su kaybının aşırı yaşandığını, bundan dolayı kalpte çarpıntı meydana geldiğini söyledi.

Bunun sonucunda kalbin daha da zorlandığını ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

"Tabi koroner artar hastalığı dediğimiz, kalp hastalığı olan hastalar, çok tolere edilmeyebilir. Bu açıdan yaz aylarında özellikle koroner artar hastalarda daha önce teşhis konmuş hastaların daha da dikkat etmeleri gerekir. Kesinlikle güneşe çıkmaması ve günde en az iki litre su tüketmesi gerekir. Bu hastalar aşırı terlemeye bağlı, su kaybının sonucunda oluşan, teşkal sonucunda kalbinin de zayıf çalışması sonucunda, daha az tolere ediliyor."

Kalp hastaları yaz aylarında normal insanlardan daha da zorlandıklarını kaydeden Arslan, bu hastaların tükettikleri besinleri dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Çok tuzlu yiyecek ve içecek almamaları ve doymuş yağdan besinleri tüketmemeleri gerektiğini dile getiren Arslan, şöyle devam etti:

"Balık yağı ya da fındık, fıstık dediğimiz omega 3 tüketilmesi gerekir. Ayrıca bu hastalarımıza günde iki saatlik yürüyüş öneriyoruz. Fakat yaz aylarında sıcakların 45 dereceyi aşması, bu hastalarda riskli olduğu için, yaz ayların herhangi bir egzersiz veya spor önermiyoruz. Bu hastaların dikkat etmesi gereken bir nokta da göğüz ağrısıdır. Göğüz ağrısı oldu mu ne olursa olsun en yakın acil bölüme başvurmalarını istiyoruz."

Bu yılın ramazan ayının sıcak yaz ayına denk geldiğini vurgulayan Arslan, "Bizim özellikle kroner artar hastalığı dediğimiz daha önce kriz geçirmiş hastaların veya kriz sonucunda kalp yetmezliği gelişmiş hastaların, tedavilerin düzensiz kullanmaları ya da yetersiz almaları nedeniyle kalp yetmezliği hastalarının böbrek yetmezliği gelişmiş hastalar olduğu için ve yeterli su tüketilmediğinden ramazan ayında özellikle bu hastalara oruç tutmamalarını öneriyoruz" ifadesini kullandı. - Siirt

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Arslan Siirt Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title